Annonce
Holstebro

Ministerkritik: Kommune har brugt 965.000 kroner på konsulenter

Holstebro Kommune har brugt 965.000 kroner til konsulenter, som har gennemgået sociale sager - og hvor betalingen er sket ud fra det kritiserede "no cure no pay", så firmaer får betaling i forhold til besparelsen. Arkivfoto: Morten Stricker
Holstebro Kommune er på vej med svar til Ankestyrelsen, der undersøger lovligheden af kommuners brug af konsulenter i sociale sager.
Annonce

HOLSTEBRO: Det vakte opsigt, da det i december kom frem, at 26 kommuner - og herunder Holstebro - havde købt hjælp fra private konsulentfirmaer til vurdering af sociale sager - og især aftaler om, at firmaer fik betaling i forhold til kommunens besparelse.

Nu viser det sig, at Holstebro Kommune forventer at skulle betale 965.000 kroner til de to konsulentfirmaer, den har indgået aftaler med.

Det fremgår af kommunens udkast til et svar til Ankestyrelsen, som Indenrigs- og socialminister Astrid Krag (S) har bedt om at vurdere lovligheden af kommunerne gøren og laden.

Holstebro Kommune har indgået aftaler med firmaet Trancit på voksenområdet - og med Brorson Consult på børneområdet.

Udgiften til Trancit forventes at blive på 950.000 kroner, og det er med en timepris på 1500 kroner. Og det er netop ud fra det kritiserede "no cure no pay" system ( ingen kur - ingen betaling red.), hvor firmaet kun får betaling, hvis der er en besparelse.

Ved Brorson Consult er aftalen anderledes. Her skal kommunen betale 15 procent af den årlige besparelse i de sager, som firmaet har gennemgået. Kommunen forventer en skulle betale 15.000 kroner for Brorsons arbejde med børnesager.

- Vi har haft god brug af konsulenterne, men vi vil fremover ændre betalingssystemet, så betalingen ikke bliver i forhold til besparelsen, siger Jens Kristian Hedegaard (V), der er formand for social- og sundhedsudvalget.

Annonce

Borger mistede botilbud

Kommunen er også blevet spurgt om borgere har fået ændret tilbud efter konsulenternes gennemgang.

Her fremgår det, at en voksen borger mistede sit botilbud, efter Trancit deltog i vurderingen af behovet. Konklusionen var, at borgeren kunne bo i eget hjem med støtte - i stedet for på et botilbud. Sagen blev i øvrigt genvurderet, da det hidtidige bosted lukkede.

Den berørte borger har dog klaget til Anketstyrelsen over afgørelsen, og der er endnu ikke et svar på klagen.

Derfor kan Holstebro Kommune ikke svare endelig på, om der er truffet forkerte afgørelser i sager, hvor konsulenter har været inddraget. Men der er ikke fundet fejl i andre sager.

Jens Kristian Hedegaard mener ikke, der er noget at komme efter i kommunens brug af konsulenter.

- Det afgørende er, at myndighedsafgørelser aldrig har været ude af kommunens hænder. Vi har ikke været forpligtet til at følge de råd, som konsulenter er kommet med, siger Hedegaard.

Holstebro Kommune forklarer Ankestyrelsen, at Trancit ifølge aftalen "skal foretage en juridisk, faglig og økonomisk gennemgang" af sager indenfor handicap og psykiatri. Målet har været en kvalificering og effektivisering af sagsbehandlingen men også at "kommunen skal opnå en økonomisk besparelse", fremgår det af besvarelsen.

I aftalen med Brorson Consult er det et mål at vurdere, om der er overensstemmelse mellem prisen for en anbringelse og indsatsen. Brorson har kunnet deltage i møder med anbringelsesstederne.

- Vi har også en interesse i at vide, om bosteder leverer den kvalitet, som vi betaler for. Det handler ikke kun om besparelser, siger Jens Kristian Hedegaard.

På socialområdet er det kun i to-tre sager, at der har været brugt konsulenter, siger han.

Kommunen er også blevet bedt om at fremsende de seneste fem sager, hvor konsulenter har været inddraget til Ankestyrelsen, som vil gennemgå sagerne og vurdere lovligheden af kommunernes konsulentbrug.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Indstilleren er nu selv blevet kandidat til Lemvig Prisen: - Jeg syntes de fortjener prisen

Coronavirus

Ny melding fra Pfizer: Vil levere vaccinedoser som lovet fra 25. januar

Annonce