Annonce
Struer

Naturfrednings-præsident: Vi er slet ikke i mål, men vi er godt på vej

Er der to der står sammen i indsatsen for at få etableret mere vild natur i Danmark er det nu præsidenten for Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding, og formanden for Landbrug og Fødevarer, Martin Merrild fra Øster Hjerm. Foto: Frede Stengaard
Det haster, konstaterede formanden for jægerne med en passion for jagt med stående jagthunde: Masseudryddelser i naturen en større trussel end klimakrisen.

Øster Hjerm: Præsidenten for Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding, var mandag aften med på en markvandring hos formanden for Landbrug og Fødevarer, Martin Merrild, på Kviumvej i Øster Hjerm.

Her var en større forsamling af både landmænd, jægere med en passion for jagt med stående jagthunde og medlemmer af Danmarks Naturfredningsforening samlet for at overvære en uddeling af årets markvildtpris til Sven Erik Jensen og de syv lodsejere, som var pionerer i indsatsen for at få skabt bedre forhold for blandt andet agerhønsene i den danske natur allerede i 2007.

Deriblandt Martin og Ulla Merrild, og længe før det blev sat i system at få etableret faunastriber i landbruget.

Annonce

Det står rigtig skidt til med biodiversiteten. Antallet af arter naturen er reduceret med 30 procent siden 1970. Forskerne bag FN-rapporten kan konkludere, at det vil blive en større trussel mod os end klimakrisen. Vi har bare ikke en profet som Greta Thunberg til at tale biodiversitetens sag.

Flemming Thune-Stephensen, formand, SJD (Stående Jagthunde i Danmark)

Turen i det smukke sommervejr gik fra parkeringspladsen ved Øster Hjerm Kirke og ud til en af faunastriberne på Martin Merrilds marker, hvor biologen Bent Rasmussen kunne fortælle, hvordan det virker, når landmændene giver plads til bare en lille stribe natur langs deres marker.

Han kunne fortælle, hvordan effekten er bedst, hvis faunastriberne med et bredt udvalg af det, han kaldte for pioner-planter - i daglig tale blandt både landmænd og haveejere, vil der som regel være tale om ukrudt - bliver etableret langs levende hegn og faste diger, som han gerne så flere af i landbruget.

Og sådan kunne han være blevet ved.

- Jeg kunne tale i flere dage, fortalte han, da markvandringen var overstået, og alle i den store forsamling var vendt tilbage til haven ved Ulla og Martin Merrilds ejendom på Kviumvej, hvor højdepunktet var en overrækkelse af markvildtprisen til Sven Erik Jensen og de syv lodsejere, som har været en del af projektet siden 2007.

Formanden for SJD, Flemming Thune-Stephensen, benyttede lejligheden til at få gjort opmærksom på en FN rapport, som konkluderer, at vi er i fuld gang med en masseudryddelse af arterne i det helt store øko-system, som risikerer at bryde sammen, hvis vi ikke ændrer kurs.

- Det står rigtig skidt til med biodiversiteten. Antallet af arter naturen er reduceret med 30 procent siden 1970. Forskerne bag FN-rapporten kan konkludere, at det vil blive en større trussel mod os end klimakrisen. Vi har bare ikke en profet som Greta Thunberg til at tale biodiversitetens sag, konstatererede han og gjorde sin egen lille indsats for at få budskabet udbredt.

Så målet er derfor mere natur - mere vild natur for både jægerne og for Danmarks Naturfredningsforening.

Formanden for Landbrug og Fødevarer, Martin Merrild, og formanden for Holstebro-Struer Landboforening, Kristian Gade, kunne også ad flere omgange fastslå, at de som landmænd var opmærksomme på at give naturen plads.

Men som formand for Landbrug og Fødevarer, lagde Martin Merrild heller ikke skjul på, at hans primære mål var at producere fødevarer, skabe arbejdspladser og sikre en fortsat dansk eksport af produkter fra landbruget.

- Nu skal vi også passe på, at vi ikke overdriver. Når jeg har befundet mig for længe i København, kan jeg jo næsten tro, at der ikke vil være svaler på himlen, når jeg vender hjem, og at alle insekterne er væk. Sådan er det jo ikke. Vi bliver stadigvæk nødt til at lukke vinduerne i soveværelset for at kunne sove for fuglenes kvidren, sagde han, da han fik taletid og kunne fortælle om en ny alliance mellem Landbrug og Fødevarer og Danmarks Naturfredningsforening.

En stor forsamling af både jægere, landmænd og medlemmer af Danmarks Naturfredningsforening på markvandring ved Øster Hjerm. Her med Sven Erik Jensen (t.v.) og formanden for Holstebro-Struer Landbo Forening, Kristian Gade, i front. Foto: Frede Stengaard

En alliance, som blev etableret, da Maria Reumert Gjerding blev præsidenten for Danmarks Naturfredningsforening.

Martin Merrild inviterede hende på besøg hos Landbrug og Fødevarer, hvor de koncentrede sig om alle de mange emner, hvor de kunne blive enige.

- Vi parkerede, alt det vi var uenige om, uden for døren, og da vi kun satte os til bordet for at snakke om det, vi var enige om, havde vi utrolig meget at tale om, forklarede Maria Reumert Gjerding,

Udfaldet blev et fælles udspil til politikerne på Christiansborg: En gennemarbejdet plan for, hvordan der kan tages 100.000 hektar landbrugsjord ud og omlagt til fri natur.

- Nu mangler vi bare en lille grøn milliard for at få planen gennemført, som Maria Reumert Gjerding udtrykker det. Det lyder så sødt, og jeg er helt sikker på, at det er bedst, hvis det er hende, der går forrest, når vi skal have overtalt politikerne til at være med, sagde Martin Merrild.

Maria Reumert Gjerding var overbevist om, at politikerne allerede vil begynde at rykke projektet i løbet af i år.

- Vi er slet ikke i mål, men vi er på vej, vurderede hun, da hun mandag aften stod side om side med Martin Merrild for at fortælle om projektet.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce