Annonce
Erhverv

Metalformand: Vi skal være meget bedre til at beholde de unge

Der kommer ikke så mange folk til 1. maj-møderne, og de store fagforbund taber medlemmer. Men formand for Dansk Metal i Nordvestjylland, Dan Mikkelsen, mener fortsat, at Dansk Metal og de andre forbund er bedre på alle områder i forhold til de gule fagforeninger, der vinder medlemmer i disse år. Arkivfoto: Morten Stricker
De store danske fagforeninger har tabt mange medlemmer de seneste 20 år. Hvorfor melder medlemmerne sig ud, og har fagforbundene overlevet sig selv? Det svarer Dan Mikkelsen på. Han er formand for Dansk Metal i Nordvestjylland.

Hvorfor skal man i 2021 være medlem af en fagforening?

Fagforeningerne har skaffet medlemmerne velfærd og ret gode overenskomster i mere end 100 år. Men det er ikke let at forholde sig til i dag. Derfor drejer det sig i langt højere grad om at fortælle om de individuelle behov, hvor man kan se, hvad man får for sit medlemskab. Det gælder ikke mindst, hvis uheldet er ude i form af arbejdsskade, sygdom, eller hvis man er blevet snydt i løn.

Er det ikke spild af penge, og får man alligevel ikke de samme rettigheder ved at stå uden for?

Det mener jeg ikke. Det er lidt som at tisse i bukserne, hvis man vælger at melde sig ind i en af de tværgående fagforeninger, som fortæller, at man kan spare 5.000-6.000 kroner om året. De kan ikke yde den samme hjælp, hvis det går galt. Det handler om at bakke op om, at der er folk til at kæmpe, når der skal indgås en ny overenskomst, som sikrer os alle ordentlige løn- og arbejdsvilkår.

Hvad er forklaringen på, at flere medlemmer i Dansk Metal og i andre fagforbund falder fra?

Det er helt rigtigt, at de overenskomstbærende fagforeninger har tabt medlemmer over en årrække. Men i Dansk Metal har vi stoppet tilbagegangen og stabiliseret medlemstallet. På Dansk Metals kongres i 2016 vedtog vi en meget offensiv strategi, hvor det handler om oplysning, oplysning og oplysning, så medlemmerne kan se vores relevans og få værdi for medlemskabet. Det er klart, at det har vi ikke været gode nok til tidligere.

Har fagforeningerne ikke overlevet sig selv?

Jeg synes, at 2020 var med til at bevise det modsatte. Vi indgik 15 trepartsaftaler i et meget svært år med corona. Det viser styrken i den danske model og værdien for velfærden i Danmark.

Har I været gode nok til at overbevise - ikke mindst de unge om, hvorfor de skal være medlem af en fagforening?

Her er svaret helt klart nej. Men i Dansk Metal gør vi meget for at få de unge til at melde sig ind. Vi er meget mere oplysende og opsøgende over for de unge end tidligere. Når de har fået deres svendebrev, tager vi ud til dem. Der har været en del, der melder sig ud på det tidspunkt. Her skal vi sætte ind og forklare dem om, hvorfor de fortsat skal være medlem, selv om der er meget, man ikke bekymrer sig om som ung.

Hvorfor vinder de gule fagforeninger frem?

Jeg medgiver, at de har et godt forretningskoncept. Men, jeg synes, de glemmer at fortælle hele sandheden. Ikke mindst når det gælder uddannelse. På det område kan de umuligt have samme viden som et uddannelsesforbund. Igen handler det også om, at vi bliver dygtigere til at forklare, hvorfor man er bedre dækket hos os.

Hvorfor er de bedre end jer?

Jeg synes ikke, at der er nogen områder, hvor de er bedre end os. Vi er 12 uger hurtigere til at få medlemmerne i arbejde. Jeg siger også nej til at få en bager som medlem, fordi vi ikke er den bedste til at hjælpe ham. Han skal være medlem i NNF. Det handler om faglig stolthed og om at kunne hjælpe den enkelte bedst muligt. Ikke om at få deres penge.

Dan Mikkelsen er formand for Dansk Metal i Nordvestjylland. Foto: Dansk Metal

På hvilke områder skal I forbedre jer i forhold til medlemmerne?

Vi skal blive bedre på alle områder. Der sker enormt store ændringer på arbejdsmarkedet, og hvis vi ikke bevæger os og tilpasser os, så har vi ingen berettigelse. Det er ikke kun Socialdemokratiet. Vi har også lavet aftaler med Venstre og Dansk Folkeparti.

Er der egentlig mere at kæmpe for 1. maj?

Det mener jeg. Det er også værd at fejre de resultater, vi har opnået. Men det er ikke mindst vigtigt at blive ved med at kæmpe. Med de store forandringer på arbejdsmarkedet er der stadig mange ting at kæmpe for. Vi er helt klar over, at det globale arbejdsmarked stiller helt nye krav til både lønmodtagere, fagforeninger og arbejdsgivere. Men jeg så gerne, at der kom flere til 1. maj.

Findes der stadig fagforeninger, som vi kender det i dag, om 25 år?

Jeg er sikker på, at Dansk Metal også eksisterer om 25 år, men det er ikke, som vi kender det i dag. Vi skal hele tiden flytte os i forhold til de store ændringer og medlemmernes behov.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce