Annonce
Navne

Susan Sarandon er kvindeikon og evig aktivist

Den amerikanske skuespiller Susan Sarandon fylder 4. oktober 75 år. Arkivfoto: Carlo Allegri/Reuters
Den amerikanske skuespiller Susan Sarandon har vundet mange priser og anerkendelse for sine filmroller. Men hendes politiske engagement fylder mindst lige så meget.

75: Slutscenen, hvor Thelma og Louise i filmen af samme navn hånd i hånd drøner ud over livets rand i en tyrkis 1966 Thunderbird, gjorde Susan Sarandon og hendes co-star Geena Davis til ikoner.

Længe før MeToo blev de symbolet på stærke, hårdtprøvede kvinder, der ikke orker mere shit og vælger den ultimative løsning fremfor at lade sig spærre inde.

Den 4. oktober fylder Susan Sarandon 75 år. Sit eget liv har hun levet lige så kompromisløst uden hensyn til, hvordan man pleaser Hollywood ved at være pæn skuespillerinde-pinup.

Annonce

Meget passende blev 30-årsdagen for premieren på "Thelma og Louise" fejret netop i år i New York med de to heltinder i front.

Ud over den har Sarandon haft bærende roller i blandt andet "Atlantic City", "Pretty Baby" og "Klienten". Blandt mange andre priser og efter fire Oscar-nomineringer modtog hun i 1996 en Oscar for sin rolle i "Dead Man Walking" om dødsstraf.

Dødsstraf er også et emne, hun privat har engageret sig stærkt i.

For samtidig med filmkarrieren har Sarandon aldrig skjult sin indignation over mennesker, der behandles uretfærdigt.

Bladrer man i fotoarkiverne, er der nærmest lige så mange billeder af hende med en megafon i hånden ved en demonstration, som der er billeder fra hendes filmsets.

Min profession giver mig mulighed for at prøve flere forskellige liv. Det gør det meget svært at fælde dom over andre mennesker. Jeg kan ikke bare sidde overhørig, når jeg ser folk, der bor i papkasser på gaden


Allerede som ganske ung røg hun i spjældet for at demonstrere mod Vietnamkrigen. Hun har serveret suppe for hjemløse i New York, været Unicef-ambassadør og har aldrig tøvet med at omsætte sin berømmelse til fokus på prekære politiske sager.

Sammen med sin daværende kæreste, Tim Robbins, brugte hun i 1993 talerstolen til Oscar-uddelingen til at protestere mod tilbageholdelsen af haitianske flygtninge med aids i Guantanamo.

Hun har kaldt den katolske pave for nazist og den amerikanske præsident George W. Bush for fascist. Faktisk har hun selv udtalt, at de politiske sager til tider har taget fokus fra hendes job som skuespiller.

- Men min profession giver mig mulighed for at prøve flere forskellige liv. Det gør det meget svært at fælde dom over andre mennesker. Jeg kan ikke bare sidde overhørig, når jeg ser folk, der bor i papkasser på gaden, har hun udtalt.

På samme måde har hun slået fast, at alder ikke skal forhindre hende i noget som helst.

Det gælder også i valg af partnere. Hun var først gift med den ni år ældre Chris Sarandon i 12 år. Siden dannede hun par med den 12 år yngre skuespiller og instruktør Tim Robbins.

Da det forhold endte efter 23 år, blev Sarandon som 67-årig kæreste med sin 31 år yngre forretningspartner, Jonathan Bricklin. Et forhold, der varede fem år.

Hun har undervejs fået tre nu voksne børn, der alle er gået filmvejen enten som instruktør eller skuespillere.

Annonce
Lemvig

Tag kandidattesten her

Vin For abonnenter

Det er blevet en folkesport at importere vin: Mød den professionelle, den frankofile, ægteparret og ham med styr på det italienske

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Kampen om lygtepælene: Valgplakater er en del af festen

Vestjylland For abonnenter

Lars var første mand på brandstedet: Det eneste, man tænker på, er at få alle mand ud

Søndag ifølge chefredaktøren

De næste tre uger er der konstant nogen, der smiler til dig

Lemvig

Blot en fjerdedel af kandidaterne blandt de to største partier er kvinder: - Det er ikke godt nok, det er det bestemt ikke

Vestjylland

Se video: Brand i 'Det Gamle Hotel' er ude af kontrol - politiet vurderer at bygningen brænder helt ned

Sport For abonnenter

Karakterbogen: Ingen topkarakterer trods fremragende kamp af LTH

Navne

EM-helt fik flot karriere trods hjertefejl

Lemvig

18b tager et stort skridt fremad: Køber naboejendom til overnatning og bespisning

Erhverv For abonnenter

I 2010 var de seks medarbejdere - nu er der 100 og en omsætning på over 100 millioner kroner: Det er lidt en vild historie

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Sport For abonnenter

Rasmus Porup startede valgkampen med plakatophængning og storsejr over BSH

Lemvig For abonnenter

To tidligere alkoholikere gennem mange år: Gør som os og tag imod hjælp - så kan du komme ud af det

Leder

Valget er vigtigt: Derfor gør vi valgartiklerne gratis på nettet

Annonce