Annonce
Lemvig

Mundkurve på efter Orla Østerby blev ribbet for ordførerposter

Orla Østerby er frataget alle sine ordførerposter efter sin krænkende adfærd over for partifælle. Foto: Johan Gadegaard
Orla Østerby er frataget alle ordførerposter hos de konservative efter krænkende adfærd over for partifælle
Annonce

Bækmarksbro: Der er uddelt mundkurve inden for Det konservative Folkeparti, efter man onsdag sidst på dagen skrev i en pressemeddelelse, at partiets lokale folketingsmedlem, Orla Østerby, Bækmarksbro, var frataget alle sine ordførerposter, fordi han havde udvist grænseoverskridende adfærd over for sin partikollega Brigitte Klintskov Jerkel.

Vi ville gerne have spurgt de to lokale partiforeninger i Lemvig og Holstebro, som sammen med Skive har opstillet Orla Østerby, om hvilke konsekvenser, denne opførsel vil have for deres opbakning til Orla Østerby fremover. Og hvilke andre konsekvenser, hans handlinger eventuelt vil få. Men vi får ikke noget svar.

- Du får ingen kommentarer på nuværende tidspunkt. Vi har fået at vide fra hovedkontoret, at vi ikke må udtale os om, hvad der står i pressemeddelelsen, siger formanden for Lemvig Konservative Vælgerforening, byrådsmedlem Jens Lønberg.

- Vi ville blot vide, hvad I rent lokalt mener om sagen?

- Det kan du ikke få noget at vide om lige nu, lød svaret.

Annonce

Ordførerskaberne

Formanden for Holstebro Konservative Vælgerforening, Gitte Bach Andersen, tog ikke sin telefon her til formiddag, og hun har før deadline ikke ringet tilbage.

Forsøger man at få fat i hovedpersonen selv, tager Orla Østerby heller ikke telefonen, og han har heller ikke ringet tilbage inden deadline. Vi ville ellers gerne vide, hvordan han forholder sig til sin politiske fremtid, når han nu er frataget sine mange ordførerskaber. Han var ordfører inden for hele otte områder: Energiordfører, forsyningsordfører, fødevareordfører, idrætsordfører, kirkeordfører, kommunalordfører, landbrugsordfører samt landdistrikts- og ø-ordfører.

Jens Lønberg, der her ses til højre sammen med Orla Østerby, er formand for Lemvig Konservative Vælgerforening, og han vil ikke kommentere sagen lige nu. Arkivfoto

Dermed lever man op til, hvad der skrives i pressemeddelelsen, at partiets ledelse og de involverede parter betragter sagen som afsluttet, og der gives ikke yderligere kommentarer.

Annonce

Grænseoverskridende

Vi må derfor holde os til pressemeddelelsen, hvor der står, at ledelsen for partiet er gjort bekendt med, at Orla Østerby har udvist grænseoverskridende adfærd over for sin partikollega Brigitte Klintskov Jerkel.


Jeg tror naturligvis ikke, at min kollega lyver, så derfor vil jeg gerne beklage og undskylde, at de omtalte berøringer er opfattet som grænseoverskridende.

Orla Østerby, folketingsmedlem


- Partiet kan på ingen måde acceptere, at man fysisk og verbalt udsætter en anden for grænseoverskridende adfærd. Derfor fratager vi nu Orla Østerby sine ordførerskaber, udtaler gruppeformand Mai Mercado i pressemeddelelsen.

Det er også her, vi må hente Orla Østerbys officielle kommentar:

- Jeg husker ikke selv de beskrevne hændelser. Men jeg tror naturligvis ikke, at min kollega lyver, så derfor vil jeg gerne beklage og undskylde, at de omtalte berøringer er opfattet som grænseoverskridende. Det må være sket i misforstået kækhed, som så slet ikke er opfattet sådan. Det beklager jeg dybt. Vi lever jo i en tid, hvor mange må lære noget i forhold til, hvordan adfærd opfattes.

Orla Østerby har undskyldt over for Brigitte Klintskov Jerkel, som hun har accepteret.

Annonce

Gennem et år

Den grænseoverskridende adfærd har fundet sted over et års tid omkring 2017, men Brigitte Klintskov Jerkel har indtil nu ikke ønsket at stå frem med navn eller parti på krænkeren. Men da hun i sidste uge blev kontaktet af et medie, valgte hun at kontakte partiets ledelse. Hun har dog tidligere i Berlingske fortalt om episoder med to mandlige kollegaer. Den ene lagde en hånd på hendes ryg og fortalte, at han havde lyst til hende, og den anden har fire gange givet hende et klap bagi, da han er passeret forbi hende.

Brigitte Klintskov Jerkel er glad for, at partiets ledelse har håndteret sagen, som de har gjort.

- Det er ikke nemt at stille sig frem og fortælle om den slags episoder. Men nu har han sagt undskyld, og det betyder, at jeg kan komme videre og fokusere på mit politiske arbejde, udtaler Brigitte Klintskov Jerkel.

Det konservative Folkeparti skriver, at man har iværksat tiltag i både folketingsgruppen, blandt ansatte og i partiets bagland. Tiltagene omfatter blandt andet en whistleblower-ordning, som snart præsenteres. Ordningen varetages af et advokatbureau. Dernæst bliver der den kommende tid igangsat en række interne undersøgelser, som skal hjælpe med at belyse omfanget af MeToo-sager i hele organisationen. Også denne del ivaretages af et eksternt firma for at sikre størst mulig armslængde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

36-årig havde smidt affald i vejkant

Lemvig

Smittetallet nede på det halve

Lemvig

Fyrede kanonslag af to steder i byen

Annonce