Annonce
Holstebro

Mindre affald: Kan lukke forbrænding på MåbjergVærket

Kommunernes Landsforening (KL) skal inden 1. januar udpege de forbrændingsanlæg, som skal lukke de kommende år. Foto: Johan Gadegaard
Flere forbrændingsanlæg skal lukkes - og måske kommer affald i udbud. Det giver usikkerhed for MåbjergVærket, som er et af landets 23 anlæg med affald som brændstof til produktion af fjernvarme.
Annonce

HOLSTEBRO: Med en aftale i Folketinget er det besluttet, at kapaciteten til affaldsforbrænding skal bringes ned, så det passer til mængden af dansk affald. Mere affaldssortering vil medvirke til, at der er behov for 30 procent mindre forbrænding i 2030.

MåbjergVærket er et af de værker, som har brændt udenlandsk affald - og det skal snart stoppe.

- Vi ved ikke præcist, hvad det kommer til at betyde. Vi analyserer situationen, sige Nils Ulrik Nielsen, formand for bestyrelsen i MEC (Maabjerg Energy Center), der ejer MåbjergVærket.

Kommunernes Landsforening (KL) skal inden 1. januar udpege de forbrændingsanlæg, som skal lukke de kommende år.

Måbjergværkets kedel til affaldsforbrænding har en restlevetid på 12 år.

I dag har værket en aftale om levering af affald fra Nomi4S og fra Energnist, som selv har anlæg til forbrænding af affald i Esbjerg og Kolding.

- Affaldsforbrænding i Kolding vil blive udfaset i 2023, og det vil umiddelbart betyde mere affald til os. Så jeg er nogenlunde fortrøstningsfuld, siger Nils Ulrik Nielsen.

Det kan dog sagtens ende med, at affaldsforbrænding i Maabjerg skal stoppe før 2032.

- Det kan ske, men så skal vi have kompensation fra en støttepulje, siger formanden.

- Men vi er i gang med at analysere, hvordan vi skal producere varme, når anlægget lukker. Det kan både blive varmepumper eller andet, siger Nils Ulrik Nielsen.

Annonce

Frygter liberalisering

Fra KL er udmeldingen dog, at seks måneder er urealistisk kort tid til at udpege de forbrændinganlæg, som skal lukkes. Og uden denne liste kommer den liberalisering, som kommuner har frygtet og kritiseret, og hvor affald kommer i udbud og kan blive transporteret på kryds og tværs af landet.

Men I risikerer vel også at skulle lukke før, hvis det bliver et slag om priser på affald? Og det vil kunne påvirke varmepriserne hos forbrugerne?

- Det skal helst ikke ende i et opgør om priser på affald. Og for os er det afgørende at kunne opretholde lave varmepriser i Holstebro og Struer, siger Nils Ulrik Nielsen.

MåbjergVærket og affaldet

MåbjergVærket er ejet af Struer Forsyning og Vestforsyning - og dermed af Struer og Holstebro Kommuner.

MåbjergVærket forbrænder cirka 180.000 tons affald om året. Heraf er der en aftale med Nomi4S og affaldssamarbejdet Energnist, som leverer 130.000 tons affald. De resterende 50.000 tons kan være importeret affald. I en anden kedel afbrændes flis og halm, der bliver til el og til varme.

Aftalen i Folketinget betyder, at der skal afbrændes mindre affald, og kapaciteten skal passe til den danske mængde (ingen import). Affald til forbrænding vil falde med 30 procent frem mod 2030 i takt med, at mere affald skal sorteres.

Kommunernes Landsforening har fået indtil 1. januar til at levere en liste, hvor de miljømæssigt dårligste anlæg lukkes.

Der er afsat 200 millioner kroner til at kompensere kommuner for anlæg, der lukkes før forventet.

Han er dog tilfreds med, at det er en bred affaldsaftale, der er lavet i Folketinget.

- Det gør, at vi ved, hvad vi skal arbejde efter. Også selv om der kommer en ny regering, siger han.

Karsten Filsø (SF), der er formand for natur- og miljøudvalget i Holstebro Kommune, ser også med blandede følelser på affaldsaftalen.

- Der er godt og skidt. Men MåbjergVærket kan komme i spil til en tidligere udfasning, hvor vi skal finde en anden varmekilde. Det kunne måske være overskudsvarme fra virksomheder. Eller mere biobrændsel. Det vil i hvert fald ikke give mening af afbrænde naturgas og øge udledningen af CO2, siger Karsten Filsø.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Lemvig Havn er byens fristed

Lemvig

Fastholder: - Jeg så ulven

Lemvig

Solen blev sunget ned på Havnen

Annonce