Annonce
Læserbrev

Nethandel. EU skal sikre børn mod skadeligt legetøj

Debat: Misdannede kønsorganer. Det er en af risikoerne ved sundhedsskadeligt legetøj, som hver dag importeres fra Kina og andre lande, der er ligeglade med at overholde EU's forbud mod hormonforstyrrende kemi. Samtidig tyder det på, at danskerne køber mere og mere legetøj i udenlandske netbutikker. Sidste år brugte danskerne for en kvart milliard. Der er altså grund til bekymring – og ikke mindst handling!

Både amerikanske og kinesiske selskaber har længe solgt legetøj på internettet, der kan være farligt for børn. Derfor var det et vigtigt skridt, da Miljøstyrelsen tidligere i år bad den kinesiske hjemmeside Wish og amerikanske Amazon om at stoppe salget af bestemte produkter. Men åbenbart bekymrer børns sundhed ikke de udenlandske firmaer.

I weekenden kunne DR nemlig fortælle, hvordan flere internationale virksomheder, både Wish, Amazon og eBay, ufortrødent fortsætter deres salg af ulovligt, sundhedsfarligt legetøj. Uden for EU er reglerne for potentielt skadelige stoffer og hormonforstyrrende kemi anderledes. Men alle produkter, som importeres fra lande uden for EU, bør leve op til de samme krav til sundhedssikkerhed, som vi stiller her. Som medlem af udvalget for folkesundhed og miljø er det en af mine mærkesager.

Det helt store problem er imidlertid, at disse udenlandske netbutikker slipper med en løftet pegefinger, selvom de træder på vores fælles europæiske regler. De udenlandske netbutikker er nemlig helt ansvarsfrie – også selvom deres produkter er sundhedsskadelige for vores børn og børnebørn.

EU-Kommissionen har sidste år indgået en – frivillig – aftale med flere netbutikker om, at de skulle fjerne skadelige produkter inden for 48 timer, når myndigheder bad om det. Men aftalen virker tydeligvis overhovedet ikke!

Det er en skændsel over for børn i hele EU, at virksomheder uden nogen som helst straf kan forgive vores yngste. Vi skal sørge for, at udenlandske firmaer står til ansvar for de skadelige produkter, de sælger i EU. Derfor bør problemet blive en del af revisionen af EU's e-handelsdirektiv.

Vi skal ikke udsætte vores børn og børnebørn for uacceptabelt, sundhedsfarligt legetøj.

Annonce
Asger Christensen. Pressefoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Fra bølgedal til guldskvulp

Læserbrev

Lokalpolitik. Få det nu fixet!

Debat: Når man bevæger sig rundt i Holstebro Kommune, får man især i landsbyerne et trist indtryk af en kommune i anlægsmæssigt forfald. Alt for mange kommunale opgaver bliver ikke løst, alt for mange fortove og veje er i en sølle forfatning, og alt for mange påbegyndte opgaver bliver ikke lavet færdig. Vi, der bor uden for bygrænsen, kæmper for at udvikle og vedligeholde landsbyerne, ofte med private investeringer. Den politiske holdning er åbenbart, at vælger man at bosætte sig i en landsby i Holstebro Kommune, må man forvente, at byudvikling og vedligeholdelse er en lokal opgave. Heldigvis er der i de fleste landsbyer lokale ildsjæle, der allokerer masser af kræfter og fritid til dette - og heldigvis er det for det ofte muligt, at få de lokale til lommerne, så mange af de tiltag, der også bør være i landsbyerne, kan finansieres. Kæmpe cadeau til ildsjælene i borgerforeningerne rundt om i kommunen for deres indsats. Byrådspolitikerne burde takke jer dagligt, I gør deres arbejde uendeligt meget lettere. Når det så er sagt, må man dæleme da også kunne forvente, at kommunen løser de opgaver, der udenfor al tvivl ligger hos dem. At projekter, der bliver igangsat, også bliver lavet ordentligt færdig. Vi i landsbyerne betaler også kommuneskat, vi bør kunne forvente det samme fokus på vedligehold og anlægsarbejde, som man har i Holstebro by. Man bør kunne forvente, at når et lokalsamfund investerer masser af kræfter og kapital i at etablere attraktive tiltag for beboere og eventuelt tilflyttere, må kommunen også have interesse i at opfylde de forpligtelser, den måtte have, heriblandt afslutning af anlægsarbejde. Et eksempel: I Tvis er en ihærdig gruppe lykkedes med at indsamle et anseligt millionbeløb, og derved kunne etablere et centertorv med en superfin dagligvarebutik, tankstation og vaskehal. Man er aktuelt også i gang med at etablere et grønt parklignende område i forbindelse med centertorvet. Alt finansieret for lokalt indsamlede penge - det har altså ikke kostet kommunen en klejne. Centertorvet er og bliver supergodt for Tvis – og dermed også for kommunen. Det eneste rådne æble i kurven er, at ud for torvet er der etableret et fartbegrænsende helleanlæg, og eftersom man er i byzone, er det en kommunal opgave at etablere afgrænsning mellem vejen og gangstien/fortovet. Kommunens svar på denne opgave er ni orange trafikkegler, som nu har stået der i flere måneder … Så spørger jeg bare – er det meningen, at det skal se sådan ud? Hvorfor bliver tingene ikke lavet færdig? Er ni orange trafikkegler svaret på den store investering, man lokalt har lavet i Tvis? Kunne man ikke i det mindste sætte en kantsten, og så prøve at få en aftale med bestyrelsen for Tvis Centertorv om eventuelt selv at etablere enten fliser, grus e.l. samt at vedligeholde dette? Ufærdige anlæg giver sådan et opgivende og trøstesløst helhedsindtryk af byen … Få det nu fixet!

Lemvig

Legepladser kan få flere penge

Kultur

Film viser det nye vandkunstværk

Annonce