Annonce
Kultur

Musikskolen længes efter at åbne - eleverne får nedsat betalingen

Lemvig Musikskole lukkede den 12. marts, og leder Jan Lilholt glæder sig meget til igen at kunne slå dørene op for de musikalske udfoldelser. Arkivfoto: Allan Damgaard
Lemvig Musikskole føler sig glemt i genåbningen af landet og længes efter at få eleverne tilbage. Lemvig Kommune har besluttet at kompensere medlemmerne for den manglende undervisning med i alt 160.000 kroner.
Annonce

Lemvig: - Vi er nærmest desperate efter at åbne igen. Vi længes virkelig efter at få eleverne tilbage. Den største frustration er, at vi ikke ved, hvornår det kan ske. Musikskolerne har ikke været nævnt i de genåbningsplaner, der har været nævnt indtil videre. Vi føler, vi er blevet glemt, siger lederen af Lemvig Musikskole, Jan Lilholt.

Disse linjer er skrevet onsdag eftermiddag, hvor politikerne forhandlede om eventuelt at åbne endnu mere end først planlagt her i fase to af genåbningen.

- Vores organisation Danske Musik- og Kulturskoler har længe argumenteret for, at vi skulle have lov til at åbne igen. Vi har alle retningslinjerne på plads, så det er trygt for eleverne at vende tilbage til undervisningen. Jeg håber meget, at vi kan åbne fra mandag den 25. maj, siger Jan Lilholt, der måske - måske ikke - har fået en afklaring, når disse linjer læses.

Lemvig Musikskole lukkede ned - som en stor del af landet - den 12. marts. Soloundervisningen har siden i en vis udstrækning fundet sted over nettet, mens sammenspilsgrupper og bands ikke har kunnet samles på musikskolen i Østergade.

- Det er gået bedre og bedre med den virtuelle undervisning - lærerne har blandt andet lavet videoer, som eleverne har kunnet spille efter. Det har dog været vanskeligt at undervise de yngste elever over nettet. Her er undervisningen blevet aflyst, siger Jan Lilholt.

Flere forældre har spurgt musikskolen, om de får nedsat egenbetalingen, nu hvor undervisningen enten er aflyst eller ikke fungerer som normalt. Det spørgsmål har politikerne i Lemvig Kommunes familie- og kulturudvalget behandlet, og svaret er ja. Der bliver en nedsættelse - enten helt eller delvist - på sæsonens sidste rate, der falder i juni.

Familie og kulturudvalget har besluttet, at Lemvig Kommune betaler i alt cirka 160.000 kroner tilbage til medlemmerne. Det er dog ikke noget, som Lemvig Kommune er forpligtet til at gøre. I et brev til Kommunernes Landsforening skriver kulturminister Joy Mogensen (S) blandt andet : "Jeg er enig i, at hverken lov om musik eller bekendtgørelsen om musikskoler indeholder regler, der gør, at kommunerne skal tilbagebetale forældrebetaling i en situation som COVID-19".

Vi har alle retningslinjerne på plads, så det er trygt for eleverne at vende tilbage til undervisningen.

Jan Lilholt, leder af Lemvig Musikskole

Annonce

En særlig situation

Udmeldingen betyder, at kommunernes udgifter ved en eventuel kompensation formentlig ikke er dækket af KL's aftale med regeringen om kommunernes udgifter vedr. Covid-19. Hvis Lemvig Kommune ønsker at kompensere for brugerbetaling til eleverne på musikskolen under nedlukningen, skal pengene findes lokalt.

- Musikskolerne befinder sig i en særlig situation. De er ikke nævnt i hverken fase to eller tre af genåbningen. Samtidig skal musikskolen i juni opkræve betaling for en undervisning, der enten ikke har fundet sted eller har været reduceret. Derfor synes vi, at det er rimeligt, at forældrene bliver kompenseret. Vi følger ellers generelt de retningslinjer, der kommer fra KL omkring tilbagebetaling eller ej, men her er et område med en stor egenbetaling, og derfor yder vi en ekstraordinær kompensation, siger formanden for familie- og kulturudvalget, Henrik Thygesen (V).

Soloelever under 10 år får fuld kompensation, mens soloelever fra 10 år og op får halv kompensation, fordi de har haft mulighed for virtuel undervisning. Holdelever får fuld kompensation.

Udvalget har fundet de 160.000 kroner fra puljen "frie kulturmidler".

Annonce

Spændt på næste sæson

Jan Lilholt er spændt på, hvad nedlukningen kommer til at betyde for den kommene sæson på musikskolen.

- Vi har ikke kunnet holde vores traditionelle åbent hus, der skulle have været fredag den 1. maj i forbindelse med Open by Night i Lemvig. Der plejer at være rigtig mange deltagere i vores åbent hus, hvor man blandt andet kan prøve et instrument. Vi håber, at vi så nogenlunde kan fastholde vores elevtal i næste sæson, siger Jan Lilholt.

Lemvig Musikskole har cirka 350 medlemmer.

Mens Jan Lilholt håber, at eleverne snart er tilbage, så vil der være nogle aktiviteter, der må vente til efter sommerferien. Det gælder f.eks. KOL-koret, hvor medlemmerne er særligt sårbare.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Indstilleren er nu selv blevet kandidat til Lemvig Prisen: - Jeg syntes de fortjener prisen

Coronavirus

Ny melding fra Pfizer: Vil levere vaccinedoser som lovet fra 25. januar

Annonce