Annonce
Navne

Mindeord: Opvæksten på Thyholm prægede Thorgaards syn på mennesker

Kristian Peter Thorgaard, ofte blot kaldt "Thorgaard, voksede op på Thyholm. Senere flyttede han til København. Foto: Nils Holm
Kristian Peter Thorgaard, grundlægger af De Forenede Dampvaskerier, er død. Han blev 91 år.

Mindeord: Avisen har af Christina Wex modtaget følgende mindeord over Peter Thorgaard:

Kristian Peter Thorgaard, født i Hvidbjerg og grundlægger af De Forenede Dampvaskerier, er død den 3. august i sit hjem i Charlottenlund, 91 år gammel.

Kristian Peter Thorgaard var et menneske, der livet igennem var stærkt præget af sin opvækst på et lille husmandssted på Thyholm - en opvækst, der senere blev beskrevet i broderen Jørgen Thorgaards fiktive fortælling om ”Familien”. Opvæksten kom til at præge hans syn på mennesker og var i høj grad med til senere at forme hans måde at være virksomhedsleder på. Med stor flid og et usædvanligt fremsyn lykkedes det ham at forvandlede sin skæbne og skabe mange arbejdspladser, hvor respekten for det enkelte menneske var et naturligt fundament.

Annonce

”Thorgaard”, som han blev kaldt det meste af livet, blev født ind i en børnerig familie med 8 søskende. Selv kom han allerede som 11-årig ud at tjene, og skolegangen begrænsede sig til i alt fire år. Til gengæld viste han tidligt en udpræget sans for forretning. Sammen med sin lillebror fremstillede han fx børster og cyklede rundt til gårdene for at sælge dem til landmændene.

Efter et højskoleophold lod Thorgaard sig overtale af sin storebror til at flytte til København. Han fik forskellige jobs som sælger og havde stor succes, men mødte alle steder chefer, der var sure og ubehagelige og kun bekræftede den oplevelse, han havde med sig i bagagen; at når man var nederst i hierarkiet, måtte man finde sig i at blive ringeagtet. Den medfølelse med de dårligt stillede havde han med sig hele livet. Selv drømte han om at blive sin egen herre.

I 1956 mødte den noget alvorlige Thorgaard Reidun Eikemo, en barneplejerske fra Bergen, som var alt det modsatte af ham selv; fuld af liv og optimisme. Parret blev gift, og Thorgaard købte Lunds Kitteldepot, en lille virksomhed, der vaskede kitler for blandt andet købmænd og fabriksansatte. Det var hårdt arbejde fra tidlig morgen til sen aften, og samtidig blev familien udvidet med tre børn i hurtig rækkefølge. Thorgaard fortsatte med at opkøbe både større og mindre soigneringsforretninger, og virksomheden voksede stødt. I 1968 kom et tilbud om at købe Hellerup Dampvaskeri, Thorgaard slog til og tog dermed skridtet op i en helt ny liga med mange ansatte. Thorgaard gik hver morgen en runde på vaskeriet for at hilse på hver enkelt. Medarbejderne skulle have en oplevelse af, at deres indsats gjorde en forskel. ”Du skal behandle din medarbejder som din bedste kunde,” sagde han altid. Han var om noget en menneskekender, hvilket ikke mindst kom til udtryk, når han havde folk til samtale. Her gjaldt det om at få den potentielle medarbejder til at føle sig godt tilpas for kun på den måde ville han få det sande billede af personen.


Som leder var han en fremragende analytiker og forhandler. Det var dog sjældent, man oplevede ham tilfreds; tingene kunne altid gøres bedre.Han praktiserede med andre ord værdibaseret ledelse, længe før det blev opfundet som begreb. Samtidig krævede han meget af sine omgivelser, dog aldrig mere end han selv kunne levere. Han var i mange år den første, der stod klar ved maskinerne om morgenen, og den sidste, der forlod dem.

Som leder var han en fremragende analytiker og forhandler. Det var dog sjældent, man oplevede ham tilfreds; tingene kunne altid gøres bedre. Det kunne være hårdt for hans omgivelser. Han var heller ikke en mand, der strøede om sig med ros, men når der var problemer, bistod han altid gerne med løsninger. Selv var han en beskeden mand uden ret mange behov. Den smule fritid, han tillod sig selv, brugte han på at læse bøger, særligt historie havde hans interesse, og på at gå på jagt.

Efter at have drevet virksomhed i Hellerup i mange år, opstod muligheden for at udvide, da Maribo Fællesvask gik konkurs i 1982. Et generationsskifte blev gennemført i den forbindelse, hvor hans børn overtog ejerskab og ledelsen af virksomheden. Ekspansionen fortsatte med opkøb af virksomheder, og i dag er De Forenede Dampvaskerier, nu DFD, en koncern bestående af over 25 specialiserede vaskerier, der betjener blandt andet sundhedssektoren, hoteller og restauranter samt fødevare- og medicinalindustri i Danmark, Norge og Sverige og beskæftiger mere end 2000 ansatte.

Begravelsen finder sted i Messiaskirken i Charlottenlund torsdag den 12. august 2021 kl. 14. Grundet coronarestriktioner bedes ønske om deltagelse tilkendegivet på mail til mt@dfd.dk.

Annonce
Lemvig

Tag kandidattesten her

Vin For abonnenter

Det er blevet en folkesport at importere vin: Mød den professionelle, den frankofile, ægteparret og ham med styr på det italienske

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Kampen om lygtepælene: Valgplakater er en del af festen

Vestjylland For abonnenter

Lars var første mand på brandstedet: Det eneste, man tænker på, er at få alle mand ud

Søndag ifølge chefredaktøren

De næste tre uger er der konstant nogen, der smiler til dig

Lemvig

Blot en fjerdedel af kandidaterne blandt de to største partier er kvinder: - Det er ikke godt nok, det er det bestemt ikke

Vestjylland

Se video: Brand i 'Det Gamle Hotel' er ude af kontrol - politiet vurderer at bygningen brænder helt ned

Sport For abonnenter

Karakterbogen: Ingen topkarakterer trods fremragende kamp af LTH

Navne

EM-helt fik flot karriere trods hjertefejl

Lemvig

18b tager et stort skridt fremad: Køber naboejendom til overnatning og bespisning

Erhverv For abonnenter

I 2010 var de seks medarbejdere - nu er der 100 og en omsætning på over 100 millioner kroner: Det er lidt en vild historie

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Sport For abonnenter

Rasmus Porup startede valgkampen med plakatophængning og storsejr over BSH

Lemvig For abonnenter

To tidligere alkoholikere gennem mange år: Gør som os og tag imod hjælp - så kan du komme ud af det

Leder

Valget er vigtigt: Derfor gør vi valgartiklerne gratis på nettet

Annonce