Annonce
Lemvig

Naturkatastrofen der ændrede Limfjorden

Etableringen af Thyborøn kanal blev en omvæltning for livet i og ved Limfjorden beskriver Ib Poulsen i "Stormflod". Privatfoto: Tidligere havnedirektør Jørgen Buhl.
"Stormflod" beskriver konsekvenserne af havets gennembrud mellem Harboøre og Agger i 1825.

Thyborøn Kanal: Natten mellem den 3. og 4. februar 1825 brød Vesterhavet gennem tangen mellem Harboøre og Agger, og denne naturkatastrofe ændrede livet ved Limfjorden. Saltvandet væltede ind over diger, huse og hele landsbyer, og det truede både menneskenes og naturens liv. Fiskere og fjordboere måtte genopfinde dagligdagen.

Denne naturkatastrofe og dens konsekvenser ser professor i moderne historie ved Aalborg Universitet, Bo Poulsen, tilbage på i bogen "Stormflod", som udkommer 8. august. Det er en del af serien "100 Danmarkshistorier". De udkommer en gang om måneden i otte år, og "Stormflod" er bog nummer 24 i rækken. Behøver man at sige, at bogen er på 100 sider og koster 100 kroner?

Bogens indhold er aktuelt i en tid, hvor der tales meget klima og vandstand-stigninger med de udfordringer, det giver.

- Jeg harmes over, at den globale opvarmning er i fuld gang med at ændre livsbetingelser, kulturlandskaber og miljø for altid, siger bogens forfatter, Bo Poulsen.

- Derfor er det påtrængende at formidle fjordens flygtige og mangfoldige fortid for vores egen travle tidsalder. "Stormflod" er både et studie om et spændende stykke af Danmarks fortid og nutid og en kærlighedserklæring til det liv og den egn, jeg selv er rundet af.

Bo Poulsen fortæller, at havet og fjorden, naturen og menneskene omkring Limfjorden har fascineret ham, siden han var barn.

- Med årene er det blevet en del af mig selv. Jeg tilhører den sidste generation, der kan huske stegte ål som lokal folkespise. Og jeg bliver stadig rørt over at synge "Blæsten går frisk over Limfjordens vande", siger han.

I "Stormflod" fortælles om byernes og menneskenes udfordringer ved Limfjorden efter gennembruddet og etableringen af Thyborøn Kanal. Og den munder ud med diskussionen om at lukke kanalen af hensyn til limfjordsbyerne, men i konflikt med den store erhvervs-udvikling på Thyborøn Havn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce