Annonce
Kultur

Mindeparken i Thyborøn får nyt vartegn, så alle kan se, hvor den ligger

"Pejlemærket" skal føre gæsterne hen til Mindeparken, der ligger lidt skjult bag ved havdiget

Thyborøn: - Hvor ligger Mindeparken?

Det spørgsmål hører de alt for ofte i Thyborøn, hvor den siden 2016 har ligget skjult bag ved havdiget. Derfor bliver den ofte overset, når gæsterne besøger Sea War Museum i Thyborøn, men det skal være slut nu. Et nyt vartegn rejste sig tirsdag foran Mindeparken, hvor den vil være så høj og synlig, at den også kan ses fra Sea War Museum. Monumentet, der har fået navnet "Pejlemærket" skal fremover vise gæsterne på vej og synliggøre indgangen til Mindeparken for de mange gæster.

Kunstneren Paul Madsen Cederdorff, Holstebro, har skabt mindeparken, hvor man hvert år mindes de faldne under Jyllandsslaget i 1916. Derfor er det også ham, der har skabt "Pejlemærket", der nu er rejst på stedet. Den er skabt af såkaldt "jerntræ" (Azobé), der også bruges af Thyborøn Havn som pæle ved havnebyggerier. Det er så hårdt, at det er vanskeligt at forarbejde, så derfor er det smedvirksomheden Kynde og Toft, der har hjulpet Paul M. Cederdorff med at tilvirke skulpturen.

Annonce

- De har anvendt jernsav til udformningen, siger Paul M. Cederdorff.

Et nyt vartegn "pejlemærket" rejser sig foran Mindeparken for de faldne under Jyllandsslaget. Kunstneren Paul Cederdorff fra Holstebro følger opsætningen. Foto: Benny Gade

Skulpturen, der har form af et bådkors, er skabt med flere lokale kræfter. Ud over Kynde og Toft har også Thyborøn Havn medvirket ved at donere pælene. Det endelige værk er således et fælles resultat af Paul Cederdorff ideer og lokalt håndværk.

Hurtig handling

Fra den kunstneriske ide blev undfanget i efteråret, til projektet nu er realiseret op til 105-året for Jyllandsslaget er det gået stærkt. Ikke mindst set i forhold til at etableringen af kunstværket har krævet byggesagsbehandling og dispensation fra Naturbeskyttelsesloven og tilladelse fra Planloven for opstillingen. Dispensation og tilladelser er godkendt af Lemvig Kommune og Kystdirektoratet foruden hvis positive medspil det ikke var lykkedes.

Den korte tid fra ide til handling har dog desværre også betydet, at de ansøgninger, der har været sendt til fonde, ikke har kunne sagsbehandles inden for perioden. Projektet har derfor kun kunnet realiseres ved, at de lokale kræfter i Thyborøn igen har bakket op, og fordi Mindeparkens bestyrelse har prioriteret at anvende øremærkede midler, som var sparet op til ekstra figurer, der skulle sættes op i Mindeparken i 2022. Så håber bestyrelsen, at fonde i stedet vil bakke op om opsætningen af figurerne, så det samlede antal af figurer i Mindeparken kommer op omkring de 900 i 2022. I så fald vil hver figur i Mindeparken repræsentere ca. 10 faldne i slaget.

Annonce
Lemvig For abonnenter

Ny fond bevilger penge til sø-restaurering: Vi har faktisk fået mere end vi har bedt om

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Dorte var på scenen for første gang: - Vi fandt sammen som et band over et par flasker rødvin

forside For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Nordvestjylland

Vestjylland

Efter amputationsskandalen: Fyret koncerndirektør afløses midlertidigt af to personer fra egne rækker

Vestjylland

Region Midtjylland lukker en række teststeder: Her kan du stadig blive testet for corona

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Lemvig

Selv om økonomien ser fornuftigt ud styrer kommunen mod at få en bøde

Leder For abonnenter

Regionen må bruge de tilbud, man selv har betalt for at få etableret

For abonnenter

Fynbo med fem robotfirmaer: Søren Juul køber op og skyder mange flere penge ind i robotterne

Struer

Apple stjal Karin fra B&O, men da hun efter syv år i Silicon Valley fik frit valg mellem job for B&O i enten Lyngby eller Struer, vendte hun hjem

Lemvig

Kort tid efter indvielsen: Regionen bruger sundhedshuset alt for lidt

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Lemvig

Porup får nu indflydelse uden for banen

Lemvig For abonnenter

Video - specialdyrlæge stak kniven i hvalen: - Det lugter altså slemt

Lemvig

Bare der er flere der vil få den samme gode idé

Annonce