Annonce
Debat

Mysteriet om det forurenede jord

Den forurenede jord skal fragtes gennem Thyborøn by til havnen. Pressefoto
Annonce

Læserbrev: I en lagerhal i Thyborøn skal der midlertidigt opbevares forurenet jord, men hvor det stammer er fra, og hvad det er kontamineret med, er skjult for offentligheden.

På ét år vil der blive transporteret 20.000 tons kontamineret jord i bigbags på godsvogne af Deutschebahn gennem Danmark til Vemb, hvorefter turen går med VLTJ til Thyborøn by.

Det svarer til cirka 400 tons pr. uge, som vil ankomme til endestationen ved Bredgade i Thyborøn. Hvis godset skal fragtes videre til havnen i en godsvogn, må der skulle skiftes spor mellem Bredgade og Glentevej, for at komme på de gamle skinner til havnen, som må skulle tages i brug igen.

Det er meget utrygt, hvis der hver uge skal fragtes 400 tons ukendt forurenet jord, sten og ballast ned gennem byen, tæt forbi huse og haver. Godsvognene vil komme til at køre fra endestationen, ned forbi Thyborøn skole, tværs gennem boligkvartererne på Nordkap, Ternevej, Mågevej og tværs over Havnegade, hvorefter godset køres gennem havneområdet og ned til Tobisvej.

Her skal det aflæsses fra godsvognene og køres ned langs Nordsøkaj og til Stevedores transitlager. Her skal det opbevares i en tør lagerhal, indtil det kan blive lastet og sejlet til Norge til endelig deponi.

Da godset er jord, sten og ballast kunne det meget vel tænkes, at det er fra en forurening, som er opgravet et sted i Tyskland eller måske fra et andet EU-land. Hvilken slags kontamineret jord der er tale om, er skjult for offentligheden. Ikke engang via aktindsigt kan det oplyses. Så det kan i teorien være hvad som helst.


Det er meget utrygt, hvis der hver uge skal fragtes 400 tons ukendt forurenet jord, sten og ballast ned gennem byen, tæt forbi huse og haver.

Caroline Castanie Bloch


Men hvis godset skal sejles til endelig deponi i Norge, så skal det med stor sandsynlighed deponeres på øen Langøya i Oslofjorden – hvis det er tilfældet, kan der kun være tale om farligt affald. Der bliver i forvejen, årligt sejlet 16.000 tons Cheminova-fosfat fra Thyborøn til Langøya - og klippeøen er også sidste hvilested for 30.000 ud af 70.000 tons affald fra Cheminovas produktionen af Parathion fra Svovledepoterne.

Den eneste information om det forurenede jords farlighed, der er til at få fat på er: At der kun er risiko for menneskers sundhed, hvis der ved et uheld spildes gods...

Er det så sikkerhedsmæssigt en god idé at fragte det gennem et helt land, op til Thyborøn, hvor VLTJ kører få meter fra bebyggelse, offentlige arealer og haver?

Det kunne sørme være rart at vide, hvilken kontaminering der er tale om ved et eventuelt uheld under transporten. Borgerne i Thyborøn bør kunne blive informeret om, hvor den forurenede jord stammer fra - og hvad den indeholder. Som minimum. Det er utrygt, at det skal skjules for offentligheden.

Løs mysteriet – informer borgerene i Thyborøn om den forurenede jord.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Lemvig Kommune er giftig

CORONAVIRUS

Live: USA's topekspert tror på effektiv vaccine mod corona i december

Annonce