Annonce
Lemvig

Den gemte og glemte fjord kommer frem i lyset: Naturpark indvies på søndag

På dagen indvies også en bro over Damhus Å, der ligger på kommunegrænsen mellem Lemvig og Holstebro Kommuner. Pressefoto
I forbindelse med den årlige Nissum Fjord Dag bliver det markeret, at området har fået status som Naturpark

Nissum Fjord: Naturparken Nissum Fjord blev officielt godkendt af Friluftsrådet i december, men det er først nu, den officielle indvielse finder sted.

Det sker på søndag, hvor der samtidigt holdes den årlige Nissum Fjord dag med aktiviteter rundt om hele fjorden. Selve indvielsen af Naturpark Nissum Fjord sker ved et arrangement på Damhus Å Havn ved Skalstrup, hvor der er taler, kaffe og gratis morgenbrød til de, der møder frem. Samtidigt vil der være indvielse af en ny bro over Damhus Å, der skal bidrage til et samlet stisystem rundt om hele fjorden.

Naturparken er skabt af det arbejde, som en frivillig gruppe af borgere og brugere omkring fjorden har skabt. De samlede sig for snart 15 år siden i Nissum Fjord Netværket med det formål, at historien omkring fjorden skulle fortælles, og samtidigt skulle området gøres tilgængelig for alle. De har siden arbejdet på at skabe et stisystem rundt om hele fjorden med tilhørende shelterpladser og oplevelsesmuligheder. Arbejdet blev så succesfuldt, at netværket efterhånden opfyldte størsteparten af de krav, der skal til, for at få Friluftsrådets officielle godkendelse som Naturpark. Derfor enedes man med Holstebro og Lemvig Kommuner om, at man skulle forsøge at blive anerkendt som landets niende naturpark, hvilket skete i december.

- Den gemte og glemte fjord er nu kommet frem i lyset. Det er vi utroligt stolte over efter 15 års arbejde. En stor tak til lodsejere og alle de mange frivillige, der har hjulpet med at gøre området rundt om vores fælles fjord endnu mere attraktiv for os, der bor ved den - og for vores gæster, siger Rita Sønderby fra Nissum Fjord Netværk.

Også Steffen Damsgaard (V), formand for Teknik & Miljø i Lemvig Kommune er glad for, at Nissum Fjord endelig er en Naturpark. - De frivillige har gjort en stor indsats. Det fortjener de stor ros for. De viser stort sammenhold og viser, at fjorden kan samle de mange interesserede. Fjorden og dens omgivelser er enestående og attraktiv natur, der nu er meget mere tilgængelig, og alle har bedre mulighed for at opleve, siger Steffen Damsgaard. Større tilgængelighed og bedre formidling er centralt for Karsten Filsø (SF), formand for Natur-, Miljø- og Klimaudvalget i Holstebro Kommune. - Som officiel naturpark får vi en enestående mulighed for at åbne ”den hemmelige fjord”. Flere får lettere adgang og større kendskab til den fantastiske natur og kulturværdierne omkring Nissum Fjord, siger Karsten Filsø og fortsætter: - Virksomheder kan nu markedsføre deres produkter og oplevelser med brandet Naturpark Nissum Fjord. Et kvalitetsstempel og et kæmpe skulderklap til de mange ildsjæle, der udvikler naturparken til glæde for erhverv, borgere og gæster. Certificeringen af Nissum Fjord som Naturpark har også som mål at sikre bedre forhold for dyr og planter, skabe nye muligheder for afsætning af lokalt producerede fødevarer og øge omsætningen i turisterhvervet. Den officielle indvielse af Naturpark Nissum Fjord sker med taler af Steffen Damsgaard, Karsten Filsø, Rita Sønderby og Flemming Larsen, formand for Friluftsrådet. Efter den officielle indvielse er der underholdning og en smagsprøve fra ”fjordens spisekammer” og lidt til at skylle efter med, inden dagens øvrige aktiviteter fjorden rundt løber af stablen. Rundt om fjorden vil der være masser af aktiviteter hele dagen. Der er blandt andet åbent ved havnene rundt om fjorden, og fra Thorsminde er der også mulighed for at komme en tur ud på fjorden.

Du kan se det fulde program for dagen på www.naturparknissumfjord.dk

Annonce

Nissum Fjord Naturpark

Naturparker er først og fremmest en mærkningsordning baseret på frivillighed. Derfor følger der ikke forpligtigelser med ud over, hvad der allerede findes i området.

Den nye Naturpark Nissum Fjord strækker sig over 22.670 hektar. Det meste af arealet er dog vandområdet i Nissum Fjord.

Det er et krav, at minimum halvdelen af en naturpark er beskyttet natur. I Naturpark Nissum Fjord findes der allerede 12.400 hektar beskyttet natur i form af Natura 2000 områderne samt de såkaldte paragraf 3 jorde, der er landskabstyper beskyttet efter Miljøbeskyttelsesloven.
2500 hektar af arealet er fredskov (østsiden og Husby Klitplantage)
Naturparken ligger i både Lemvig og Holstebro Kommune med nogenlunde lige store arealer i hver kommune.

Det er Friluftsrådet, der godkender Naturparker. Godkendelsen gælder for en fem-årige periode, hvor det vurderes, om området fortsat lever op til målsætningen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Brandvæsen vendte tilbage til brandsted

Holstebro For abonnenter

73-årige Svend er kommet fra Herning for at se vandmasserne: - Det er fascinerende

Annonce