Annonce
Kultur

Når folk begynder at vippe med foden, ved jeg, at de kan li' musikken

- Man skal helst spille guitar hver dag. Ellers får man ømme fingre, og fingermuskler skal også holdes ved lige, fortæller Sven, der både kan spille efter noder og efter gehør. Sven har også selv komponeret bløde popmelodier, og dem spiller han også gerne på en af sine mange guitarer. Foto: Morten Stricker
66-årige Sven Engelbrecht Kirkeløkke har spillet musik, siden han var barn og har fejret sit 50 års jubilæum som medlem af Dansk Musiker Forening. Han tror ikke - og håber ikke, at suppe-steg-is-musikeren er en uddøende race.

Holstebro: Hans liv er fuld af musik.

Dog ikke på arbejdet, hvor han gør brug af sin uddannelse som svagstrømsingeniør, når han tester paneler til vindmøller på arbejdspladsen i Ikast. På jobbet må han nøjes med at fløjte.

Men når han har fri, hører han næsten altid musik - helst ikke radio, for de snakker for meget i radioen, mener han, men playlisten med Dire Straits, Shadows og Eric Clapton som nogle af favoritterne sørger for at underholde ham. Og så spiller han selv - mest guitar.

Annonce

Og det har han gjort i mange år.

50 år for at være helt præcis. Han har nemlig netop kunne fejre sit 50 års jubilæum som medlem af Dansk Musiker Forening. Og musikken giver ham mange glæder.

- Jeg slapper af med musik. Den gør mig glad, siger Sven, der ikke bare sidder derhjemme på Valdemar Poulsens Vej og klimprer på en af sine mange guitarer - alle årene har han også spillet sammen med andre.

- Hvis jeg har et problem, så glemmer jeg det totalt, når jeg spiller, fortæller Sven, der sidder med et krus kaffe ved spisebordet i sin stue med udsigt til det lille værelse, han har indrettet til musikrum.

- Han er også mere medgørlig, når han spiller, indskyder hans kone, Gunilla, der har været med ham hele vejen.

Hvis jeg har et problem, så glemmer jeg det totalt, når jeg spiller.

Sven Engelbrecht Kirkeløkke, musiker

Ingen naboklager

Igennem alle årene har Sven taget ud og spille i weekenderne med de skiftende duoer og orkestre, han har været en del af. Og selv om han i de senere år godt kan mærke, at de sene timer slider mere, end de gjorde i de yngre år, kan han stadig ikke undvære musikken og samværet med andre musikere.

- Det er glæden ved at se folk hygge sig. Når jeg kigger ned og ser, at folk begynder at vippe med foden, ved jeg, at de kan lide musikken, og det er bare dejligt, når man får en klapsalve bagefter, siger Sven.

Han har rejst sig fra kaffekruset og har sat sig på kontorstolen i musikrummet med favoritguitaren i hænderne og fylder rummet med tonerne af Dire Straits-nummeret Sultans of Swing.

- Naboerne klager ikke over høj musik. De siger, at Sven heldigvis altid spillet musik, som de kan holde ud til at høre på, smiler hans kone.

Annonce

Tjente penge ved at hakke roer

Men lad os begynde med begyndelsen og skrue tiden  tilbage til 1950'erne, hvor Sven voksede op på den lille landejendom i landsbyen Espe på Fyn. Faderen drev husmandsstedet og arbejdede blandt andet som post ved siden af. Han gik altid og fløjtede, og det skete, at han tog sin violin og spillede for familien.

- Man kan ikke prale af, at det lød godt, smiler Sven og nikker hen mod væggen i stuen, hvor faderens gamle violin hænger.

Storebroderen, der er fem ældre end Sven, spillede sammen med andre unge, og bandet kom hjem på gården for at øve. En af broderens kammerater spillede på en rød guitar.

Og så var Sven bare solgt: Sådan en guitar ville han også have og lære at spille på.

Pengene måtte han tjene ved at hakke roer.

- Jeg tjente uretfærdigt lidt per række, smiler Svend og konstaterer, at der måtte mange rækker til, før de 250 kroner var hjemme, og han 11 år gammel kunne købe sin første guitar.

På Brahetrolleborg Musikskole lærte hans lærer, Aksel Ågård, ham noder og at spille klassisk guitar.

- Han var en god, men en streng musiklærer, som jeg havde respekt for. Så det gjaldt om at øve, og jeg blev ked af det, når han ikke var tilfreds med mig, husker Sven.

Han lærte blandt andet at spille Edelweis på sin guitar, og med det nummer scorede han point ved festlige sammenkomster.

Den næste guitar skulle være elektrisk. Med lille Sven på bagsædet kørte hans forældre til  Alfred Christensens legendariske musikforretning i Holstebro og købte en guitar, som Sven var mega-stolt over at eje. Den første elektriske guitar, en Teisco EP-9, kostede 295 kroner. Den næste guitar, der også blev købt hos Alfred Christensen i Holstebro, var en rød Höfner Galaxie.

Dengang var han helt uvidende om, at Holstebro skulle bliver den by, hvor han og hans familie skulle bo i mange år senere.

16 år gammel fik han sit første spillejob. Sammen med klassekammeraterne, Pia og Henning, og Hennings bror, Carsten, havde han dannet gruppen The Young Stars. Sven spillede guitar og bas. Jobbet var at spille til en konfirmation i Kværndrup, der lå otte kilometer væk fra fødebyen.

25 kroner fik de hver for spillejobbet.

Og siden den dag har Sven spillet til utallige runde fødselsdag, bryllupper og andre fester og sammenkomster.

Mere om den musikalske karriere

Sven Engelbrecht Jeppesen, som han tidligere hed, har gennem de seneste 50 år spillet med i:

The Young Stars: Fra 1967 til 1972.

Tewos: (T=Tommy, E=Ejvind, W=Winnie, O=Ole, S=Sven) fra 1972 til 1975.

De gamle kæmper: 1975, hvor han spillede guitar i fritids-orkester.

Leif Faber’s kvartet: Fra 1975 til 1976.

Faber’s Leif-Sjov: Fra 1976 til 1984, hvor han flyttede fra Fyn til Holstebro og tog navneforandring til Sven Engelbrecht Kirkeløkke.

Ole Hønsepind’s huskapel: Fra 1986 med Ole Muldkær og Henrik Højberg.

Kræn Vester: Sammen med Bjarne Kirk Christensen.

Uno-Duo: Fra 1994 til 1997 sammen med Carsten Højbjerg.

California: Fra 1997 til 2000 sammen med Henning Olesen og Marlene Olesen.

Henning Pedersen’s duo: Fra 2000 til 2005.

Tjip & Tjap: 2005.

Bon-Soir: 2005.

Tambourine Men: Fra 2011 til 2019.

Solo-Sven: Spiller guitar ad-hoc.

Annonce

Hver guitar sin sjæl

At musikken ikke skulle være hans levevej fandt han ud af, da han havde mødt Gunilla. I stedet uddannede han sig efter studentereksamen til elektronmekaniker i Svendborg og senere læste han til ingeniør i Odense.

Han var færdiguddannet i 1983, og dengang hang jobbene ikke på træerne. Han søgte et job på B&O i Struer og fik det. Han flyttede til det vestjyske og boede der alene et halvt års tid for at se, om jobbet var noget for ham.

Det var det.

Huset i Ryslinge blev solgt, og Gunilla, der har arbejdet som sygeplejerske, flyttede med i efteråret 84. Parret købte hus på Valdemar Poulsens Vej, hvor de har boet lige siden, og deres tre døtre er vokset op.

At det er en guitar-interesseret, der bor i gulstenshuset, er der ikke megen tvivl om for gæsten, der træder indenfor. 12 guitarer kan man umiddelbart tælle - dertil kommer dem, der er pakket væk i transportkasser og ligger inde under bordet.

- Der er en sjæl i hver eneste guitar, og den bliver man inspireret af, når man spiller på den, forklarer Sven, der heller ikke kan lade være med at pille ved dem med sine ingeniørfingre for at dæmpe udefra kommende støj.

Da Sven Engelbrecht Kirkeløkke i 2015 i en fyringsrunde mistede jobbet på B&O, overvejede han at leve af at undervise i musik. Men det blev i stedet til et job hos KK Wind Solutions i Ikast, hvor han fik arbejde efter 32 år på B&O. Her er han ved at indspille lidt underlægningsmusik på sit keyboard, som han bruger, når han spille sine guitarnumre. Foto: Morten Stricker
Annonce

Hædret med guldnål

For Sven er en ordentlig fest en aften, der slutter af med dans, men suppe-steg-is-musikeren har fået konkurrence.

- Af den her, siger Sven og holder sin mobiltelefon op.

- Herpå ligger der mange tusinde musiknumre, og mobiltelefonen kan man bare sætte til et anlæg, så har man musik til festen, tilføjer Sven, der dog ikke synes, at den slags musik giver  samme kontakt og varme som levende musikere.

Han tror - og håber dog ikke, at suppe-steg-og-is-musikeren tilhører en uddøende race.

- Vi har bare fået konkurrence, mener Sven Engelbrecht Kirkeløkke, der har en bred musiksmag, men en forkærlighed for 60'er-musik.

- Det er den musik, jeg bedst kan forstå og den musik, jeg er vokset op med, siger musikeren, der af sine musikalske venner i Dansk Musiker Forbund blev hædret for sine fem årtier i musikkens tjeneste med en 50 års guldnål.

Fra Svens private fotoalbum: The Young Stars - det første band, han var med i. Fra vestre er det Winnie, Sven, Henning, Carsten og Pia.
Annonce
Lemvig For abonnenter

Bevarer skibsmotorerne: Tiltrukket af dunsten af diesel

Danmark

Lørdagens coronatal: 3744 nye smittetilfælde og 13 dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Frem med mobiltelefonen: Særlig gruppe medarbejdere skal vise coronapas

Leder For abonnenter

Lad det blive ved pas og mundbind - den sunde fornuft kan sagtens klare resten

Holstebro

Forældre i tvivl om vaccination af deres børn: - Vi vakler simpelthen sådan, om vi skal eller ikke skal

Erhverv

Forretninger frygter ikke krav om mundbind: Kunder er gode til at bakke op om lokal handel

To mistænkte tilfælde af ny corona-variant er fundet i Danmark

Vestjylland For abonnenter

Kronprinsen og fodboldstjernerne går i tøj fra Ringkøbing: Frederik og Casper sælger eksklusive jakker til de kendte

Kultur

Når folk begynder at vippe med foden, ved jeg, at de kan li' musikken

Lemvig For abonnenter

Kronprinsen på jagt her til morgen: Kongejagten er genoptaget efter en coronapause

Kollegaer slækker på hygiejnen: Fagforening efterlyser mere 'corona-politi'

Erhverv

Kunder tager godt imod, at de igen skal have mundbind på

Lemvig For abonnenter

Forureningsskandalen: Politikere diskuterer om de skal lægge sag an mod staten

Lemvig

Ny hæder til Klimatorium

Annonce