Annonce
Erhverv

Når det regner på havmøllerne, så drypper det på RG Rom Gummi

Der er mere end almindeligt travlt på gummifabrikken i Rom. Snart flytter virksomheden ind i nye og meget større lokaler for at få plads til at opfylde de mange ordrer. Foto: Thomas Maxe
Stor vækst i offshore-vindmølleparker har givet travlhed på den vestjyske gummifabrik, som har skabt nye job – og som snart må flytte for at få mere plads.

ROM: Når man tænker på de store vindmøller ude på havet, så er det nok ikke lige ”gummi”, man tænker på først.

Men det skal der faktisk bruges rigtig meget af, og den vestjyske fabrik RG Rom Gummi lidt uden for Lemvig er ekspert i lige nøjagtigt den slags. Og det har givet travlhed.

- På grund af havets og vindens kræfter er man nødt til at samle stålkonstruktionen, som vindmøllerne står på, med rørholdere (en stor gummi-muffe med en diameter på en halv meter, red.), så hele konstruktionen kan give sig lidt. Og det er nogle af de gummiemner, som vi har specialiseret os i at fremstille, så de lever op til producenternes specifikationer, fortæller direktør Jesper Berg Kristensen.

Men de gigantiske gummimuffer er blot små nipsgenstande sammenlignet med det, der er et af RG Rom Gummis mest kendte produkter: Gummi-fendere til skibe.

Især de forsyningsskibe, som sejler ud til offshore-møllerne har brug for en meget kraftig fender (gummikant) hele vejen rundt, for man kan altså ikke bare sådan lige lave en parallelparkering ude midt på det bølgende hav. Skibet vil uundgåeligt bumpe ind mod mølle-platformen, når man lægger til.

- Alle fendere er lavet i specialmål, og de største af dem vejer op til tre tons. De bliver alle sammen tryktestet inden levering, så vi kan garantere, at de kan holde til det specificerede tryk uden at blive deformeret. Derfor er vi også nogle af de eneste på markedet, der har maskiner, som er store nok til at fremstille de store fendere, siger Jesper Berg Kristensen, som selv har været med til at bygge nogle af RG Rom Gummis særprægede maskiner.

Annonce

RG Rom Gummi

Leif Kristensen etablerede i 1983 ”Rom Gummiservice”. Dengang var der blot tre ansatte.

Efter et vellykket generationsskifte blev ledelsen i 2008 overdraget til sønnen Jesper Berg Kristensen, som i dag ejer 85 procent, mens de resterende 15 procent ejes af kompagnonen Jan Skov Traberg.

I dag beskæftiger RG Rom Gummi 45 ansatte og producerer især skibsfendere og andre materialer til offshore, men fabrikken leverer også til fødevare- og fiskeindustrien og gummi til 117 andre formål – lige fra faldunderlag til legepladser til støtteben til Nimbus-motorcykler.

Den nye udvidelse i Lemvig er faktisk RG Rom Gummis anden udvidelse i 2019. I starten af året oprettede virksomheden en helt ny salgsafdeling tæt på Aalborg. I Business Park Nord har RG Rom Gummi salgskontor, hvor der på nuværende tidspunkt fast arbejder tre sælgere.

RG Rom Gummi står på et meget solidt økonomisk fundament. Mens mange virksomheder vokser for lånte penge, er RG Rom Gummi stort set gældfri. De seneste fem års regnskab viser et pænt overskud i størrelsesordenen 1,5 til knap 5 millioner kroner.

Læs mere på www.romgummi.dk.

Vokseværk kræver plads

De mange offshore-opgaver har givet RG Rom Gummi lidt af en udfordring. For når man har store ordrer på – bogstaveligt talt – store produkter, så kræver det meget plads.

Efter et par årtier med knopskydning blev de eksisterende lokaler allerede for et år siden for små, så i første omgang lejede man ekstra plads cirka 200 meter fra ”hovedbygningen”. Men nu er det altså blevet tid til at flytte.

RG har de seneste år haft et stort fokus på den specifikke del af det europæiske gummimarked, som omhandler videresalgsvarer. De er specialister i at lave kundetilpassede løsninger, og har i mange år levet af at have det tekniske knowhow til at lave de produkter, som andre gummivirksomheder har afslået at producere.

Samtidig ønsker RG Rom Gummi at være industriens totalleverandør af gummiprodukter. Derfor har de målrettet og effektivt indhentet andele på videresalgsmarkedet.

- Vi får brug for endnu mere plads, og det er ærligt talt træls, at vi ikke kan være samlet. Der er for langt mellem bygningerne til, at man kan gå, så det bliver til mange småture frem og tilbage i bil. Nu får vi mulighed for at blive samlet, og det glæder vi os til, siger direktøren.

RG Rom Gummi har stiftet et nyt ejendomsselskab, som i første omgang har købt halvdelen af den nye kæmpebygning – en ejerandel, som gradvist skal vokse, indtil RG Rom Gummi råder over i alt 16.500 kvadratmeter – cirka dobbelt så meget plads, som man råder over i dag.

Fra gummi til skum

De bedre pladsforhold øger også de i forvejen positive forventninger til et andet forretningsområde.

For to år siden købte RG Rom Gummi nemlig den østjyske virksomhed United Foam. Det betyder blandt andet, at man nu selv kan udvikle og producere gulv- og vægbeklædning, isoleringsskum, sprøjtebar polyurethan og materialet elastomer. Sidstnævnte vil de fleste genkende som det materiale, rulleskøjtehjul er støbt af, og som har et stort potentiale.

- RG Rom Gummi har stor mulighed for at udnytte sit potentiale indenfor polyurethan-branchen i størstedelen af Europa. Vi oplever stigende efterspørgsel på den specialudviklede polyurethan-isoleringsskum, som anvendes især indenfor isolering af blandt andet skibscontainere, fjernvarmerør, bryggeritanke og kølerum. Derudover har vi meget stor efterspørgsel på sprøjtebar polyurethan, som blandt andet kan benyttes som et alternativ til epoxygulve og på støbte emner til industrien i elastomer, forklarer Jesper Berg Kristensen.

Fabrikken er i gang med at teste spray-belægningen til andre formål og har også selv fundet en ret smart måde at bruge produktet.

- Vi har bygget omklædningsrum med bad, hvor vi har spraymalet væggene med gummibelægning. Det holder tæt, og det betyder, at vi har sparet udgiften til at få sat fliser op, fortæller han.

Jesper Berg Kristensen (th) er anden generation i spidsen for RG Rom Gummi. Siden han overtog roret, er virksomheden vokset fra en håndfuld til nu 45 ansatte. Foto: Thomas Maxe

Nej, vi lukker ikke!

Fødevareindustrien fylder også godt i ordrebogen, hvor RG Rom Gummi også her har fundet lidt af en niche: Detektérbare hårnet, plastre, kuglepenne og andre produkter.

- I dag er der ingen fødevarer, som forlader fabrikkerne uden, at de er blevet scannet eller røntgenfotograferet for at sikre, at der ikke er faldet fremmedlegemer ned i maden. Derfor har man brug for redskaber, som kan fanges af enten en metaldetektor eller røntgen, forklarer Jesper Berg Kristensen.

Så der er altså nok at tage fat på – oven i flytningen, som formentlig først er endeligt afsluttet om et par år. Og de mange ordrer betyder altså, at RG Rom Gummi kun flytter 200 meter og ikke, at man lukker!

- Det har desværre skabt lidt misforståelser i lokalområdet, og vi har fået et par henvendelser fra nervøse naboer, fordi vi har et ”til salg”-skilt ved vores administration. Men nej, vi lukker bestemt ikke, siger Jesper Berg Kristensen og griner hjerteligt.

Næh, tværtimod er der knap nok tid til at holde fyraften!

Den oprindelige produktionsbygning på 2681 kvadratmeter blev udbudt til salg i sommer for en kontantpris på 6,6 millioner kroner – en pæn rabat i forhold til den officielle ejendomsværdi på lidt over ti millioner kroner. De første tre potentielle købere har allerede henvendt sig, forlyder det.

Offshore-forsyningsskibene er nødt til at have en meget kraftig gummi-fender hele vejen rundt for at undgå skader, når de lægger til ved hav-vindmøllerne. Fenderne er specialfremstillet i Vestjylland. Foto: RG Rom Gummi
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Parløb til ny forstander er fundet

112

Gnist antændte storbrand

112

Fællesskur i flammer lørdag morgen

Annonce