Annonce
Læserbrev

Miljø. Falsk reklame for skovflis som “grøn” energi

Annonce

Debat: I en stort opsat artikel her i avisen fortæller indehaveren af Haderup Skovservice om alt det gode træer og skoven kan gøre, blandt andet for at bekæmpe klimaforandringerne. Træ er “verdens mest CO2 neutrale råstof”, og ifølge artiklen leverer Haderup Skovservice årligt over 250.000 kubikmeter flis til varmeværker.

I miljøorganisationen Verdens Skove er vi ikke modstandere af at bruge flis i begrænset omfang til energi. Det kan være, når der er tale om reelle restprodukter fra tømmerproduktion, der ikke kan bruges til andet. Vi er naturligvis også enige i, at skoven har en vigtig rolle at spille i at modvirke de globale klimaforandringer. Men det gøres bedst som CO2-støvsuger og kulstoflager, ikke som energikilde.

At brænde millioner af tons flis som man gør i Danmark i dag, giver nemlig et stort her-og-nu udslip af CO2 i atmosfæren på et kritisk tidspunkt for klimaet.

Desværre tegner artiklen nærmest et skønmaleri af dansk produktion af energiflis, og tilstanden i danske skove. Den forsømmer at nævne, at næsten 60 procent af dansk træproduktion nu går direkte til energi, og dermed brændes af. Det er langt mere end den andel, der bruges til gavntræ i form af møbler og lignende produkter. Samtidig har efterspørgslen været hastigt stigende gennem flere årtier. Produktionen af skovflis er ifølge Energistyrelsen steget med 1198 procent fra 1990 til i dag.

Ulempen ved at producere så meget energiflis er, at det går ud over dyre- og plantelivet i vore skove. For eksempel er andelen af dødt ved i danske skove faldende til nu 3,4 kubikmeter pr. hektar fra et allerede lavt niveau på 5,4 kubikmeter i 2014. Dødt ved er en vigtig pegepind for, hvor god skovens naturtilstand er.

Danske skoves naturtilstand er generelt ringe, hvilket for nylig er blevet bekræftet af en stor international undersøgelse fra OECD.

Selvfølgelig kan der være en plads til flisproduktion i dansk skovbrug - men der er god grund til at være særdeles kritisk over for omfanget, både for klimaets og naturens skyld.

Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Lemvig

Boliger er tættere på en realitet

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Aktivist snød sig ind til corona-pressemøde: - Journalisterne er bare mikrofonholdere - de stiller jo ingen kritiske spørgsmål

CORONAVIRUS

Live: Corona-virus gik nærmest amok på Aarhus-bar - antallet af smittede er nu oppe på 25  

Annonce