Læserbrev

Miljø. Aktivstoffet i roundup skal forbydes

Foto: Scanpix/REUTERS/Regis Duvignau

Debat: Kære Fødevareminister (Landbrugsminister) Mogens Jensen, Miljøminister Lea Wermelin og Klimaminister Dan Jørgensen og pressen:

Socialdemokratiets søsterparti i Østrig har netop fået vedtaget i det østrigske parlament, at brugen af glyfosat (aktivstoffet i roundup) skal forbydes i Østrig. I ministre og den nye regering opfordres til at gøre det samme i Danmark. Vi kan passende starte med de danske småøer - inklusive Bornholm. "Bright Green Island" - nu med økologisk logo. Sikke et brand!

WHO anser glyfosat for at være kræftfremkaldende. Ganske vist anser både EFSA og ECHA (EU) og det amerikanske miljøbeskyttelsesagentur EPA glyfosat (roundup) for at være ganske uskadeligt, men ikke desto mindre har flere amerikanske borgere vundet retssager mod den nuværende ejer af roundup BAYER, da domstole har ment det bevist, at glyfosat E R kræftfremkaldende. Det menes, at blåstemplingen af glyfosat er foretaget af Monsanto og eventuelt BAYER. Flere tusinde lignende retssager om det forkætrede pesticid er efter sigende undervejs i USA.

Også arbejdstilsynet i Danmark anser glyfosat for at være sygdomsskabende/kræftfremkaldende.

Så vi ser frem til, at I tager initiativ til at forbyde al brug af glyfosat (roundup) i Danmark. Ikke kun i kornafgrøder før høst (konsum og foderkorn), men til ALLE afgrøder i landbruget. Og naturligvis også totalt forbud mod brugen af roundup i danske haver, langs veje og fortov, jernbaner og så videre. Den alvorlige sag må ikke ende i syltekrukken.

Miljøminister Lea Wermelin skulle have haft kontakt til østrigske kolleger, og eksemplet fra Østrig danner præcedens. Et dansk forbud mod roundup vil ikke stride mod EU-regler for landbrugsdrift i Danmark.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Kursændring: Nu må Claudis Have godt servere alkohol

112

Taget udbrændte: 80 grise overlevede ildebrand

Kultur For abonnenter

Bent Busk er som sin berygtede taske - altomfavnende

Lemvig-Thyborøn For abonnenter

Mere end en måde at erstatte 149 mål og 93 assist

Holstebro For abonnenter

I klemme hos Vestforsyning: Beboere skal betale 108.000 kroner for nye vand- og varmerør

Læserbrev

Finanslov. Værd at vide før forhandlingerne 2020 går i gang

Debat: Det er ikke kun et spørgsmål, om der skal ryddes op på Høfde 42 depotet eller ej – det er også et spørgsmål om en ændring af de aftaler, som (uofficielt) er indgået omkring Høfde 42 depotet, Rønland og Den gl. Fabriksgrund, skal ændres. Hvilke aftaler er truffet? For Høfde 42 depotets vedkommende, er der i 2007 truffet en beslutning/indgået en aftale om, at depotet skulle moniteres og bruges til forsøg – til evig tid (til den forsvinder i havet). Høfde 42 depotet har de sidste 13 år kun været moniteret og brugt til forsøg - og der er intet fra politisk side, der tyder på en fjernelse af depotet endnu. Der har aldrig været på tale at forureningen på øst Rønland skulle fjernes. Myndighederne har end ikke undersøgt området endnu. At man har opgivet en oprensning af Rønland er jeg ikke i tvivl om længere. Ingen ved, hvad der ligger, hvor det ligger, og hvor meget gift der ligger på Rønland – man ønsker i øvrigt heller ikke at vide det – for man har andre planer. Jeg har tidligere sagt, at Rønland er udlagt til den kemiske industri og losseplads for deres affald. Dette udsagn bygger jeg på, at Fortum (Kommune Kemi) nu har etableret sig på Rønland i en af Cheminovas bygninger – man bygger ikke et oparbejdningsanlæg til 10 millioner kroner (tilskud fra stat fire millioner kroner) for, efter få måneders forsøgsperiode, at rive det hele ned igen. Anlægget skal bruges til oparbejdning af det kemiske affald fra den daglige produktion på Cheminova - og på længere sigt, også til import af kemisk affald fra udlandet. Der er penge i skidtet. Hvad angår affaldet skal I lægge mærke til, hvor Fortum vil gøre af deres restprodukter. Ikke de få procenter som skal til Nyborg og sejles til Langøya – men også de andre restprodukter, som egentlig ikke udgør noget alvorligt problem, men alligevel ikke kan deponeres hvor som helst. Her er øst Rønland, efter deponerings-bekendtgørelsen, et fantastisk sted at deponere det – oven på den gift, som er der i forvejen, det er nemlig lovligt. ”Nu drømmer du Bjarne.” Nej, jeg drømmer ikke, for det sker allerede den dag i dag. Ikke fra Fortum, men fra Thyborøn Havn - som med Region/Statens tilladelse deponerer tungmetal-forurenet havneslam fra Thyborøn Havn. Deponeringspladsen ligger mellem Den gl. Fabriksgrund og Rønland. Der er indvundet søterritorie, som umatrikuleret får lov at blive fyldt op (450.000 kubikmeter) med forurenet havneslam, hvorefter det sandsynligvis bliver matrikuleret og solgt til Cheminova eller andet kemisk industri. Jo, der bygges forurenende industri og deponeres forurenet affald på Rønland i stor stil, det er der blot ingen som lægger mærke til, for det foregår nemlig i skyggen af to forsøgsprojekter, som får beskueren til at tro, at vi nu skal have renset Høfde 42 depotet op - og i bedste fald Den gl. Fabriksgrund, som er ved at blive pakket ind i tungmetal-forurenet-havneslam.

Lemvig

Hvem skal være årets frivillige

Livsstil For abonnenter

Forfatter Svend Åge Madsen fylder 80: Jeg fik lært det med pigerne takket være, at jeg skrev

Lemvig

35 kilometer gravearbejde med spændende fund er snart afsluttet

Lemvig

Plads til flere blomster: - Det må gerne være visuelt dejligt at se på

Annonce