Annonce
Læserbrev

Miljø. Falsk reklame for skovflis som “grøn” energi

Debat: I en stort opsat artikel her i avisen fortæller indehaveren af Haderup Skovservice om alt det gode træer og skoven kan gøre, blandt andet for at bekæmpe klimaforandringerne. Træ er “verdens mest CO2 neutrale råstof”, og ifølge artiklen leverer Haderup Skovservice årligt over 250.000 kubikmeter flis til varmeværker.

I miljøorganisationen Verdens Skove er vi ikke modstandere af at bruge flis i begrænset omfang til energi. Det kan være, når der er tale om reelle restprodukter fra tømmerproduktion, der ikke kan bruges til andet. Vi er naturligvis også enige i, at skoven har en vigtig rolle at spille i at modvirke de globale klimaforandringer. Men det gøres bedst som CO2-støvsuger og kulstoflager, ikke som energikilde.

At brænde millioner af tons flis som man gør i Danmark i dag, giver nemlig et stort her-og-nu udslip af CO2 i atmosfæren på et kritisk tidspunkt for klimaet.

Desværre tegner artiklen nærmest et skønmaleri af dansk produktion af energiflis, og tilstanden i danske skove. Den forsømmer at nævne, at næsten 60 procent af dansk træproduktion nu går direkte til energi, og dermed brændes af. Det er langt mere end den andel, der bruges til gavntræ i form af møbler og lignende produkter. Samtidig har efterspørgslen været hastigt stigende gennem flere årtier. Produktionen af skovflis er ifølge Energistyrelsen steget med 1198 procent fra 1990 til i dag.

Ulempen ved at producere så meget energiflis er, at det går ud over dyre- og plantelivet i vore skove. For eksempel er andelen af dødt ved i danske skove faldende til nu 3,4 kubikmeter pr. hektar fra et allerede lavt niveau på 5,4 kubikmeter i 2014. Dødt ved er en vigtig pegepind for, hvor god skovens naturtilstand er.

Danske skoves naturtilstand er generelt ringe, hvilket for nylig er blevet bekræftet af en stor international undersøgelse fra OECD.

Selvfølgelig kan der være en plads til flisproduktion i dansk skovbrug - men der er god grund til at være særdeles kritisk over for omfanget, både for klimaets og naturens skyld.

Annonce
Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Den bedste vaccination

75 år er lang tid. Det er en menneskealder - og mere skal der måske ikke til, for at glemslen om Holocausts rædsler slår igennem. I går var det 75 år siden, at russiske soldater befriede Auschwitz, og ingen længere kunne benægte det vanvid og massemord, som tyskerne havde sat i system på Europas jøder. I dag ser vi over hele Europa desværre nye angreb på jøder. Vi har set det senest i Danmark, hvor en jødisk kirkegård i Randers er blevet vandaliseret, og hvor jødiske medborgere har fået sat gule stjerner på deres postkasser. Der er naturligvis langt fra manglende respekt og hærværk fra historieløse højreradikale til nye koncentrationslejre. Men den antisemitisme, som man skulle tro, verden for evigt var blevet vaccineret mod med Anden Verdenskrig, trives desværre stadig. Det gør den i Danmark, og det gør den ude i verden. I et indlæg i nyhedsmagasinet Der Spiegel advarer den tyske udenrigsminister, Heiko Maas, ligefrem om, at fornærmelser og angreb på jøder er blevet dagligdags forekommende, og at næsten hver anden jøde i Tyskland har overvejet at forlade landet. Truslen mod den jødiske befolkning kommer mange steder fra. Den kommer fra højreradikale, den kommer fra muslimer, og den er sågar tidligere også set komme fra venstrefløjen, hvor man har sympatiseret med og økonomisk støttet grupperinger, der mest af alt ønskede staten Israel opløst. I alt seks millioner jøder blev myrdet under Anden Verdenskrig. Langt de fleste i udryddelseslejre som Auschwitz, der lå i det sydlige Polen. Og når antisemitismen viser sit grimme ansigt igen, så er det ikke kun et problem for den jødiske befolkning. Den er vores alles problem. Den viser, at vi ikke lært en dyt af historien, at vi stadig er nødt til at minde om rædslerne fra koncentrationslejrene, og hvad galoperende vanvid kan føre til. 75-året for befrielsen af Auschwitz og enden på Holocaust er en glimrende lejlighed til at genfortælle historien - og minde hinanden om, at den bedste vaccination mod gentagelse af fortidens dumheder og den stigende antisemitisme er at huske fortiden.

Annonce