Annonce
Kultur

Museum får permanent udstilling

Museumsdirektør Christine Løventoft ved et Bodil Kaalund-maleri i sidste års 25 års jubilæumsudstilling. Værket er nu en del af den permanente udstilling på museet. Arkivfoto: Morten Stricker
Museet for Religiøs Kunst har åbnet en permanent udstilling med egne værker i Kaalund Salen. Det skal give plads til fordybelse og en bedre formidling til blandt andre skoleelever.
Annonce

Lemvig: - Vi oplever en stor efterspørgsel på at se Bodil Kaalunds kunstværker og andre værker fra vores egen samling, og det tager vi nu konsekvensen af ved at lave en permanent udstilling med egne værker, fortæller direktøren for Museet for Religiøs Kunst, Christine Løventoft.

Det smukt beliggende kunstmuseum på Strandvejen i Lemvig har netop slået dørene op til 2020-sæsonen, og det er i Kaalund Salen, at man finder den permanente samling. Kaalund Salen var den første af de to tilbygninger til Museet for Religiøs Kunst. Det er den lange, tilspidsede bygning, der ligger ind mod byen.

Christine Løventoft ser flere fordele ved, at museet nu får en permanent udstilling.

- Det betyder, at vi kan gå mere i dybden med de udstillede værker. Det er ikke så let, når de blot hænger f.eks. tre måneder i en særudstilling. Det betyder, at værkerne i højere grad kan indgå i vores kunstformidling til f.eks. skoleklasser. Desuden er det også altid rart at kunne udstille nogle af vores egne værker. Det er lidt ærgerligt, hvis de det meste af tiden skal være på magasin, siger Christine Løventoft.

Museet for Religiøs Kunst har forholdsvis meget udstillingsplads, så der vil selvfølgelig stadig være plads til de løbende særudstillinger.

- Og skulle vi f.eks. få en meget pladskrævende særudstilling, så kan den permanente udstilling jo tages ned for en kort periode, siger direktøren.

Men ellers er det meningen, at den - som navnet antyder - skal være permanent. Dog med den tilføjelse, at der med tiden vil være en mindre udskiftning af værkerne fra egen samling.

Permanent udstilling

Museet for Religiøs Kunst i Lemvig har skabt en permanent udstilling med egne værker i Kaalund Salen.

Den er opbygget over følgende temaer:

At gøre det guddommelige synligt
Natur
Tegnet og det abstrakte
Den grønlandske samling
Smertensmanden
Tro og tvivl
Liv og død

Den permanent udstilling tæller værker af blandt andre: Bodil Kaalund, Alexander Tovborg, Maja Lisa Engelhardt, Georges Rouault, Peter Callesen, Peter Brandes og Laila Westergaard.

Annonce

Hørte Sigurd Barrett

Museet for Religiøs Kunst har ofte skoleklasser på besøg. Forleden var det de ældste elever fra Lemtorpskolen og Christinelystskolen i Lemvig, der lagde vejen forbi kunstmuseet. Her lyttede de til en såkaldt genforeningskoncert ved Sigurd Barrett, der i år giver 100 koncerter i Danmark i anledning af 100-året for den sønderjyske genforening. Det er en koncert, der - meget apropos - handler om grænser, og det gør museets aktuelle særudstilling med Jens Haaning i høj grad også. På et senere tidspunkt skal de lokale elever have en omvisning i Jens Haaning-udstillingen.

- Den permanente udstilling passer også fint i tråd med vores nye børne-app til smartphone. Her kan børnene få oplysninger om udvalgte værker i den permanente udstilling, siger Christine Løventoft.

I øjeblikket har Museet for Religiøs Kunst en nyuddannet kunsthistoriker i en slags praktik. Hun arbejder med ideer til, hvordan museets kunst kan præsenteres og formidles til børn og unge.

- Vi mangler egentlig et formidlingslokale, men nu kaster vi os ud i at styrke formidlingsdelen, og så må vi f.eks. bruge cafeen i det omfang, det er muligt, siger Christine Løventoft.

Annonce

Nyskabelser

Hvis det er lidt tid siden, man sidst har været forbi Kaalund Salen, så vil man støde på i hvert fald to nyskabelser. Der er skabt et særskilt rum, der i øjeblikket er døbt mosaikrummet, fordi der hænger mosaik af Peter Brandes. Når museet senere på året skal have en særudstilling med grønlandsk kunst, vil nogle af museets egne grønlandske værker udstilles her.

Den anden nyskabelse er et gammelt depotrum, der nu er omdannet til et kombineret læserum og bibliotek. Det er også her, den nyuddannede kunsthistoriker har sin midlertidige arbejdsplads.

Den permanente udstilling er opdelt efter temaer og ikke kunstnere. Og vi kan berolige de mange, der gerne vil se Bodil Kaalunds værker: Bodil Kaalund er rigt repræsenteret i de forskellige temaer.

- Gennem en sådan tematisk ophængning sættes værkerne i dialog med hinanden på tværs af kunstner, æstetisk udtryk og religiøse tilhørsforhold, siger Christine Løventoft.

Annonce
Annonce
Lemvig

Fællessang i Lemvig: Synger solen ned

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Elfejl gav brand i maskiner

Annonce