Erhverv

N.C. var en vellidt direktør: Svært at forestille sig en verden uden ham

Niels Christian Lisby Larsen, Lemvig, var direktør for VG Entreprenør, inden sin pludselige død. I går var der bisættelse, som efter hans ønske blev holdt i stilhed, og mindehøjtidelighed. Foto: VG Entreprenør

To partnere tog i 2001 en chance og lavede virksomheden VG Entreprenør, som skulle komme til at kystsikre alle danske kyster. For nyligt døde direktør Niels Christian (N.C.) Lisby Larsen. - Vi har mistet en god kollega og nær ven alt, alt for tidligt, siger kollegerne.

Lemvig: Vil man have en succesrig forretning, så må der møder til. Niels Christian Lisby Larsen og Kurt Abildtrup tog altid bilen, når de sammen skulle til møder og alt muligt andet i ind- og udland.

Selvom de to daværende direktører for VG Entreprenør A/S havde kendt hinanden længe før, de i 2001 stiftede virksomheden, så havde den samme scene det med at udspille sig i bilen.

- Vi kunne godt sidde i bilen og køre ret mange kilometer, inden N.C. sagde noget, medmindre jeg sagde noget, jeg vidste, der havde hans interesse, siger Kurt Abildtrup med et grin.

- Nogle gange tænkte jeg: Enten skruer jeg op for radioen, eller siger noget irriterende, så jeg får gang i ham.

Sandheden er, at Niels Christian Lisby Larsen drev sit stemmebånd, som han drev sin virksomhed. Med omhu og uden ødsel.

- Han var et stille menneske, men når han sagde noget, så vægtede hans ord til gengæld også højt. Han slyngede ikke om sig med superlativer, men sådan er vi jo her i Vestjylland, siger administrerende direktør for VG Entreprenør, Uffe Larsen.

Uffe Larsen har ikke længere sin direktør og gode sparring, Kurt Abildtrup har ikke længere en ven, og tre børn har ikke længere deres far. Niels Christian Lisby Larsen døde pludseligt torsdag den 21. februar. Blot 53 år gammel.

Alt alt for tidligt

Kurt Abildtrup kalder sin tidligere partner i VG Entreprenør for en festlig fyr i fritiden. I arbejdstiden var indsatsen gennemsyret af seriøsitet.

- Det, han stod for, kunne man stole på 100 procent. Jeg kan ikke sige andet end godt. En vellidt ven, siger Kurt Abildtrup.

Tilsvarende toner lyder fra hovedkontoret i Lemvig.

- Niels Christian var en god, stabil kollega. Man var ikke i tvivl om, at der var kvalitet over det, der blev sagt, og loyaliteten var stor, understreger Uffe Larsen.

Niels Christian Lisby Larsen var egentligt udlært mekaniker.

Han var begyndt i Vejlby Grusleje, hvor han skulle møde Kurt Abildtrup, hvis bror ejede firmaet. Niels Christian Lisby Larsen blev siden underviser på Ulfborg Kjærgaard (som hører under Mercantec), inden der efter fire år dukkede et tilbud op, han ikke kunne sige nej til.

- På et tidspunkt ønskede min storebror at sælge entreprenør-afdelingen af firmaet. Den ville jeg gerne have, men jeg ville have Niels Christian med som partner. Jeg ville ikke stå alene. Det krævede forskellige krumspring, men NC tog til sidst springet. Der skal mod til sådan en beslutning, roser Kurt Abildtrup.

Beslutningen betalte sig. Firmaet, der specialiserer sig i kystsikring og havneanlæg, gik kun én vej; den rette. Kurt Abildtrup var i marken, mens Niels Christian Lisby Larsen tog sig af kontoret.

- Vi satte kunden og behandlingen af kunden højst. Kvaliteten måtte der ikke skortes på, og det var derfor, kunden altid kom igen, når vedkommende først havde været hos os én gang. Der var ingen store armbevægelser. Vi havde et godt samarbejde og et fantastisk godt firma, som Aarsleff så også endte med at købe, siger Kurt Abildtrup.

Inden da kørte partnerne efter en særlig teknik: Alt skulle være købt. Intet måtte skyldes væk.

- Det gav os råderet over firmaet. Var der en stille periode, så behøver virksomheden ikke at lave noget, uden at det betød, at vi blev ædt op. Så lavede vi i stedet grejet, malede det eller kiggede det igennem. Det var jo et job på naturens præmisser. Var der roligt vejr, arbejdede vi 20 timer i døgnet, og var der uroligt vejr, stod vi bag klitterne og hyggede os, siger Kurt Abildtrup, der gik på pension i 2009; hvorefter N.C. var eneejer, indtil salget til Aarsleff året efter.

Niels Christian Lisby Larsen fortsatte som direktør.

- Han havde et formidabelt kendskab til den branche, han beskæftigede sig med. Han havde en god konstruktionsteknisk indsigt, men også i den materielle del, hvor han præcist vidste, hvad maskinerne kunne og burde kunne, siger Uffe Larsen.

N.C. var også glad for maskiner i fritiden. "Store biler og voldsomt grej," beskriver Kurt Abildtrup interessen for veteranbiler og sportsvogne. N.C. havde blandt andet klassiske biltyper som MG og Jaguar.

Og på den måde er vi nået tilbage i bilen - og til det med at passe lige så godt på stemmebånd som et firma.

Kurt Abildtrup:

- Niels Christian var en meget god forretningsmand. Han vidste godt, hvad penge var, og han besad evnen til at passe på dem.

Og han var mere endnu, tilføjer Uffe Larsen. Niels Christian Lisby Larsen var et vellidt menneske.

- Vi har mistet en god kollega og nær ven alt, alt for tidlig. N.C. vil blive savnet, og det er svært at forestille sig VG Entreprenør uden ham, siger Uffe Larsen.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Siden finanskrisen: Lemvig i top tre over økonomisk vækst

Sport

Riis har lukket Handbergs cykelhold: Det er vemodigt, men jeg er på ingen måde overrasket

Lemvig For abonnenter

Miljøtilladelse til smågrise-producent skal diskuteres i byrådet: Naboer vil have sagen i ny høring

Lemvig

Viceforstander takker af efter 37 år

Erhverv

Kemifabrikken på Harboøre Tange giver aldrig op

På afstand ligner Harboøre Tange et paradis for turister, fiskere og vilde fugle. Men når man kommer over bakken på Thyborønvej, forstyrres udsigten af et fyldigt industrikompleks med høje skorstene ude mellem Vesterhavet og Nissum Bredning. På jernbanesporet står lange rækker af kemikalievogne bemalet med Cheminovas navn, og de færreste vil være i tvivl om, hvor vi er endt. I årtier har den nordvestjyske kemifabrik været kendt for sine synder fra fortiden: En ophobning af mange ton kemikalieaffald på stranden ved Høfde 42 og på den oprindelige fabriksgrund lidt syd for det sted, virksomheden ligger i dag. Men Cheminova er ikke fortid. Nu hedder den bare FMC Site Rønland. Historien har ikke slået virksomheden ihjel, og mange vil blive overrasket over, at der stadig vandrer 450 ansatte igennem porten hver dag. Deres arbejde består i at fabrikere massevis af sprøjtegifte døgnet rundt på et område, der strækker sig over store dele af halvøen Rønland. Plantebeskyttelse, som man kalder det, til alt fra bomuldsmarker til frugtplantager og golfbaner over hele verden. Avisen Danmark er som det første medie lukket indenfor for at høre om, hvad der egentlig foregår på FMC Site Rønland, siden virksomheden fik ny ejer i 2015. Den amerikanske kemigigant FMC købte dengang Cheminova i en milliardhandel, der især udløste jackpot til hovedaktionæren, Aarhus Universitets Forskningsfond. FMC, der i forvejen var en global kæmpe inden for plantebeskyttelse, havde frem for alt brug for et brohoved ind i Europa. - Der var en produktionskapacitet, der kunne være interessant, men det handlede især om at komme ind og få nogle salgskanaler og markedsandele i Europa, siger Jakob Kyllesbech, fabrikschef på FMC Site Rønland. Den 49-årige sjællænder begyndte i jobbet i januar 2018 og flyttede til Struer, hvor han i dag bor i en lejlighed ud til Limfjorden.

HB For abonnenter

HB videre efter overtids-drama: Én kamp fra at indløse billet til jyllandsserien

112 For abonnenter

Formand for dyreværnsforening: Det største svineri mine frivillige har set

Annonce