Annonce
Holstebro

Nationalpark. Næsten gratis at etablere i Stråsø

I Vind er de store planteædere der allerede med den store bestand af kronvildt, fremhæver Niels Karl Frydendal. Han foreslår at oprette Vind Nationalpark. Arkivfoto: Jørgen Kirk, Scanpix
Annonce

Hede- og skovområderne omkring Stråsø i Vind vil være oplagt som naturnationalpark.

Det meste af området er i forvejen ejet af staten. På en del af området driver staten en tvivlsom skovdrift i det magre vestjyske sand. Høst rødgranplantagerne efterhånden, som træerne vokser til, men lad naturen selv om at reetablere sig - stop skovdriften. Så vil der i det kuperede terræn ganske naturligt opstå selvsået blandingsskove mellem de nuværende åbne hede arealer.

De to første naturnationalparker, Gribskov og Fussingø skal indhegnes, da der skal udsætte store planteædere som elge, bison, vilde heste eller lignende til at holde bevoksningen i ave. I Vind er de store planteædere der allerede, der er en stor bestand af kronvildt -her er ingen brug for hegn. Kronvildtet kan i dag ikke klare jobbet alene, og derfor etableres fårefolde her og der. Stop jagten i området og bestanden af kronvildt vil vokse sig så stor, at der ikke længere er brug for fårene. Ulvene i området vil naturligt regulere hjortevildt, hvilket måske endda kan medføre færre ulveangreb hos fåreavlere andre steder i Jylland. Skulle ulvebestanden blive for stor, må den naturligvis reguleres. Den store bestand af kronvildt vil give flere markskader, hos de omkringliggende lodsejere, men noget af de sparede penge til hegn, kunne evt. bruges til kompensation, og i øvrigt ville lodsejerne, med den øgede vildtbestand, nyde godt af stigende jagtleje.


Hede- og skovområderne omkring Stråsø i Vind vil være oplagt som naturnationalpark.

Niels Karl Frydendal


Den store gevinst bliver den rekreative værdi. Det er et kendt fænomen, at når jagten stoppes i et område, bliver vildtet mindre sky, således er det i canadiske nationalparker en stor turistattraktion, at se bjørne og elge på tæt hold. Det samme kan blive tilfældet med krondyrene og måske endda ulvene i Vind Naturnationalpark.

Der er afsat 105.000.000 kr. i forbindelse med etablering af Gribskov og Fussingø naturnationalparker. Udgifter til etablering af Vind Naturnationalpark, vil udover erstatninger for markskader, stort set være begrænset til skiltningen.

Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Uheldig bagspiller: Ham, der kunne have løst Aarhus-defensiven, var endnu engang tvunget på bænken

Lemvig

Efterårsmarked er også aflyst

Annonce