Annonce
Lemvig

Når der er valgkamp i Lemvig Kommune, er der ét afgørende spørgsmål: Får Venstre flertal...

Ingen er i tvivl om, at Erik Flyvholm fortsætter som borgmester efter valget: Men bliver det med absolut flertal bag sig igen?  Foto: Morten Stricker
Vi slutter analysen af partierne op til kommunalvalget af med Venstre, der som sædvanligt fremstår som det helt store parti

Analyse: Ved kommunalvalg i Lemvig Kommune er der altid ét altafgørende spørgsmål: Får Venstre absolut flertal eller ej.

Sådan er det også i år. I tidligere tider var der det genkendelig forløb, at Venstre havde flertal i én periode for så at miste det valget efter. Så genvandt man det for at tabe det igen. Tydeligvis fordi man som flertal tromlede nogle beslutninger igennem, der ikke var tilfredshed med.

Sådan har det ikke været i de seneste valg. Her er Venstre tværtimod gået styrket gennem valgene. Flertallet er bevaret og senest med hele 12 ud af 21 mandater.

Annonce

Det har uden tvivl skyldtes, at Venstre ikke har brugt sit flertal til at tromle alt igennem. Der er skabt solide flertal omkring de fleste beslutninger og ikke mindst budgetterne. Det har gjort, at der har været ro på bagsmækken, og når der er det, så er det i reglen den, der har magten, som også fortsætter med at have den.

Bortset fra nogle enkeltsager i teknisk udvalg har årene været præget af enighed om de store beslutninger, og der har været en udbredt tilfredshed blandt kommunens borgere i det meste. Kun sjældent har man kunnet give Venstre skylden alene, hvis man har været uenig, og det har Venstre nydt godt af, når der skulle stemmes.

Set på den baggrund og med den stærke liste, partiet har med etablerede navne, skulle der ikke været noget i vejen for, at man kan gentage det gode valgresultat fra sidst. Men det vil kræve flere stemmer, da det sidste mandat blev scoret på et stort udbytte af valgforbundet med de konservative og Liberal Alliance. Denne gang er det kun med Liberal Alliance, og Venstre vil miste de mange stemmer, de konservative havde i overskud sidst.

Venstres bekymring

Venstres største bekymring er, at det jævnligt høres, at der er borgere, som er trætte af, der er ét parti, som har flertallet. At det er sundere, hvis der altid skal forhandles. Det kan koste stemmer, men det vil nok være mest i centerbyen Lemvig. I oplandet er man mere fokuseret på at få de lokale kandidater i byrådet, og her har Venstre herredømmet.

Venstres kandidater

De stiller op for Venstre ved kommunalvalget i lemvig Kommune:

Erik Flyvholm

Mikael Bertelsen

Karsten Bjerg

Steffen Damsgaard

Bent B. Graversen

Asger Gyldenkærne

Christina Serup Hove

Tina Boel van Ingen

Kurt Anker Jensen

Søren V. Jensen

Gunnar Lisby Kjær

Albert Vinther Krogh

Ellen Mejdahl

Chris Olesen

Susanne Pallestoft

Michelle Welle Tange

Henrik Thygesen

Det er Venstre, der sidder med kandidaterne i de fleste lokalområder. På Tangen i Thyborøn og Harboøre har man efterhånden udslettet al modstand. Sidst sad man på 83,6 procent af stemmerne i Thyborøn og 71,3 procent i Harboøre. Uhørt høje tal, som måske endda bliver endnu højere denne gang, da der kun er ubetydelig modstand her. I Thyborøn vil man nok arbejde på, at de mange Venstre-stemmer denne gang bliver fordelt, så man får alle byens tre kandidater i byrådet.

I sydområdet har Orla Østerby tidligere taget mange stemmer. Ikke specielt fordi han var konservativ, men fordi han var en lokal ildsjæl. Nu er han væk, og selv om de konservatives spidskandidat er flyttet til sydområdet, så er det de lokale Venstre-folk i Tina Boel van Ingen og den nye Christina Serup Hove, der nu har frit spil.

Og i Bøvling ødelagde Venstre det for sig selv sidst med to kandidater. Denne gang er Asger Gyldenkærne alene, og han skal heller ikke op mod Peder Buch fra Liberal Alliance og Susanne Buch Nielsen (SF), som tog mange lokale stemmer sidst. Så der er åbnet en gavebod for Venstre her.

I Ramme-Lomborg vil Venstre få modstand af socialdemokraten Bent Volder Mortensen, men til gengæld har man hele tre lokale kandidater i Steffen Damsgaard, Kurt Anker Jensen og den tilbagevendte Karsten Bjerg. Så området giver man ikke fra sig uden sværdslag

Går man lidt nordligere er det også Venstre-kandidaterne, der er på hjemmebane med udsigt til gode stemmetal. I øst savner man denne gang Troels Skovmose i Fabjerg, men mon ikke Bent Graversen vil tage sin del af stemmerne øst for Lemvig. Men her er der dog også andre partier, der har kandidater, som vil tage sin del af kagen.

Annonce

Smertensbarn?

Så er der centerbyen. Man kan ikke tale om noget smertensbarn, når man får hen ved 40 procent af stemmerne, men det er der, Venstre er i hårdest konkurrence. I år savner man Lemvigbanens direktør Martha Vrist, der fik 300 personlige stemmer sidst. Måske har man fået en ny erhvervskvinde i Susanne Pallestoft.

Men det er i Lemvig by, Venstre-kandidaterne skal hente stemmer over en bred kam. Selvfølgelig står borgmester Erik Flyvholm også stærkt her, men det er altid spændende, hvem lemvigerne vælger at stemme på af Venstre-kandidater. Og måske er det her, at der er flest, der gerne ser magten bredt ud på flere partier. Valgkampen kan afgøre meget her, fordi der ikke på forhånd findes en bosiddende bykonge/dronning, der står til at tage byen. Bykongen bor i Harboøre.

Ingen er i tvivl om, at Venstre bevarer borgmester-posten. Der findes ingen seriøs modkandidat til Erik Flyvholm. Spørgsmålet er blot, om han får det absolutte flertal bag sig. De fleste pile før den afgørende del af valgkampen peger på, han gør det.

Annonce
Lemvig For abonnenter

Fjern det pudebump: Kate og Pouls hus slår revner - og de lever med larm og rystelser

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Dorte var på scenen for første gang: - Vi fandt sammen som et band over et par flasker rødvin

Lemvig For abonnenter

Ny fond bevilger penge til sø-restaurering: Vi har faktisk fået mere end vi har bedt om

Vestjylland

Efter amputationsskandalen: Fyret koncerndirektør afløses midlertidigt af to personer fra egne rækker

Vestjylland

Region Midtjylland lukker en række teststeder: Her kan du stadig blive testet for corona

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Lemvig

Selv om økonomien ser fornuftigt ud styrer kommunen mod at få en bøde

forside For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Nordvestjylland

For abonnenter

Fynbo med fem robotfirmaer: Søren Juul køber op og skyder mange flere penge ind i robotterne

Lemvig

Porup får nu indflydelse uden for banen

Struer

Apple stjal Karin fra B&O, men da hun efter syv år i Silicon Valley fik frit valg mellem job for B&O i enten Lyngby eller Struer, vendte hun hjem

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Lemvig

Bare der er flere der vil få den samme gode idé

Leder For abonnenter

Regionen må bruge de tilbud, man selv har betalt for at få etableret

Lemvig

Så nåede vi dertil: I dag er sidste dag du kan testes for corona i Lemvig

Annonce