Annonce
Kultur

Mindeparken i Thyborøn får nyt vartegn, så alle kan se, hvor den ligger

"Pejlemærket" skal føre gæsterne hen til Mindeparken, der ligger lidt skjult bag ved havdiget

Thyborøn: - Hvor ligger Mindeparken?

Det spørgsmål hører de alt for ofte i Thyborøn, hvor den siden 2016 har ligget skjult bag ved havdiget. Derfor bliver den ofte overset, når gæsterne besøger Sea War Museum i Thyborøn, men det skal være slut nu. Et nyt vartegn rejste sig tirsdag foran Mindeparken, hvor den vil være så høj og synlig, at den også kan ses fra Sea War Museum. Monumentet, der har fået navnet "Pejlemærket" skal fremover vise gæsterne på vej og synliggøre indgangen til Mindeparken for de mange gæster.

Kunstneren Paul Madsen Cederdorff, Holstebro, har skabt mindeparken, hvor man hvert år mindes de faldne under Jyllandsslaget i 1916. Derfor er det også ham, der har skabt "Pejlemærket", der nu er rejst på stedet. Den er skabt af såkaldt "jerntræ" (Azobé), der også bruges af Thyborøn Havn som pæle ved havnebyggerier. Det er så hårdt, at det er vanskeligt at forarbejde, så derfor er det smedvirksomheden Kynde og Toft, der har hjulpet Paul M. Cederdorff med at tilvirke skulpturen.

Annonce

- De har anvendt jernsav til udformningen, siger Paul M. Cederdorff.

Et nyt vartegn "pejlemærket" rejser sig foran Mindeparken for de faldne under Jyllandsslaget. Kunstneren Paul Cederdorff fra Holstebro følger opsætningen. Foto: Benny Gade

Skulpturen, der har form af et bådkors, er skabt med flere lokale kræfter. Ud over Kynde og Toft har også Thyborøn Havn medvirket ved at donere pælene. Det endelige værk er således et fælles resultat af Paul Cederdorff ideer og lokalt håndværk.

Hurtig handling

Fra den kunstneriske ide blev undfanget i efteråret, til projektet nu er realiseret op til 105-året for Jyllandsslaget er det gået stærkt. Ikke mindst set i forhold til at etableringen af kunstværket har krævet byggesagsbehandling og dispensation fra Naturbeskyttelsesloven og tilladelse fra Planloven for opstillingen. Dispensation og tilladelser er godkendt af Lemvig Kommune og Kystdirektoratet foruden hvis positive medspil det ikke var lykkedes.

Den korte tid fra ide til handling har dog desværre også betydet, at de ansøgninger, der har været sendt til fonde, ikke har kunne sagsbehandles inden for perioden. Projektet har derfor kun kunnet realiseres ved, at de lokale kræfter i Thyborøn igen har bakket op, og fordi Mindeparkens bestyrelse har prioriteret at anvende øremærkede midler, som var sparet op til ekstra figurer, der skulle sættes op i Mindeparken i 2022. Så håber bestyrelsen, at fonde i stedet vil bakke op om opsætningen af figurerne, så det samlede antal af figurer i Mindeparken kommer op omkring de 900 i 2022. I så fald vil hver figur i Mindeparken repræsentere ca. 10 faldne i slaget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Christian Eriksen er stabiliseret efter kollaps på banen: - Flere spillere og tilskuere græd

Kultur For abonnenter

Håndsprit står klar til festival: - Det er mere sikkert her end i Bilka

Kultur

Bogbussen kører igen til august

Annonce