Lemvig: Der er lokalt islæt i den nye udstilling på Museet for Religiøs Kunst.
Blandt de 12 udstillende samtidskunstnere finder man nemlig Nørre Nissum-pigen Birgitte Støvring.
Udstillingens titel "Vera Icon" er inspireret af fortællingen om den Veronika, der fik medlidenhed med Jesus, da han gik sin lange hårde gang mod Golgata, hvor han skulle korsfæstes. Hun gav ham derfor et klæde, så han kunne tørre sit ansigt, og et aftryk af hans ansigt bliver ifølge myten efterladt på klædet.
"Vera Icon" betyder "det sande billede". Museet har i sin permanente udstilling flere fortolkninger af motivet Vera Icon eller Veronicas svededug, som det også kaldes. Vera Icon er således det sted, hvor kunsten møder religionen.
Nogle af de 12 kunstnere har lavet værker decideret til den aktuelle udstilling - hos de andre er der fundet værker, der passer ind i temaet. Udstillingens overordnede spørgsmål er: "Hvor ligger det religiøse i den religiøse kunst? Er det et aftryk fra Gud, fra kunstneren eller de øjne der ser?
Birgitte Støvring er glad for igen at deltage i en udstilling på Museet for Religiøs Kunst.
- Ja, det er dejligt at være tilbage. Jeg udstillede der i 2008, hvor jeg lige var færdiguddannet på kunstakademiet i København. Jeg har gjort mig en masse erfaringer siden, siger Birgitte Støvring, der netop er fyldt 40 år.
Storbyens kunstliv
Hun forlod Nørre Nissum som 17-årig, hvor hun flyttede til Aarhus for at blive en del af storbyens kunstliv. Her gik hun blandt andet på en daghøjskole, der skulle forberede og inspirere eleverne til at søge ind på kunstakademiet.
Det lykkedes for Birgitte Støvring at blive optaget på kunstakademiet i København i første forsøg, og de seneste mange år har hun kunnet leve af sin kunst.
Hun er billedkunstner, og hun både sælger sine malerier og har lavet flere udsmykningsopgaver. I øjeblikket er hun næsten færdig med at udsmykke en retssal i Svendborg.
Gennem årene har hun fået flere legater, der også bidrager til at kunne være fuldtidskunstner.
Flyttede til Egtved
I 2020 flyttede familien fra København til Egtved. Birgitte Støvring og hendes mand har to børn på henholdsvis 10 måneder og 3 år.
- Der var flere grunde til, at vi valgte at flytte fra København til Jylland. Vi ville gerne tættere på vores jyske familie, og vi ville gerne tættere på naturen og have mere plads. Samtidig fik jeg også mulighed for at få et værksted i forbindelse med vores bolig, siger Birgitte Støvring.
Udstillingen
Udstillingen "Vera Icon" på Museet for Religiøs Kunst i Lemvig kan ses fra 23. januar til 5. juni.
Udstillingen har undertitlen "Et møde mellem religion og kunst" og de 12 deltagende samtidskunstnere er:
Kinga Bartis (født i 1984), Maria Wæhrens (1976), Alexander Tovborg (1983), Cathrine Raben Davidsen (1972), Sif Itona Westerberg (1985), Anu Ramdas (1980), Birgitte Støvring (1982), Julie Born Schwartz (1981), Martin Brandt Hansen (1990), Francesca Burattelli (1988), Julie Lænkholm (1985) og Yinon Avior (1991).
De 12 kunstnere arbejder i meget forskellige medier, og der tegner sig overraskende og spændende genklange omkring aktuelle emner som frugtbarhed, kvindens rolle i kristendommen og naturens storhed, men også skrøbelighed.
- I udstillingen giver vi ingen svar, men sender spørgsmålet videre til publikum gennem udstillingens mange gode bud på religiøs og eksistentiel nutidskunst, siger direktøren for Museet for Religiøs Kunst, Christine Løventoft, der glæder sig over udstillingens store bredde.
Birgitte Støvring udstiller tre værker på Lemvig-museet. Et af dem er "Jomfruen".
- Her forener jeg Jomfru Maria med den nordiske gud Freja, der i modsætning til Jomfru Maria har modsatrettede egenskaber - Freja forbindes med både frugtbarhed og krig, siger Birgitte Støvring.
Kunstner-interviews
"Vera Icon" lægger - som museets særudstillinger altid gør - beslag på flere af udstillingslokalerne. Kælderen tages også i brug, og det er her, man kan se en video med de 12 medvirkende kunstnere.
Det er Christine Løventoft, der har interviewet kunstnerne, og man kan også læse hendes interviews i det katalog, der udgives i forbindelse med udstillingen.