Annonce
Holstebro

Minkfarm ramt af corona: Første i Holstebro Kommune

Nu er den første minkfarm i Holstebro Kommune ramt af corona - ved Råsted - hvor de 27.000 smittede mink nu skal aflives. Foto: Morten Stricker
Minkfarm ved Råsted med 27.000 mink er smittet med corona. Det er den første smittede minkfarm i kommunen - og det vil ramme i alt 17 farme i området. Nedslagtning starter formentlig tirsdag.

Råsted: Der er nu konstateret corona blandt mink på den første minkfarm i Holstebro Kommune. Det drejer sig om en minkfarm på Blæsbjergvej 2 ved Råsted. Det bekræfter Fødevarestyrelsen. Jesper Larsen, der er medejer af minkfarmen, fik oplysningerne sent tirsdag eftermiddag, og han er så chokeret, at han ikke er klar til at udtale sig.

Der er omkring 27.000 mink på farmen, som nu skal slås ned.

-  Vi rykker hurtigt ud i nysmittede områder, og sagen har høj prioritet, så jeg forventer, at aflivning starter senere i denne uge, siger veterinærchef Flemming Marker.

Annonce

På de øvrige berørte farme indenfor 7,8 kilometer zonen vil minkene blive talt op i den nærmest tid, hvorefter ejerne selv kan gå i gang med aflivningen under opsyn af veterinærmyndighederne.

Fødevarestyrelsen forventer, at nedslagtningen vil begynde tirsdag, og i hvert fald vil det ske i denne uge, hvor først mink på den berørte farm bliver slået ned for at undgå, at smitten breder sig.

I alt 17 farme ligger i den 7,8 kilometers zone, hvor minkene efter den nuværende strategi bliver slået ned. Dermed er det op mod 300.000 mink, som nu vil blive destrueret i den kommende tid.

Rystet formand

Ib Lundgaard, der er formand for Holstebro Pelsdyravlerforening er også noget rystet.

- Det er virkelig træls. Jeg havde håbet det bedste, fordi dyrene fortsat spiste normalt på farmen, og der ikke var tegn på sygdom. Men det er da virkelig trist for dem, som bliver berørt, siger Ib Lundgaard.


Det er virkelig træls. Jeg havde håbet det bedste, fordi dyrene fortsat spiste normalt på farmen, og der ikke var tegn på sygdom.

ib lundgaard


Det er smitte hos ejere og en ansat, som førte til, at minkfarmen blev ekstra undersøgt.

- Når smitten stiger i befolkningen, så er der en øget risiko. Det kan vi desværre ikke gøre så meget ved ud over at passe på, siger Ib Lundgaard.

Siden corona-smitte blev registreret på en minkfarm i Danmark har en screeningsproces været sat i værk, der betyder, at avlerne hver tredje uge i løbet af sommeren har skullet teste døde mink for covid-19. For Ib Lundgaard er denne uge faktisk en af dem, hvor han skal sende prøver ind fra sin minkfarm ved Mejrup øst for Holstebro, som dermed er uden for zonen på 7,8 kilometer.

Den manøvre skal han og kolleger nu til at benytte sig af langt hyppigere. Med konstateret smitte på en minkfarm i Råsted skal samtlige farme nu testes.

- Proceduren plejer at være sådan, at der nu skal sendes prøver ind fra alle døde dyr i Holstebro Kommune. De skal alle testes, siger Ib Lundgaard.

Hvor ofte dør der mink?

- Man plejer at sige, at en halv til en hel promille i ugen hører inde for det acceptable. Vi laver selv testen og sender den ind, forklarer Ib Lundgaard.

Mink testes, ligesom det kendes fra mennesker - ved at en vatpind føres ind i svælget.

Pelsdyravlerformanden bliver i denne tid kontaktet af bekymrede kolleger.

- Vi er nervøse alle sammen. Vi er så tæt på pelsningen. Nogle begynder allerede at pelse i næste uge, siger Ib Lundgaard.

Timingen er generelt spids, dels i forhold til pelsningen, dels om alle dyr inden for en radius på 7,8 kilometer nu også skal slås ihjel, som hidtil har været praksis.

- Der er onsdag (i dag, red.) en høring i Folketinget, hvis resultat vi ser frem til med spænding - selv Enhedslisten har holdt på, at aflivningen skal stoppe. Om ikke andet håber jeg, at vi kan få lov til at pelse minkene frem for bare at slå dem ihjel, siger Ib Lundgaard.

Annonce

Frygter at blive den næste

Birger Primdahl, der er formand for Holstebro Minkfoddercentral driver flere minkfarme med cirka 100.000 pelsningsklare mink sammen med en svigersøn. Og herunder en farm på Kytterupvej, som er lige uden for 7,8 kilometer zonen.

- Men vi frygter da at blive ramt. De store zoner omkring de ramte farme er helt ødelæggende for branchen. Men det har været umuligt at påvirke regering og myndigheder med fornuft, selv om vi har gjort ihærdige forsøg, siger Birger Primdahl.

- Det er store områder med mink, som nu bliver lagt ned, og det bliver svært at skaffe avlsdyr. Så jeg frygter da, at det her vil tage modet fra flere minkavlere, tilføjer han.

Mens han er glad for opbakning fra befolkningen og lokale borgmestre, er han meget frustreret over de centrale myndigheder - og herunder Fødevarestyrelsen.

- De er jo langt bagud med at aflive mink på de farme, som de vil have slået ned, så strategien kommer til at stå som et symbolsk slag i luften for at vise handlekraft. Og imens smider vi en masse penge ud med de dyr, som slås ned og ryger i containerne. Det er meget svært at se en fornuft i det. Man burde i stedet burde lægge en jernring omkring de smittede farme, siger Birger Primdahl.

Annonce
Lemvig

Tag kandidattesten her

Vin For abonnenter

Det er blevet en folkesport at importere vin: Mød den professionelle, den frankofile, ægteparret og ham med styr på det italienske

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Kampen om lygtepælene: Valgplakater er en del af festen

Vestjylland For abonnenter

Lars var første mand på brandstedet: Det eneste, man tænker på, er at få alle mand ud

Søndag ifølge chefredaktøren

De næste tre uger er der konstant nogen, der smiler til dig

Lemvig

Blot en fjerdedel af kandidaterne blandt de to største partier er kvinder: - Det er ikke godt nok, det er det bestemt ikke

Vestjylland

Se video: Brand i 'Det Gamle Hotel' er ude af kontrol - politiet vurderer at bygningen brænder helt ned

Sport For abonnenter

Karakterbogen: Ingen topkarakterer trods fremragende kamp af LTH

Kultur

Naturvejleder fortæller om egnens dyr og planter

Lemvig

18b tager et stort skridt fremad: Køber naboejendom til overnatning og bespisning

Erhverv For abonnenter

I 2010 var de seks medarbejdere - nu er der 100 og en omsætning på over 100 millioner kroner: Det er lidt en vild historie

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Sport For abonnenter

Rasmus Porup startede valgkampen med plakatophængning og storsejr over BSH

Lemvig For abonnenter

To tidligere alkoholikere gennem mange år: Gør som os og tag imod hjælp - så kan du komme ud af det

Leder

Valget er vigtigt: Derfor gør vi valgartiklerne gratis på nettet

Annonce