Annonce
Lemvig

Nørre Nissum-pige blandt udstillerne på Museet for Religiøs Kunst: Dejligt at være tilbage

Billedkunstner Birgitte Støvring flyttede i 2020 med sin familie fra København til Egtved. I den nye bolig har hun indrettet et værksted, hvor hun kan male sine værker. Arkivfoto: Christina Møgelvang Mosegaard
Nørre Nissum-pigen Birgitte Støvring er blandt de 12 samtidskunstnere, der bidrager til den aktuelle udstilling på Museet for Religiøs Kunst. Efter mange år i København er hun sammen med familien flyttet tilbage til Jylland.

Lemvig: Der er lokalt islæt i den nye udstilling på Museet for Religiøs Kunst.

Blandt de 12 udstillende samtidskunstnere finder man nemlig Nørre Nissum-pigen Birgitte Støvring.

Udstillingens titel "Vera Icon" er inspireret af fortællingen om den Veronika, der fik medlidenhed med Jesus, da han gik sin lange hårde gang mod Golgata, hvor han skulle korsfæstes. Hun gav ham derfor et klæde, så han kunne tørre sit ansigt, og et aftryk af hans ansigt bliver ifølge myten efterladt på klædet.

Annonce

"Vera Icon" betyder "det sande billede". Museet har i sin permanente udstilling flere fortolkninger af motivet Vera Icon eller Veronicas svededug, som det også kaldes. Vera Icon er således det sted, hvor kunsten møder religionen.

Nogle af de 12 kunstnere har lavet værker decideret til den aktuelle udstilling - hos de andre er der fundet værker, der passer ind i temaet. Udstillingens overordnede spørgsmål er: "Hvor ligger det religiøse i den religiøse kunst? Er det et aftryk fra Gud, fra kunstneren eller de øjne der ser?

Birgitte Støvring er glad for igen at deltage i en udstilling på Museet for Religiøs Kunst.

- Ja, det er dejligt at være tilbage. Jeg udstillede der i 2008, hvor jeg lige var færdiguddannet på kunstakademiet i København. Jeg har gjort mig en masse erfaringer siden, siger Birgitte Støvring, der netop er fyldt 40 år.

Storbyens kunstliv

Hun forlod Nørre Nissum som 17-årig, hvor hun flyttede til Aarhus for at blive en del af storbyens kunstliv. Her gik hun blandt andet på en daghøjskole, der skulle forberede og inspirere eleverne til at søge ind på kunstakademiet.

Det lykkedes for Birgitte Støvring at blive optaget på kunstakademiet i København i første forsøg, og de seneste mange år har hun kunnet leve af sin kunst.

"Jomfruen" er det ene af de tre værker, som Birgitte Støvring udstiller på Museet for Religiøs Kunst. Foto: Jacob Friis-Holm Nielsen

Hun er billedkunstner, og hun både sælger sine malerier og har lavet flere udsmykningsopgaver. I øjeblikket er hun næsten færdig med at udsmykke en retssal i Svendborg.

Gennem årene har hun fået flere legater, der også bidrager til at kunne være fuldtidskunstner.

Annonce

Flyttede til Egtved

I 2020 flyttede familien fra København til Egtved. Birgitte Støvring og hendes mand har to børn på henholdsvis 10 måneder og 3 år.

- Der var flere grunde til, at vi valgte at flytte fra København til Jylland. Vi ville gerne tættere på vores jyske familie, og vi ville gerne tættere på naturen og have mere plads. Samtidig fik jeg også mulighed for at få et værksted i forbindelse med vores bolig, siger Birgitte Støvring.

Udstillingen

Udstillingen "Vera Icon" på Museet for Religiøs Kunst i Lemvig kan ses fra 23. januar til 5. juni.

Udstillingen har undertitlen "Et møde mellem religion og kunst" og de 12 deltagende samtidskunstnere er:

Kinga Bartis (født i 1984), Maria Wæhrens (1976), Alexander Tovborg (1983), Cathrine Raben Davidsen (1972), Sif Itona Westerberg (1985), Anu Ramdas (1980), Birgitte Støvring (1982), Julie Born Schwartz (1981), Martin Brandt Hansen (1990), Francesca Burattelli (1988), Julie Lænkholm (1985) og Yinon Avior (1991).

De 12 kunstnere arbejder i meget forskellige medier, og der tegner sig overraskende og spændende genklange omkring aktuelle emner som frugtbarhed, kvindens rolle i kristendommen og naturens storhed, men også skrøbelighed.

Sif Itona Westerbergs "Fruit Picker" er blandt de udstillede værker - et værk, som Museet for Religiøs Kunst købte sidste år. Foto: David Stjernholm

- I udstillingen giver vi ingen svar, men sender spørgsmålet videre til publikum gennem udstillingens mange gode bud på religiøs og eksistentiel nutidskunst, siger direktøren for Museet for Religiøs Kunst, Christine Løventoft, der glæder sig over udstillingens store bredde.

Birgitte Støvring udstiller tre værker på Lemvig-museet. Et af dem er "Jomfruen".

- Her forener jeg Jomfru Maria med den nordiske gud Freja, der i modsætning til Jomfru Maria har modsatrettede egenskaber - Freja forbindes med både frugtbarhed og krig, siger Birgitte Støvring.

Annonce

Kunstner-interviews

"Vera Icon" lægger - som museets særudstillinger altid gør - beslag på flere af udstillingslokalerne. Kælderen tages også i brug, og det er her, man kan se en video med de 12 medvirkende kunstnere.

Det er Christine Løventoft, der har interviewet kunstnerne, og man kan også læse hendes interviews i det katalog, der udgives i forbindelse med udstillingen.


Annonce
Lemvig For abonnenter

Fjern det pudebump: Kate og Pouls hus slår revner - og de lever med larm og rystelser

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Dorte var på scenen for første gang: - Vi fandt sammen som et band over et par flasker rødvin

Lemvig For abonnenter

Ny fond bevilger penge til sø-restaurering: Vi har faktisk fået mere end vi har bedt om

Vestjylland

Efter amputationsskandalen: Fyret koncerndirektør afløses midlertidigt af to personer fra egne rækker

Leder For abonnenter

Det er helt vildt, så mange der har problemer med spil - et forbud mod spilreklamer virker mere og mere som en fornuftig løsning

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Lemvig

Selv om økonomien ser fornuftigt ud styrer kommunen mod at få en bøde

forside For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Nordvestjylland

For abonnenter

Fynbo med fem robotfirmaer: Søren Juul køber op og skyder mange flere penge ind i robotterne

Lemvig

Porup får nu indflydelse uden for banen

Struer

Apple stjal Karin fra B&O, men da hun efter syv år i Silicon Valley fik frit valg mellem job for B&O i enten Lyngby eller Struer, vendte hun hjem

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Vestjylland

Region Midtjylland lukker en række teststeder: Her kan du stadig blive testet for corona

Lemvig For abonnenter

Video - specialdyrlæge stak kniven i hvalen: - Det lugter altså slemt

Lemvig

Bare der er flere der vil få den samme gode idé

Annonce