Annonce
Udland

Nato bereder sig på verden med ny missiltrussel mod Europa

INF-traktaten er ved at falde, og de allierede i Nato skal i denne uge forberede sig på en mere farlig verden.

Uret tikker hastigt mod et endeligt farvel - senere i år - til en 30 år gammel traktat om våbenkontrol mellem Rusland og USA, hvilket ses som en åbenlys trussel mod Europa.

Rusland kan endnu nå at rette ind og overholde INF-traktaten, siger Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, efter at USA for nylig har taget skridt til at forlade aftalen, hvilket tager seks måneder.

Det skyldes, at Rusland ifølge USA og Nato med nye mobile missilsystemer på kanten af Europa ikke respekterer aftalen.

- Rusland har sidste chance for at komme ind på et ansvarligt spor. Vi opfordrer Rusland til at gøre dette, siger Stoltenberg.

Generalsekretæren leder onsdag og torsdag et møde mellem Nato-landenes forsvarsministre. På mødet vil de allierede tale om, hvad de kan gøre, hvis aftalen falder.

- Vi forbereder os på en verden uden INF. Vi vil drøfte, hvilke skridt vi kan tage, siger han.

Han understreger, at "Nato ikke vil indlede et nyt våbenkapløb" med Rusland.

INF-traktaten forbyder opstilling af mellemdistancemissiler på landjorden. Den blev indgået i slutningen af 1980'erne mellem USA og Sovjetunionen.

USA vil være ude af traktaten til sommer, hvis ikke Rusland tager skridt til at fjerne missiler af typen SCC-8, som ifølge amerikanerne falder inden for forbuddet i INF-aftalen.

Rusland nægter at have våben, der strider mod de fælles retningslinjer. Efter at have nægtet at have nye missiler, erkendte russerne for et par år siden, at de faktisk havde udviklet et nyt missil.

Annonce
Forsiden netop nu
Udland For abonnenter

Domstol får Johnson til at ligne en politisk amatør

Hvert eneste ord i den skotske kendelse lander som et udæmpet slag på en gongong. For nu har den britiske premierminister, Boris Johnson, domstolenes ord for at have vildledt dronningen, løjet for hende og givet hende et "ulovligt råd" og for lovstridigt at have hjemsendt det britiske parlament. Selv for en mand, som på rekordtid er blevet dyppet i nederlag og rullet i faneflugt, er det et 180 graders cirkelspark. For hvis afgørelsen fra den skotske højesteret står ved magt, har Boris Johnson de facto politisk misbrugt sit embede. På tirsdag går sagen til den britiske højesteret, som skal træffe den endelige afgørelse. Her er konflikten i en nøddeskal: Boris Johnson suspenderede mandag parlamentet for at begynde på en ny samling, og det er i sig selv ikke ulovligt. Den daværende samling var den længste samling i 400 år, og derfor gik premierministeren til dronningen og bad hende formelt hjemsende parlamentet og indkalde til en ny samling. Men her er så problemet: En suspendering sker normalt på et passende tidspunkt, og den er kortvarig. Boris Johnsons suspendering sker midt i den alvorligste britiske krise siden Suez-krisen i 1956, og den strækker sig over fem uger. Ydermere indikerer interne regeringsdokumenter, at motivationen er politisk og handler om, at parlamentet skal blande sig uden om regeringens brexit-politik og ikke føre tilsyn med regeringen, som det hedder i den skotske retsafgørelse. Derfor er Johnsons handling "ulovlig" og en "klar overtrædelse af de almindeligt accepterede regler for offentlige myndigheders adfærd", hedder det. Hvilken konsekvens får det? Juridisk venter vi stadig på den endelige afgørelse fra den britiske højesteret og dermed den endelige afgørelse af, om Boris Johnsons hjemsendelse af parlamentet er ulovlig og skal annulleres. Men politisk er skaden sket, for den føjer sig til billedet af en premierminister og hans chefrådgiver, som forveksler magten med et rænkespil i en politisk ungdomsorganisation. Suspenderingen af parlamentet var angiveligt tænkt som et magtpolitisk supergreb, udtænkt af Johnsons chefrådgiver, Dominic Cummings, og parlamentsminister Jacob Rees-Mogg, og den ville sætte parlamentet skakmat. Men i stedet blev det et strategisk dosmertræk, en hybris, der i militærhistorien tåler sammenligning med massakrene ved Little Big Horn og Gallipoli. For magtgrebet samlede alle kritikere i parlamentet, som på lyntid gennemførte en lov, der forhindrer et hårdt brexit; det førte til et konservativt oprør, som endte med 22 afhoppere eller ekskluderede; det gav Johnson seks nederlag ud af seks afstemninger i parlamentet, udraderede hans flertal og førte til et forfatningsopgør for domstolene. Det er politisk skade, der allerede er sket, og som giver Johnson-regeringen et skær af amatørscenen i Tønder, og hvis højesteretsafgørelsen i næste uge også går ham imod - så er den politiske fiasko komplet.

Lemvig

Verdensmusik spiller til dans

Annonce