Annonce
Holstebro

Minkavler har 216.000 kroner til gode i tempo-bonus og 36.000 lønkroner til gode - hvad tror du, han helst vil have udbetalt nu?

Minkavlerne har ventet i to måneder på at få udbtalt løn for at slå deres egne dyr ihel. Erstatninger for skind, avlsdyr, bygninger, maskiner og indtægtstab de kommende år venter stadig. Genre/arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
De første løn-udbetalinger til minkavlere, som har hjulpet med at slå deres dyr ihjel, er påbegyndt i dag. Men det gør ikke den store forskel, siger lokal avler-formand.

Holstebro: Regeringen har igennem flere uger fået kritik for, at det går for langsomt med at udbetale erstatninger til de omkring 1000 minkavlerne, som for to måneder siden blev beordret til at slå deres dyr ihjel.

Men nu sker der noget. Fødevareministeriet er onsdag begyndt udbetaling til de over 900 minkavlere, der selv har stået for at aflive deres mink på de farme, som ikke var ramt, men lå tæt på smittede farme.

Terminsbetalinger og lønninger

Der er endnu ikke rullet lønkroner ind på kontoen hos Ib Lundgaard, formand for Holstebro Pelsdyravlerforening. Han har aflivet sine egne dyr og hjulpet på yderligere tre-fire farme og har 36-38.000 kroner til gode.

- Det er jo bedre end ingenting, men jeg synes selvfølgelig ikke, at det er nok. Aflivningslønnen er jo den mindste del. Kunne vi også få tempobonussen udbetalt nu, ville det gøre underværker. Der har lige været terminsbetalinger, og der er også nogle avlere, der står overfor at skulle aflønne deres personale, siger Ib Lundgaard.

For hans eget vedkommende udgør bonussen for at aflive sine dyr hurtigt 216.000 kroner, altså seks gange så meget som aflivningslønnen.

- Helt ærligt, de penge skulle vi have haft for længe siden. Jeg skulle indsende min opgørelse over arbejdstimer senest 14 dage, efter vi var færdige med at aflive minkene. Det var midt i november. Nu skriver vi 13. januar, siger Ib Lundgaard.

Derudover mangler pelsdyravlerne at se penge for erstatningen for alle deres skind, drifttabserstatningen for avlsdyr og "ekspropriationserstatningen", som skal dække avlernes bygninger, maskiner og indtægtstabet i de kommende år for et erhverv, der de facto er lukket ned.

Annonce

Løn - ikke kompensation

Formanden for Danske Minkavlere, Tage Pedersen, er da heller ikke imponeret.

- Vi troede, at når vi var færdige med arbejdet, skulle vi have pengene for det arbejde - vi taler ikke her om selve kompensationen. Men pengene for arbejdet med at slå minkbesætningerne ned efter myndighedernes anbefalinger har vi ikke set en krone af endnu, siger Tage Pedersen til TV Syd.

Han peger desuden på, at det er en meget lille gruppe minkavlere - kun mellem seks og otte avlere - der nu får en udbetaling for arbejde, de har lavet for Fødevarestyrelsen, og kun fordi niche-mediet OPS har påpeget over for Fødevarestyrelsen, at de overskrider EU's ”late payment direktiv”, hvis de ikke påbegynder udbetaling for endt arbejde fra dags dato.

Ifølge Fødevareministeren vil det tage resten af måneden at aflønne alle avlere for deres arbejde. Tidshorisonten for de øvrige erstatninger er uvis og står og falder med en politisk aftale i Folketinget og godkendelse i EU.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Hanstorken anses for at være enkemand

Debat For abonnenter

Nedgravede mink: Det er klogt at rive plasteret af, så smerten er overstået med det samme

Annonce