Annonce
Struer

Miljøministerens opfordring til borgerne i Struer: Se efter svanemærket

Miljøminister Lea Wermelin (S) reagerer nu på de første spørgsmål i forbindelse med en forureningssag på rensningsanlægget i Struer. Foto: Morten Stricker
Miljøminister Lea Wermelin (S) har svaret på de første spørgsmål i forbindelse med forurening på rensningsanlægget i Struer.

Struer: Rasmus Vestergaard Madsen fra Enhedslisten har som den første fået svar på et af sine spørgsmål til miljøminister Lea Wermelin (S) efter forureningen med LAS-forbindelser på rensningsanlægget i Struer.

-Det er selvfølgelig problematisk, hvis koncentrationerne af LAS i slam fra rensningsanlæg overskrider grænseværdierne fastsat i Bekendtgørelse om anvendelse af affald til jordbrugsformål, og slammet derfor ikke kan anvendes til jordbrugsformål, skriver ministeren i et skriftligt svar til Rasmus Vestergaard Madsen og fortsætter med sin foreløbige konklusion:

- Derfor er vi nu ved at undersøge, hvor ofte der er overskridelser af grænseværdien for LAS. Såfremt resultatet af disse undersøgelser viser, der er mere udbredte problemer med overskridelser, vil jeg rette henvendelse til EU-Kommissionen og bede dem tage stilling til, hvordan vi fremover kan undgå problemer med høje koncentrationer af LAS i slam, da der i så fald vil være tale om EU-regulering. Det er i dag muligt at undgå LAS i vaske- og rengøringsmidler ved at vælge produkter med det nordiske miljømærke Svanen, som Struer Energi Spildevand A/S så rigtigt peger på i artiklen (i Dagbladet Struer 16. februar 2021, red.), og jeg kan kun tilslutte mig deres opfordring til forbrugerne, skriver hun.

Rasmus Vestergaard Madsen ønsker stadigvæk et forbud mod brugen af LAS-forbindelser i vaske- og rengøringsmidler, der bliver solgt i Danmark, og han anser derfor svaret fra miljøminister Lea Wermelin for en smule for vagt:

- Det er selvfølgelig rigtig positivt, at ministeren nu vil kortlægge omfanget af problemerne med LAS. Men det er ikke godt nok, at hun fortsat vil pålægge forbrugerne ansvaret for at fravælge så miljøfarligt stof. Derfor vil jeg også fortsat presse på for, at LAS blive forbudt, når det ingen betydning har for en ordentlig vaskekvalitet, siger han.

Lyt til Radio4 Morgens samtale med Thomas Sørensen, der er projektchef for Struer Energi Spildevand, i podcasten her:

Og lyt til podcasten, hvor Radio4 Morgen har talt med miljøordfører for Alternativet, Torsten Geil, miljøordfører for Dansk Folkeparti, Rene Christensen, miljøordfører for De Konservative, Eigil Hulgaard og miljøordfører for Enhedslisten Rasmus Vestergaard Madsen om problemstillingen:

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Storken er en del af vores dna

Annonce