Annonce
Danmark

Nej tak til medlidenhed nu - ja tak til besøg bagefter

Bjørn Hentze har som direktør i Bargroup i Odense sendt over 150 medarbejdere hjem. Her er han fotograferet i Storms Pakhus. Bargroup omfatter også Den Brølende And, Viggos, Blomsten & Bien, Klosterkroen, Kong Tiki og Ryan’s Irish Pub. Arkivfoto: Klaus Knakkergaard
Bjørn Hentze er direktør i en koncern, der ejer seks beværtninger i Odense. På grund af den store smittefare ved menneskelig kontakt ønsker han, at flere følge opfordringen om at lukke. Til gengæld opfordrer han gæsterne til ikke at holde igen, når krisen engang er overstået. Ellers kommer det for alvor til at gøre ondt økonomisk.
Annonce

Værtshusejere og restauratører har om nogen fået deres døje med coronavirus. De har i stort omfang valgt at lukke og sende de ansatte hjem. Alligevel skal man ikke ynke dem, ikke have medlidenhed med dem. Men man skal huske at besøge dem igen, når krisen er overstået og sundhedstilstanden igen er kommet på normalt leje, hvis de skal på benene igen.

Det mener Bjørn Hentze, der er direktør for Bargroup i Odense. Det er en restaurationskoncern med seks udskænkningssteder, der alle holdes lukkede til og med 30. marts foreløbigt.

- Alle, især medierne, bør overveje hvilke signaler man sender ud. Lige nu handler rigtigt mange artikler om, at det er synd for en masse mennesker, eller om dem som i nogles øjne håndterer krisesituationen forkert ved f.eks at hamstre. Det er synd for mange, og vi har alle forskellige måder at håndtere krisen på, men det er ikke det eneste vigtige, og det kan ret hurtigt blive selvforstærkende og dommedagsagtigt.

- Vi leder ikke efter medlidenhed i den situation, vi står i lige nu. Vi tager vores ansvar både i de gode og i de dårlige tider. Vi ser i høj grad frem til tiden efter sundhedskrisen er overstået. Her er det yderst vigtigt, at forbrugerne ikke holder på pengene, men i stedet genoptager deres normale forbrugsmønster, siger Bjørn Hentze.

Han og Bargroup tog den fulde konsekvens efter statsministerens opfordring onsdag aften i sidste uge.

- Vi kunne ikke gøre så meget andet end at tage ansvaret på os. Vi lukkede alle vores aktiviteter i Odense og sendte over 150 ansatte hjem. En stor del af dem er timelønnede, og vi arbejder nu på at finde ud af, hvordan vi kan hjælpe dem bedst muligt, uden at virksomheden går konkurs. De fuldtidsansatte hænger også i en tynd tråd, og vi i ejerkredsen har allerede mere end halveret vores lønninger og er klar på at fjerne dem helt, hvor det bliver nødvendigt, siger han.

Hvis forbruget ikke kommer op på niveau, når corona-epidemien er klinget af, bliver den økonomiske krise til en ny finanskrise, tror Bjørn Hentze, her fotograferet foran Klosterkroen i Odense. Arkivfoto: Hasse Frimodt
Annonce

Hjælp til selvhjælp

Efter Bjørn Hentzes mening bliver det den almindelige dansker, fællesskabet, ikke regeringen, der skal stå sammen om at få Danmark på fode igen. Flere restauranter og værtshuse vil ikke længere eksistere, når krisen er overstået. Men forbrugerne kan gøre en forskel, mener han. De må blot ikke forvente en genåbningfest med halv pris på alt.

- Tværtimod, til den tid vil der ikke være brug for rabatter, snarere forståelse for prisniveauet, som måske kan stige for en periode. Dette er nødvendigt, hvis vi skal have det hele, eller bare noget af det, genoprettet. Ikke kun for vores skyld, men lige så meget for de gæster, der gerne vil genoptage livet, som det var.

- For dem er det hjælp til selvhjælp, hvis de husker at gå i byen efter krisen. De skal handle hos de lokale erhvervsdrivende og dermed sætte gang i omsætningen alle vegne, i stedet for måske at være fristet af at blive hjemme og holde lidt igen på pengene, siger Bjørn Hentze.

Annonce

Frygt, nej tak

Hvis det sker, altså at vi ikke går i byen, når krisen er overstået, bliver sundhedskrisen til en økonomisk krise, og det vil være en katastrofe for alle, mener han.

- Så lander vi i en finanskrise, der risikerer at blive værre end den, vi havde sidst. Lige nu skal vi bare lukke ned, og det er ærgerligt, at ikke alle kan se fornuften i det. Det er vi ikke tjent med som samfund. Alt tyder nemlig på, at hvis vi undgår kontakt, så mindskes smittefaren. Hvis alle indser nødvendigheden af regeringens tiltag og gør som anbefalet, skal vi nok komme over krisen som samfund, også den økonomiske.

Efter hans mening er det hip som hap i den nuværende situation, om arbejdsgivere og ansatte er på en stor eller lille virksomhed.

- Vi er alle i samme båd. Vores job er i farezonen, og alle virksomheder er truet på samfundets fælles levebrød. Derfor er det lige nu vigtigt, at vi ikke fokuserer så meget på det negative og det, der ikke fungerer, men mere på det, der virker. Ellers kan vi ikke få det til at fungere under – eller efter – krisen. Vi kan og vil jo overleve, men så har vi ikke brug for, at der skabes mere frygt, siger Bjørn Hentze.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce