Annonce
Navne

Abbas Benny er stadig toppen af poppen

Milliarderne er haglet ned over popmesteren Benny Andersson både under og efter Abbas relativt korte karriere og med musicals og film efterfølgende. Abbas overraskende reunion nu efter 40 år kan endda komme til at overgå det hele. Arkivfoto: Scanpix
Sammen med Björn Ulvaeus står Benny Andersson sammen for et uoverstigeligt bjerg af hits både med og efter Abba. Nu fylder han 75 i endnu en successtorm.

75: En fødselsdagsgave til sig selv i særklasse. Det kan man roligt kalde effekten af det historiske comeback for pianist, komponist og Abba-medlem Benny Andersson, som 16. december fylder 75 år.

Efter 40 års stilhed fra det vildt populære svenske popfirkløver, har kvartettens kortvarige genforening sendt trykbølger gennem musikverdenen.

Historien om en supergruppe, hvor alle genforenes - ovenikøbet som to fraskilte ægtepar godt oppe i 70'erne - er af det stof, myter spindes af.

Annonce

Inden Benny Andersson blev det ene b i Abba lagde han klassisk svensk ud med folkemusik. Som tiårig fik han et piano, som han lærte sig selv at spille på, og få år efter forlod han klogeligt skolen til fordel for musikken.

I 1960'erne spillede han i popbandet "The Hep Stars". Han mødte sangskriver Björn Ulvaeus på en rasteplads. Det ændrede musikhistorien.

Hurtigt stødte Anna-Frid Lyngstad og Agnetha Fältskog til. De fire blev til to par, som sammen blev til Abba.

Utallige er de hits som de fire nåede at hitte med i en karriere på bare ti år.

Succesen eksploderede, men sled på de tætte relationer. Parrene blev skilt og Abba gik i opløsning i 1982. Undervejs har de solgt over 400 millioner albums og var en tid Sveriges næststørste eksportindtægt kun overgået af Volvo.

De to mandlige b'er fortsatte ufortrødent deres succesrige hitmaskine.

Og det gav kun goodwill, da Benny Andersson i 2010 åbenhjertigt fortalte om et mangeårigt men nu længe overstået mangeårigt misbrug af alkohol.


De kastede sig med kæmpesucces over musicals som "Chess". Siden fulgte "Mamma Mia" - bygget over en række af Abbas hit. Den blev verdens mest indbringende musical og har omsat for op mod fem milliarder kroner. Også filmversionen med Meryl Streep i front blev en endeløs pengemaskine med stort set samme indtjening.

Og det gav kun goodwill, da Benny Andersson i 2010 åbenhjertigt fortalte om et mangeårigt men nu længe overstået mangeårigt misbrug af alkohol.

I 2016 fejrede han 50 års indbringende musikalsk samarbejde med Björn Ulvaeus. For en enkelt aften blev de genforenet som Abba sammen med Agnetha og Anni-Frid.

Om det var der, at der igen opstod sød musik mellem de fire, er uvist. Men lige nu er gruppen højt oppe i pensionsalderen i gang med musikhistoriens største comeback.

Selv om Björn og Benny i 2000 takkede nej til et tilbud om svimlende 7,5 milliarder kroner for at gendanne Abba en stund og spille 100 koncerter, så gør de det nu selv - på deres egen vis.

Dels med albummet "Voyage", som straks blev nummer et i England. Dels kom det frem, at gruppen vil lave et "liveshow", som i princippet kan køre i al evighed. Fordi de berømte fire genopstår som digitale udgaver af sig selv, som "Abbatars".

De første shows fra maj næste år i London solgte på få dage 250.000 billetter. I Las Vegas er budkrigen om siden at overtage showet i gang og med rygter om bud på over seks milliarder kroner.

"The Winner Takes it All", som man siger.

Annonce
Sport For abonnenter

Et kig ind i superligaklubbernes akademier: 13 vestjyske talenter står på spring til superligaen

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Søger løbende nye folk: Euro Industries har vokseværk

Sport For abonnenter

Slutspurt hjalp: Mange spillere vil med til indendørs fodboldturnering

Lemvig

Nu kan du blive coronavaccineret i Thyborøn

Lemvig

Nørre Nissum-pige blandt udstillerne på Museet for Religiøs Kunst: Dejligt at være tilbage

Kommuner tør ikke bygge vindmøller: V og K vil have Folketinget på banen

Holstebro For abonnenter

Gigt-patienten Per: At skulle vente fra august til februar på en undersøgelse - inden jeg overhovedet kommer videre til operationskøen - er helt skørt

Markedet for plantebaserede fødevarer skal vindes på smag: Plantekompagniet etablerer produktion for at kunne udvikle nye produkter

Navne For abonnenter

På denne måde burde alle forlade denne jord: ALS-ramte Knud-Erik Dam sagde tre ord, og tog så afsked med livet

Holstebro

Agnes og Esther uddeler p-bøder... som bilister bliver glade for

Dall: Messerschmidt skal æde skovsneglen

Lemvig

Nye kandidater til Lemvig Prisen og opbakning til allerede foreslåede kandidater

Søndag ifølge chefredaktøren For abonnenter

Bananen rådner videre, og vi er nødt til at tale om det

Vestjylland

Spurgt på gaden: Påvirker de stigende el-, benzin- og varmepriser din hverdag?

Annonce