Annonce
Navne

Mindet om organist Knud Vad: Bliver husket for utallige skønne koncerter

Organist Knud Vad er død, 82 år gammel. Privatfoto
Annonce

Sorø: Hans Krarup skriver nekrolog om organist Knud Vad, Sorø, der var født i Holstebro og opvokset i Vinding, Herning og Holstebro.

Det er vemodigt at høre, at organist Knud Vad, Sorø klosterkirkes tidligere organist, efter længere tids sygdom, døde d. 7. september. Han blev 82 år gammel.

Han blev uddannet ved det Kgl. Danske Musikkonservatorium. I 1960 og 64 studerede han desuden hos den navnkundige Anton Heiller.

I 1964 blev han udnævnte til organist ved Sorø klosterkirke, hvor han opbyggede det storartede musikliv, der eksisterer den dag i dag. I 1967 startede han Chorus Soranus, som nu skal videreføres af Kirsten og Knud Vads datter Kristine. For få uger siden gav Jakob Vad, Kirsten og Knuds søn en fornem sangaften i Sorø Akademis festsal, som Knud nåede at overvære.

Knud startede Sorø Internationale orgelfestival i 1969, samt serien ”Bachs kantater i Sorø kirke” i 1975. Kort forinden have han påbegyndt en serie orgelkoncerter, hvor han på 12 aftener spillede samtlige Bachs orgelværker. Denne maraton præstation gennemførte han flere gange med 5 års mellemrum, til sidst kronet med indspilningen af alle værkerne på i alt 9 CD´er. Han nåede at få projektet gennemført, inden eftervirkningerne af en hjerteoperation satte en stopper for hans koncertvirksomhed. Men Knud var ikke til at stoppe. Han fortsatte i flere år som organistvikar til gudstjenester rundt om i mange af omegnens kirker.

I international sammenhæng havde Knud et godt navn. Fra 1978- 95 var han docent ved musikhøjskolen i Lübeck. Han var på koncertrejser som orgelspiller i det tidligere Sovjetunionen, i USA, Sydamerika og Japan, Letland, og sidst men ikke mindst i Polen, som han havde tæt forbindelse til, - også på det familiemæssige område. I mange år rejste han også udenlands som dirigent for Chorus Soranus.

På hjemmebane i Sorø klosterkirke husker vi ham for utallige skønne koncerter, når han som dirigent for Chorus Soranus og et orkester af ”håndplukkede” musikere ved afslutningskoncerterne på de årlige festivalkoncerter stod i spidsen for opførelsen af de store kirkemusikalske værker som Bachs h mol messe, Verdis ”Requiem,” og mange flere. Altid med store sangere fra ind-og udland som solister.

Som dirigent i et repertoire, der ellers måtte forekomme fremmed for kirkemusikere, fik han mulighed for at dokumentere sine evner, da han takket være en lokal donation fik lejlighed til at dirigere DR symfoniorkestret i samtlige Beethovens 9 symfonier. Ja, endog som operettedirigent foldede han sig ud, da han drog på turné landet rundt med Strauss operetten ”Flagermusen” og Léhars ”Grevinde Maritza.”

40 års ansættelse ved Sorø klosterkirke modtog han Dronningens fortjenstmedalje, og ved sin afgang som organist blev han hædret med Ridderkorset af Dannebrog. Da han fyldte 79, modtog han i den polske ambassade med glæde og stolthed den fornemme polske pris: GLORIA ARTIS i sølv, for sit mangeårige arbejde for polsk-dansk kultursamarbejde.

Ved sin død efterlader Knud Vad sig, foruden sin hustru Kirsten, fem børn og ni børnebørn.

Bisættelsen finder sted fredag d. 13. september kl. 13.30 fra Sorø klosterkirke.

Hans Krarup

Annonce
Lemvig

S forstår bekymring på skoler

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Fund af corona-virus i hunde og katte: Fødevarestyrelsen afliver katte på minkfarm

Lemvig For abonnenter

Kun 20 medarbejdere bliver tilbage i Lemvig - hvad skal der ske med bygningen på Torvet

Annonce