Annonce
Holstebro

Mor holder Nickolaj hjemme fra skole: Hvorfor skal mit barn løbe en større risiko end andre børn?

Winnie Kohsel er uforstående over, hvorfor netop hendes søn skal udsættes for smitterisiko, bare fordi han går i specialskole. Sønnen Nickolaj lider blandt andet af en spiseforstyrrelse og vejer kun 42 kilo. Foto: Morten Stricker
Børn i specialskoler og i specialklasser skal som de eneste møde fysisk i skole hver dag. Det er nogle forældre glade for. Andre er utrygge - som Winnie Kohsel.
Annonce

Vinderup: Hvorfor skal nogle børn møde i skole hver dag til fysisk undervisning som normalt, mens andre er hjemsendt og modtager nødundervisning for ikke at sprede smitten med coronavirus?

Det forstår en mor fra Vinderup, Winnie Kohsel, ikke.

- Børn i specialklasser og -skoler skal i skole. Det er vi en del forældre, som er bekymrede over. Vi ønsker at kunne holde vores børn hjemme, siger Winnie Kohsel, der har skrevet til flere folketingsmedlemmer for at få retningslinjerne ændret.

Hvem skal i skole og hvem skal blive hjemme?

Elever i 0.-4. klasse er hjemsendt og modtager nødundervisning til og med 15. januar. Det samme gælder for elever på efterskoler, frie fagskoler, kostafdelinger på fri- og privatskoler, kostelever på ungdoms- og voksenuddannelser samt elever på FGU samt i ASF-klasser.

SFO og klubtilbud for elever i 0.-4. klasse er også lukket, dog er der nødpasning for børn med forældre, der arbejder i kritiske funktioner.

Sårbare børn og unge, kursister og deltagere, herunder i specialskoler og specialklasser m.v., i STU, TAMU og specialundervisning for voksne, samt elever med bopæl i udlandet eller som af anden grund ikke har mulighed for at rejse hjem, er fortsat undtaget fra hjemsendelse.

Kilde: Undervisningsministeriet.

Indtil da beholder hun sin 17-årige dreng hjemme. Nickolaj skulle være mødt i 10. klasse på Specialkompetence Holstebros Nørreland-afdeling i mandags.

- Jeg er nok lidt en rebel, indrømmer Winnie Kohsel og fortsætter:

- Men vi taler om sårbare børn med særlige behov, hvoraf flere er i risiko for at få et alvorligt corona-forløb. De er generelt sværere at isolere og har svært ved at erkende det, hvis de har symptomer eller er syge.

Nickolaj har adhd, er mentalt retarderet og har både en spise- og søvnforstyrrelse. Det er især det sidste, der bekymrer hans mor i forhold til at sende ham i skole. Hans immunforsvar er ikke lige så stærkt som andre 17-åriges. Nickolaj vejer kun 42 kilo og måler 1,68.

- Lige så godt, det er, at der er mulighed for nødpasning, lige så skidt er det, at vores børn må løbe en større risiko end andre børn. Er det ikke muligt, at vi kan få de samme vilkår, som familier med neurotypiske børn? Altså at forældre, der har behov for det, sender deres børn afsted - og forældre som os, der ønsker at beskytte vores udsatte kære, kan beholde dem hjemme, spørger Winnie Kohsel.

Annonce

Efterlyser lærer-test

Hun er heller ikke blevet mindre utryg af, at Specialkompetence Holstebro har haft flere tilfælde af smitte, hvor elever er hjemsendt efter en lærer, vikar eller elev er smittet.

- Nogle steder er alle på skolen og i sfo'en i (nær)kontakt, og min søn kommer hjem og fortæller, at de ikke overholder sikkerhedsafstanden, siger Winnie Kohsel.

Hun arbejder selv som social- og sundhedshjælper i et privat firma og bliver testet hver 14. dag.

- Den mulighed har lærerne ikke, efterlyser Winnie Kohsel.

Annonce

Godt med struktur

I Holstebro Kommune er der 520 børn, som er undtaget af hjemsendelsen. Det er elever på følgende afdelinger: Specialkompetence Holstebro, styrkeklasser, AKT-afdelingen, Ungdomsskolens udskoling og sprogafdelingen.

- Retningslinjerne er ret tydelige på, at de børn skal komme i skole, og så kan der godt være nogle, der er utrygge, og det forholder vi os til, siger familie- og skolechef Peter Fogde Mikkelsen.


Retningslinjerne er ret tydelige på, at de børn skal komme i skole, og så kan der godt være nogle, der er utrygge, og det forholder vi os til.

Peter Fogde Mikkelsen, familie- og skolechef


Han understreger, at skolerne overholder alle retningslinjer for, at det netop skal være trygt at sende sine børn i skole under corona.

- Børn, som er sårbare, kan også have brug for at komme afsted og møde gode professionelle voksne og har det godt med struktur i deres hverdag, siger skolechefen.

- Tanken om, at specialskoler er åbne, er sikkert god nok, fordi nedlukningen i marts gav nogle forældre til handicappede børn meget store udfordringer. Men vi forældre står i to lejre. Nogle vil gerne have deres børn afsted. Andre af os er utrygge ved det og vil helst have dem hjemme, siger Winnie Kohsel. Foto: Morten Stricker
Annonce

Forældre i to lejre

Winnie Kohsel anerkender, at børn er forskellige – og at forældre heller ikke ser ens på børnenes skolegang.

- Tanken om, at specialskoler er åbne, er sikkert god nok, fordi nedlukningen i marts gav nogle forældre til handicappede børn meget store udfordringer. Men vi forældre står i to lejre. Nogle vil gerne have deres børn afsted. Andre af os er utrygge ved det. Jeg er utilfreds med, at jeg ikke har valgmuligheden, siger Winnie Kohsel.

- Kan det ikke være svært at fjernundervise specialskoleeleverne - og en god grund til at gøre forskel på almene skoleklasser og specialklasser?

- Jeg synes, det skal være valgfrit, om vi selv vil undervise vores børn eller sende dem i skole. Der er nogle forældre, som har overskuddet og kan aflaste lærerne. Det ville også gøre det nemmere for de elever, der er i skole at holde afstand, siger Winnie Kohsel.

Annonce

Ulovligt men...

Hun er bange for, at Nickolaj bliver smidt ud af skolen, eller at kommunen trækker børnepengene grundet hans ulovlige fravær.

Men den bekymring kan hun godt smide over bord.

- Vi noterer det som ulovligt fravær, hvis forældre vælger at holde eleven hjemme uden nogen konkret lægefaglig begrundelse, men skolerne indsender ikke en underretning på baggrund af fravær i den situation, fortæller skole- og rådgivningschef Peter Fogde Mikkelsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv For abonnenter

Tidligere minkavler i Nørre Nissum: Vi har brug for en afklaring

Kultur

Indstilleren er nu selv blevet kandidat til Lemvig Prisen: - Jeg syntes de fortjener prisen

Coronavirus

Ny melding fra Pfizer: Vil levere vaccinedoser som lovet fra 25. januar

Annonce