Annonce
Læserbrev

Miljø. Kære Regering - kom nu med pengene til høfde 42

Debat: Situationen omkring høfde 42 er alt for alvorlig til at blive/være et politisk slagsmål om "æren for at rydde op!"

I valgkampen var alle på tværs af de politiske partier enige om, at der skulle tages "hul på oprydning" af de store forureninger med baggrund i "fortidens synder". På den baggrund afsatte den tidligere regering 50 millioner kroner til begyndende oprydning af høfde 42,- men desværre ikke et tilsagn om det fulde nødvendige beløb til færdiggørelse af projektet, - og det er så det tilsagn vi i Region Midtjylland mangler, for at kunne komme videre og igangsætte "projekt total oprydning".

Ministerens erkendelse af en nødvendig oprydning hurtigst muligt, tror jeg først kom, da han i foråret sammen med regionsrådsformand Anders Kuhnau og undertegnede stod på grunden, høfde 42 – og Jacob Ellemann-Jensen sagde: "Jeg havde godt nok ikke troet, at det lå så udsat – så jeg kan godt se, at det haster!"

Jeg håber, den nye miljøminister øjeblikkeligt vil komme på besøg - eller stole på sin tidligere kollega - og dermed øjeblikkeligt via de løbende finanslovforhandlinger finde de nødvendige midler til oprydning af et depot, som i værste fald ikke længere er et landbaseret depot, men på baggrund af en stærk storm befinder sig som et "indkapslet depot i havet"!

Forureningen omkring høfde 42 er i dag kendt og nøje lokaliseret, og samtidig har der i det sidste år været to statsstøttede projekter i gang for at undersøge, om det er muligt at oprense, eller man som tidligere blot skal flytte forureningen til en ny fremtidig deponering i en salthorst eller lignende "til evig tid". Heldigvis viser forsøgsresultaterne, at der kan ryddes op på stedet - og i bedste fald ske genbrug af nogle af stofferne i det tidligere stærkt giftige materiale - og restproduktet vil i realiteten opfylde kravene til brug i en sandkasse i en børnehave. Sidstnævnte tror jeg dog ingen, ønsker at gøre brug af!

Teknologien er på plads, miljømæssigt haster det, og erhvervsmæssigt ligger der et kæmpe potentiale i at "vise resten af verden", at vi i Danmark både kan rydde op af hensyn til miljøet, men samtidig gøre det bæredygtigt.

På tværs af alle politiske partier i Regionsrådet i Region Midtjylland er vi parat til at starte Danmarks største pilotprojekt i fuld skala med oprydning af én af fortidens – og miljømæssigt mest udsatte og påtrængende forureninger - høfde 42. Men vi mangler den nødvendige rest finansiering, så: "Kære Regering, find den resterende finansiering!". Både af hensyn til miljøet lokalt og globalt, for hvis vi i Danmark kan rydde op i de store generationsforureninger, ligger der for dansk erhvervsliv en kæmpe opgave ude i "den store verden".

Umiddelbart på alle områder en "win-win", som vi alle politisk bør kunne stå sammen om.

Miljø- og Fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen gæstede giftdepotet Høfde 42 i april i år sammen med blandt andet Anders Kühnau, Jørgen Nørby og Pernille Blach Hansen. Arkivfoto: Morten Stricker
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Skød salut i mindeparken

Annonce