Annonce
Danmark

Minkavlere efterlyser handling fra regeringen

Thomas Beck fra Aunslev på Fyn er en af de mange danske minkavlere, der har måttet se sit livsgrundlag forsvinde. Og mens avlerne blev afkrævet resolut handling fra regeringen og hurtig aflivning af deres avlsdyr, venter de fortsat på den hjælp, de blev lovet i samme ombæring. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg
Én sætning, den tager fem sekunder og ændrede livet for Danmarks minkavlere: ”For det første er det nødvendigt at aflive alle mink i Danmark". Statsministeren krævede resolut handling og lovede samtidig hurtig afklaring af fremtiden for minkavlerne. Afklaringen venter de fortsat på.

Minkavl: Anders, Preben og Helle er ikke noget særligt - der findes godt 1000 andre danske familier i samme situation: På et øjeblik og uden varsel har de mistet hele deres livsgrundlag. For første gang i danmarkshistorien er et helt erhverv - minkavlerne og dermed cirka 6000 arbejdspladser - lukket af regeringen, efter en mutation af coronavirus havde spredt sig fra pelsdyrene og smittet 12 mennesker:

- Den muterede virus - via mink - kan indebære den risiko, at den kommende vaccine ikke kommer til at virke, som den skal (...) Dermed kan muteret virus hos mink have voldsomme negative konsekvenser for hele verdens håndtering af den igangværende pandemi,” siger statsminister Mette Frederiksen 4. november 2020 på et hastigt indkaldt pressemøde .

Lyden er ulden og billedkvaliteten på tv-skærmen forringet. Pressemødet er virtuelt, da coronasmitten i de dage også har bredt sig på Christiansborg, så statsmagten taler denne gang til folket fra hvert sit web-kamera. Statsministeren står alene i et tomt rum, hun ser ned, henter ordene fra sit talepapir foran sig, og kigger så direkte i kameraet, da hun siger:

- Det kræver resolut handling.

Annonce

Handling uden afklaring

Og der bliver handlet resolut: Op mod 17 millioner mink aflives, i rasende hast, maskinerne kører dag og nat. To dage efter statsministerens besked om ”at aflive alle mink i Danmark” får de berørte familier et pling i indbakken - en e-mail fra Fødevarestyrelsen, der begynder med ordene:”Kære minkavler…” med klare beskeder om, hvordan processen - eller "mink-massakren", som den hurtigt omtales - skal foregå. Fremfor alt skal det gå stærkt. I den elektroniske hilsen kommer også lavpraktiske instrukser som:”Du skal selv rengøre minkfarmen efter aflivningen, på samme måde som normalt efter pelsning”.


Regeringens løfte om hjælp "om lidt" er siden blevet til langstrakte forhandlinger - og politikerne har dags dato stadig ikke svaret på, hvornår, hvordan og hvor meget økonomisk erstatning, minkavlerne har krav på.

Fra artiklen


Den sidste rengøring får tårerne frem hos hærdebrede minkavlere. For mange af familierne er det generationers livsværk, der bliver fejet og spulet væk. De har nu gjort, som de skal: Lukket og slukket. Ordet skal bliver centralt. I den omtalte e-mail til ”Kære minkavler…” skriver myndighederne 31 gange ”skal”. To dage senere konstaterer avisen Berlingske, at regeringen ikke har lovhjemmel til at beordre aflivning af alle mink.

Fødevareminister Mogens Jensen trækker sig - og i december vedtager et politisk flertal, at en særlig granskningskommission skal undersøge spørgsmålet om lovhjemmel - har regeringen handlet lovligt eller ej? ”Vi skal have det hele belyst, så vi kan få genskabt tilliden til vores retssamfund,” fastslår Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, i december på Twitter.

Annonce

Minken er begravet

Familierne på landets minkfarme har intet, der kan genskabes - for deres dyr er døde og begravet. Samtidig begynder de rådnende kadavere i store massegrave at svulme op, udenlandske medier rapporterer om ”the rising of zombie-mink” i Danmark. Flere minkavlere opsøger psykologisk krisehjælp. Men de husker og støtter sig til, at statsministeren på det skæbnesvangre pressemøde hin mørke november-dag også delte sin omsorg for og løfter om hjælp til minkavlerne:

De danske minkavlere husker og støtter sig til, at statsministeren på det skæbnesvangre pressemøde hin mørke novemberdag, hvor erhvervet med ét blev nedlagt, også delte sin omsorg for og løfter om hjælp til minkavlerne. Nu er langt de fleste af minkene døde og begravet, men avlerne venter stadig på hjælpen fra regeringen. Foto: Jacob Gronholt-Pedersen/Ritzau Scanpix

- Det er en sorgens dag for jeres erhverv og for alle jer, der lever af det. Om lidt vil vi uddybe, hvordan vi vil hjælpe de berørte minkavlere igennem det her økonomisk, lød det.

Regeringens løfte om hjælp "om lidt" er siden blevet til langstrakte forhandlinger - og politikerne har dags dato stadig ikke svaret på, hvornår, hvordan og hvor meget økonomisk erstatning, minkavlerne har krav på. Tilbage på pressemødet 4. november slutter statsministeren med ordene: "Vi vender tilbage til de her spørgsmål allerede i morgen".

Minkavlerne har fortsat ikke fået svar - eller én krone. De venter fortsat på de erstatninger, der skal hjælpe dem til at begynde et nyt liv. Og betale deres regninger. Avisen Danmark har talt med Kristina, Tina og Louise, vi har mødt i alt 10 af Danmarks godt 1000 minkavler-familier - mens de venter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Det betyder de nye indrejseregler for grænsehandlen: Efter disse datoer kan du handle i Tyskland

Annonce