Annonce
Holstebro

Nissum Fjord: Landets største havmøllepark er sendt i udbud

Sådan vil de mindst 250 meter høje vindmøller se ud i klart vejr, når de står mindst 20 kilometer fra kysten. Cirka 80 vindmøller vil stå ud for Nissum Fjord i 2027. Fotomontage: Energistyrelsen
Opstilling af Danmarks største havmøllepark ud for Thorsminde er nu sendt i udbud til mulige investorer.
Annonce

THORSMINDE: Nu kan interesserede selskaber byde på at bygge Danmarks største havvindmøllepark, når udbudsprocessen for Thor Havvindmøllepark skydes i gang. Det oplyser Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.

Thor er en af de i alt tre parker, som blev aftalt i energiaftalen fra 2018 - altså under den tidligere regering - men som en bred aftale i Folketinget.

Den ny møllepark bliver på mellem 800 MW og 1000 MW og skal placeres i Vesterhavet mindst 20 kilometer uden for kysten ved Thorsminde og Nissum Fjord.

Holstebro Kommune satser på, at den nye havmøllepark kan skabe nye arbejdspladser i Thorsminde, hvis havnebyen bliver hjemsted for drift og vedligeholdelse af de kommende vindmøller.

Derfor vil kommunen også tillade en helikopterlandingsplads i Thorsminde. Også Thyborøn og Hvide Sande er mulige hjembyer for vedligeholdelsen.

Annonce

Valgfri størrelse

Som noget nyt indgår kabler fra havvindmølleparken ind til land som en del af udbuddet, ligesom byderne på mølleparken har mulighed for selv at vælge kapaciteten på parken, så længe den er mellem 800 og 1000 MW.

Det skal gøre den samlede løsning så billig som muligt, fordi byderne får mulighed for at optimere dimensionerne for både kablerne til land og havvindmølleparkens kapacitet.

Det er det selskab, som kan levere strøm til den billigeste pris, som principielt ville vinde udbuddet.

- Regeringen investerer i ny grøn teknologi, blandt andet CCS- og PtX-teknologi (co2-lagring i undergrunden og fremstilling af brint ved elektrolyse. red.), for at nå vores ambitiøse klimamålsætninger. Det er dog samtidig meget vigtigt fortsat at udvikle den danske vindenergi, hvor vi er et globalt foregangsland, siger siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) i en pressemedelelse og fortsætter:

- Udbygningen af havvind er helt centralt i regeringens ambition om 70 procents reduktioner af CO2-udledningen i 2030, og med udbuddet af Thor Havvindmøllepark tager vi nu endnu et vigtigt skridt videre i den grønne omstilling.

Thor Havmøllepark

Thor Havvindmøllepark er den første af de tre havvindmølleparker, der blev besluttet af et flertal i Folketinget i Energiaftalen fra 2018.

Thor Havvindmøllepark bliver Danmarks hidtil største og skal ligge i Nordsøen, mindst 20 km fra kysten og ud for Nissum Fjord og Thorsminde.

Som noget nyt udbydes parken med en fleksibilitet på 800-1000 MW, ligesom kabler fra havvindmølleparken til land er inkluderet i udbuddet.

Thor Havvindmøllepark skal være fuldt etableret og tilsluttet elnettet senest ultimo 2027.

Thor kan levere strøm til omkring 800.000 danske husstande og vil bidrage til jobskabelsen i Danmark.

Thor Havvindmøllepark forventes at stå færdig i 2027.

Det er indenfor det gule felt, som er mellem 20 og 30 kilometer fra kysten, at den kommende havmøllepark skal placeres. De knap 100 møller vil slet ikke fylde hele området, og undersøgelser af havbunden er med til at afgøre, hvor møllerne placeres. Ill.: Energistyrelsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Lemvig Kommune er giftig

CORONAVIRUS

Live: USA's topekspert tror på effektiv vaccine mod corona i december

Annonce