Annonce
Navne

Mikkel Beha i byen: Otte-årige Karl mødte sit idol

Mikkel Beha mødte en fan, den otte-årige Karl Johansson fra Holstebro. Foto: Johan Gadegaard
Eventyreren Mikkel Beha var på besøg i Holstebro for at signere bøger og holde foredrag. Han mødte blandt otte-årige Karl.
Annonce

Holstebro: Rækken af bogelskere med skumsprøjt og rejsefeber i blodet var lang, da journalisten og eventyreren Mikkel Beha i går signerede bøger hos Arnold Busck Boghandel i Nørregade.

Et sted i køen stod en otte-årig dreng med Mikkel Behas nyeste, tykke bog i favnen.

- Det er Karl med K, forklarede drengen, da det blev hans tur - og stod på tæer for at se, om navnet blev rigtigt skrevet ind i den tykke bog.

Karl Johansson går i anden klasse på Vestbyen Friskole og er åbenbart en dygtig læser, for han har allerede læst bogen "Hej far, kære Emil", som Mikkel Beha skrev i 2015 sammen med sin søn Emil Midé Erichsen.

- Jeg hørte et foredrag med Emil og fik hans autograf i min bog. Nu skal jeg have Mikkels autograf, fortalte Karl, der selv har sparet op til Mikkel Behas nye bog, "Logbog fra Wallenberg", som udkom i denne måned.

Hvorfor har du lyst til at læse Mikkel Behas bøger?

- Jeg synes, det er spændende at læse om, hvad der er under havets overflade - og om, hvad det er for nogle lande, de besøger, fortæller Karl Johansson og ser meget alvorlig ud.

Kunne du tænke dig at sejle, når du bliver større?

- Ja! Det ville jeg godt nok gerne, udbryder Karl og lyser op i et stort smil.

- Han snorkeldykker også om sommeren, fortæller mormor, der sammen med morfar er med Karl på besøg i boghandlen denne mørke og regnvåde novemberdag.

Køen var lang, da Mikkel Beha signerede bøger i Arnold Busck Boghandel, inden han skulle holde foredrag i Musikteatret. Foto: Johan Gadegaard
Annonce

Husker alle

Mikkel Beha var egentlig i Holstebro for at holde foredrag i Musikteatret samme aften. Men han havde tid til at møde læserne, signere bøger - og snakke med Dagbladet.

- Selvfølgelig har jeg tid til at mødes med folk, der læser mine bøger og ser vores tv-programmer. Det er et kæmpe privilegium. Som journalist har jeg altid været meget bevidst om, hvem det er, man taler til, når man sidder derinde bag skærmen. Det er ikke alle, der er det, eller går op i det. Men det gør jeg. Jeg synes, det er skønt at komme til Holstebro og møde Karl, der har læst min første bog og nu skal i gang med den nye, for senere at møde en kvinde, der skal have min bog signeret til sin 95-årige far, skipper Erik, som netop har solgt sit skib. Så tænker jeg: "Hold da op, sikke et spænd - fra otte år til 95 år". Og den slags finder man jo kun ud af, hvis man tager ud i landet, forklarer 53-årige Mikkel Beha, der kom hjem i september fra et års sejlads med familien.

Du nøjes ikke med at signere - du snakker med alle..?

- Ja, hvis jeg bare sad og skrev "Mikkel Beha", var der ikke noget sjovt i det. Det er de små korte møder, man får med folk, der giver noget. Man behøver ikke flere timer for at få et indtryk af folk … jeg kan huske alle, der har stået i køen i dag. Du tror mig ikke?, smiler Mikkel Beha og begynder at remse op:

- Der var Else, Kirsten, Aase, Emma der fyldte 16 i dag, Didde med to d'er, som havde været rejseguide i Tyrkiet og hende, hvis mellemste søn, Jens, var på Lofoten, og hende, der skulle have signeret bøger til sine to svigersønner, som hed.....

Faktisk kan Mikkel Beha fornavne og historier på de 20-25 mennesker, der har været forbi hans lille skrivepult den dag.

Annonce

Klimaforandringer

Mikkel Beha blev ikke i Holstebro efter foredraget. Han skulle nemlig være hjemme til en 7.30-aftale i dag, tirsdag, i klipperummet.

- Vores kontrakt med TV 2 var, at vi skulle klippe ni tv-programmer sammen om vores seneste sejltur. Men det gik op for os, at vi havde alt for meget materiale, så vi var nødt til at have 10 programmer. TV 2 sagde heldigvis ja, så nu sidder vi og klipper det sidste program, forklarer han.

Programserien "Kurs mod Nord" begyndte den 6. november på TV 2 og handler om familiens rejse til blandt andet Svalbard fra september 2018 til september 2019.

Oplevede I klimaforandringer?

- Ja, det kan jeg love dig for! Det, som opleves som ord i tykke rapporter, og som kan være svært at få øje på herhjemme, det er bare så tydeligt deroppe. Så snart vi nærmede os Polarcirklen og så de første gletsjere … jamen, find et 100 år gammelt foto, og du kan se, hvor meget der er smeltet. De oplever nu måned nummer 104 i træk, hvor gennemsnitstemperaturen ligger over det normale. Vi sejlede efter søkort, hvor vi ikke burde kunne sejle der, hvor vi gjorde - det burde være is, men den var smeltet. Vi mødte klimaforskere, der fortalte, at det, de for 20 år siden troede ville være worst case scenario om 200 år, det sker lige nu og her. Det er barskt at opleve. Virkelig barskt, mener Mikkel Beha, der er ved at have talt sig varm om noget, der ligger ham meget på sinde.

- Lige så fint, som det er, at Greta Thunberg råber højt - og det skal hun bare blive ved med - lige så tydeligt er det, at det burde være os, der har nydt godt af at udbytte kloden, der burde stille os op med et skilt, hvor der stod: "Undskyld - vi er blevet klogere". For 20 år siden vidste vi ikke, hvor skadeligt vores adfærd var, men det gør vi nu - og hvis man låner naboens bil, leverer man den jo heller ikke tilbage med buler, vel? Vi har lånt kloden, og når jeg stod med mit barnebarn på armen og så på de smeltende gletsjere, tænkte jeg: "Hvad Fanden er det for en verden, vi efterlader til lille Hugo og de andre børn?"

Hvordan har du det så med at flyve nu?

- Jeg har fløjet væsentligt mere end de fleste, men jeg har klart planer om at gemme den CO2-udledning, jeg måtte have til gode, til mine børn og børnebørn. Det betyder ikke, at man aldrig mere vil kunne finde mig i en lufthavn, med det betyder, at jeg kommer til at flyve med en anden bevidsthed. Vi er nødt til at stoppe op og tænke over vores adfærd: Hvad kan jeg bidrage med? Også i det små. Er det ikke bedre at spise et æble fra Fejø end en kiwi, der er fløjet jorden rundt? Behøver man flyve på skiferie? Kan man ikke fylde bilen med venner og tage skiene på taget? Hver eneste dråbe nytter noget, og vi sender et signal til politikerne, som forhåbentlig indser, at der er stemmer i det, siger Mikkel Beha.

Så du synes ikke, det er et håbløst projekt, når lande som Kina og Indien udleder masser af CO2 og ikke synes at ville gøre noget ved det, Brasilien fælder regnskoven og så videre?

- Ved du hvad: Jordens 7,53 milliarder mennesker udleder i gennemsnit 1,7 ton CO2 om året. En dansker udleder 17 ton, altså ti gange så meget. Selvfølgelig er det os, der skal gå forrest. Det er os, der har levet fedt og udnyttet ressourcerne. Bare fordi en anden har kørt 100 kilometer i timen på en skolevej, er det jo ikke tilladt for dig at køre der med 80 kilometer i timen, vel?

Annonce

Ingen nye planer

Beha og familie har ingen planer for øjeblikket om, hvad næste eventyr skal være.

- Vi har lavet ti programmer, jeg har skrevet en bog - og nu skal jeg ud at holde foredrag både før og efter jul. Det er en del af det at lande efter en rejse. Derefter kan vi begynde at kigge ned i spirekassen og se, hvad der er af ideer. Belært af erfaringen ved vi, at det er godt at være, hvor man nu engang er. Man skal ikke hele tiden være ude at sejle og opleve - man skal også nyde at være hjemme, mener Mikkel Beha.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Håndværkere kom i gang før tid

Lemvig

29-årig ny præst i Lemvig

Lemvig

Lægehus med nye læger

Danmark For abonnenter

Coronasmittede får anerkendt arbejdsskader: Ingen har endnu udsigt til erstatning

Lemvig

Vi er ude på naturens præmisser

Annonce