Vestjylland

Nomi4s overvejer biogas-investering

Fra september skal borgerne i fire midt- og vestjyske kommuner lægge madaffaldet i en ny affaldsspand, så maden kan sorteres fra og omdannes til biogas. Kim Kjær har styr på de nye skraldespande, som er ved at blive gjort klar, mens projektleder hos Nomi4s Gitte Bak er tovholder på det store biogasprojekt. Foto: Thomas Maxe
Madaffald fra fire kommuner skal omdannes til biogas. Det kræver - måske - et nyt anlæg til forbehandling, inden affaldet kan sendes til et biogasanlæg.

HOLSTEBRO: Hvert år bliver anslået 13.000 tons madaffald smidt i skraldespanden i Holstebro, Struer, Lemvig og Skive kommuner.

Fra efteråret vil det fælles affaldsselskab Nomi4s bede borgerne om at sortere madaffaldet fra, så man kan omdanne det til biogas. Hvordan det skal ske, er endnu ikke helt fastlagt, fortæller projektleder Gitte Bak.

- Efter indsamling skal madaffaldet forbehandles, inden det kan sendes til et biogasanlæg. Det kan ske på to måder: Enten kan vi udbyde det og få andre til at gøre det for os - og det kommer vi i første omgang til at gøre i 2019-20, hvor Gemidan (firma fra Holsted i Sønderjylland, red.) vil forbehandle madaffaldet for os. Men vi undersøger samtidig muligheden for at etablere vores eget anlæg til forbehandling, siger hun.

Et forbehandlingsanlæg, som Nomi4s arbejder med, kan placeres som ”stand alone” eller ved et biogasanlæg. Nomi4s er nabo til flere biogasanlæg i Holstebro, Lemvig og Skive. Flere biogasanlæg har vist interesse for at aftage den færdige biogas, men bestyrelsen for Nomi4s har endnu ikke afgjort den endelig placering af et forbehandlingsanlæg.

Uanset, hvor og hvordan forbehandlingen skal foregå, så slår bestyrelsesformand for Nomi4s Finn Thøgersen, som også er byrådsmedlem for Venstre i Holstebro Kommune, fast, at det midt- og vestjyske madaffald kun skal behandles ét sted.

- Man skal faktisk helt op på omkring 25.000 tons affald, før det kan betale sig at etablere sit eget anlæg til forbehandling. Derfor er vi i forhandlinger med andre kommuner, blandt andet Viborg, Thisted og Morsø. Hvis det ikke lykkes at få flere med, så vil det være billigst at blive med at køre affaldet til forbehandling for eksempel i Holsted. Og når det skal forbehandles dernede, vil det også blive dernede og altså omdannet til biogas i Holsted, forklarer Finn Thøgersen.

Fra madaffald til biogas

Det indsamlede madaffald skal først forbehandles, inden det kan puttes i et biogasanlæg.

Først bliver plastikposerne skåret op og sorteret fra, og så bliver maden kværnet, tilsat vand og rørt ud til pulp. Den færdige biomasse kan derefter blandes sammen med eksempelvis gylle i et biogasanlæg.

Gemidan-Ecogi med hovedsæde i Holsted er en af leverandørerne af forbehandlingsanlæg, som blandt andet findes i Frederikshavn og Næstved.

Gemidan-Ecogis anlæg indeholder komponenter fra pumpevirksomheden Landia i Lem ved Ringkøbing. Landia udmærker sig ved at være dygtig til at filtrere fremmedlegemer såsom plastik væk fra madaffaldet, så det ikke ender på markerne sammen med gylle fra biogasanlæg.

Det er politisk besluttet, at Danmark skal genanvende mindst 50 procent af alt affald i 2020. I Holstebro Kommune bliver 37 procent af affaldet genbrugt, men her vil man nå 50 procents-målet, når madaffaldet bliver genanvendt til biogas.

Ifølge Nomi4s’ hjemmeside anslår man, at der er et potential på 13.000 tons madaffald i de fire kommuner, og at affaldsmængden sammenlagt vurderes at have et energipotentiale på ca. 1,3 millioner kubikmeter biogas. Det svarer til fjernvarmebehovet i cirka 500 husstande.

Maabjerg Energy Center BioGas i Holstebro producerer i forvejen 20-21 millioner kubikmeter biogas om året. GreenLab Skive Biogas forventes at producere 19 millioner kubikmeter biogas, når anlægget efter planen skal gå i drift sidst på året.

Læs mere om affald til biogas på www.nomi4s.dk.

Prisen er uklar

Affaldet fra Thisted Kommune bliver lige nu kørt til behandling i Billund. Hvis skraldebilerne skal læsse af i Skive eller Holstebro i stedet for at køre den længere tur, skal der være en økonomisk gevinst.

Erhverv+ har spurgt Nomi4s, hvad man forventer, at forbehandlingen vil koste i Midt- og Vestjylland, men det har ikke været muligt at få svar på spørgsmålet, fordi der ifølge selskabet er "mange faktorer, der spiller ind".

Det nyeste anlæg til forbehandling af madaffald i Danmark blev indviet i Frederikshavn 8. april i år. Her er det den private virksomhed Gemidan, som har opført og driver forbehandlingsanlægget.

Bilag fra Hjørring Kommunes teknik- og miljøudvalg viser, at man her skal betale 400 kroner pr. ton affald for behandling i Gemidan-anlægget. Til sammenligning har det lokale affaldsselskab i Vendsyssel beregnet, at det ville koste hele 770 kroner pr. ton, hvis man skulle etablere sit eget anlæg.

Nomi4s har estimeret, at der er 12-13.000 tons madaffald i de fire kommuner, som er Nomi4s ejer-kommuner.

- Det er ikke til at vide, hvor meget affald der helt nøjagtigt bliver, før vi begynder sorteringen. Tallene er baseret på undersøgelse af flere hundrede husstandes affald, hvor man simpelthen har tømt deres affaldsspande og har undersøgt, hvad der bliver smidt ud. Og her fandt vi ud af, at der gennemsnitligt var cirka fire kilo madaffald i den typiske 240 liters spand i Holstebro Kommune, forklarer Gitte Bak.

Ny sortering må vente

Første skridt, inden man kan omdanne madaffaldet til biogas, bliver at få borgerne til at sortere affaldet derhjemme.

Det kræver nye affaldsspande med et særligt rum til madaffald. De er købt ind, men borgerne må vente lidt endnu.

- Vi kommer ikke til at stille de nye spande op, før vi har det hele klar. Vi vil ikke risikere at bede borgerne om at sortere affald, og det så viser sig, at vi er nødt til bare at blande det hele sammen igen, fordi vi ikke er klar til at modtage det på affaldsanlægget. Men vi er godt i gang med at forberede grundig information til borgerne i samarbejde med kommunerne. Der kommer blandt andet breve via e-boks, og snart vil man også kunne se de nye affaldsspande på genbrugspladsen, hvor mange kommer forbi, siger Gitte Bak.

Gasbiler skal hente skrald

Det er afklaret, hvem der skal indsamle affaldet i nye biler, som skal indrettes, så de kan adskille madaffald fra resten af affaldet.

Efter et udbud er det Lemvig Beton, der skal hente affald i Lemvig og Struer. Det kommer til at foregå i almindelige diesel-drevne lastbiler, mens borgerne i Holstebro by og Skive by skal betjenes af gasdrevne skraldebiler. Og der er en fornuftig forklaring på den forskel.

- Der findes allerede gas-tankanlæg til bilerne i både Holstebro og Skive. Det er der ikke i Lemvig og Struer, og der skal jo være et sted at tanke brændstof, forklarer Gitte Bak.

Det bliver Meldgaard (firma med hovedsæde i Aabenraa), der skal hente affald i Holstebro, mens Vognmand Filtenborg fra Nykøbing Mors skal hente affald i Skive.

0/0
Annonce
Lemvig For abonnenter

Ung Lemvig-rytter havde sin debut i de franske alper: Styrtede to gange, men fik masser af erfaring

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

En hyldest til viagra-bukserne - jeg glæder mig til at få et par

Kultur For abonnenter

Arrangørerne af Venø Festival: - Det er jo en form for hjerneblødning

Struer For abonnenter

Rejsen fra Somalia: Jeg er fri i mit hjerte nu

Struer For abonnenter

Tour de Toilet: Er der virkelig ingen steder at ski.. på hele Thyholm?

Kultur

Martin vil være sin egen og udfordre andre med sin musik

Hak. Der bliver sat et flueben på ønskelisten, når Saveus i år går på scenen til Grøn Koncert. Fluebenene har der været en del af, siden bandet i 2015 dukkede op nærmest ud af ingenting, bragede igennem med sangen ”Levitate Me” til P3 Guld og med Martin Hedegaards egne ord blev ”skudt af sted med 120 i timen”.Andre flueben er allerede sat. Som det ud for Roskilde Festival. Første gang i 2016, da Saveus lige havde sneget sig med på plakatens nederste hjørne, lige før ”og mange flere”. I 2018 var der debutplade, og bandet fik lov til at åbne den ikoniske Orange Scene. Samme sommer kunne bandet sætte hak ved Bøgescenen på Skanderborg.Det er faktisk ikke underligt, at det er en glad Martin Hedegaard, der svarer på, hvordan 2019-udgaven af ham har det.- Han har det godt. Han har det rigtigt godt. Det har været en dejlig rejse.Rejsen gik egentlig i gang længe før P3 Guld: Dengang han efter ”X Factor” vendte tilbage til Ørum, gik i gymnasiet, sad på sit værelse og lavede musik og i princippet var tilbage ved nul. Når pladeselskaber kontaktede ham, og han spurgte, hvad de kunne tænke sig, var svaret: ”At vi skulle lave sådan en rigtig pop-smasher”.- Så fik jeg tilsendt en sang, men måtte skrive tilbage: ”Tusind tak, men det har jeg ingen interesse i. Jeg har det faktisk rigtigt godt, hvor jeg er”. Jeg opdagede, at jeg ikke havde travlt, og så skete der noget i min udvikling. Jeg fandt ud af, at når jeg kom tilbage, skulle det være med musik, som fik folk til at sige: ”What?! Hvad er det der for noget?”.Hvem er jeg?Det sidste er et punkt på en anden liste. En liste, der findes i Martin Hedegaards hoved og rummer præmisserne for hans arbejde. At han vil lave sin egen musik, ikke andres, står der blandt andet. At han vil eksperimentere. At han i princippet gerne vil hitte i radioen, men at det skal være med en sang, som udfordrer.- Overordnet skal jeg kunne være i det, og det er egentlig en ret naturlig ting: Du skriver en sang, den kommer i radioen, og folk lytter til den. Så skal du spille den live, og måske bliver den så stort et hit, at du skal spille den resten af dit liv. Hold kæft, det ville være irriterende, hvis det er en sang, du hader ...- Ud over din liste over værdier, som er vigtige for dig som musiker, er der så andre værdier, du har med? Personligt, menneskeligt ...?- Der er noget i det der, som er ret essentielt for mig. Det er meget sjovt at sidde og snakke om, hvilken musiker, man gerne vil være, men i mit hoved handler det om, hvilken musiker du er, siger han med eftertryk på det sidste ord og fortsætter:- Jeg gør ikke det her, fordi det er noget, jeg har valgt. Jeg kan mærke, at jeg får det skidt, hvis jeg begynder at gå et andet sted hen. Jeg bliver urolig indeni. Jeg tror, alle musikeres udfordring er at komme frem til at forstå, at du ikke kan vælge, hvem du vil være. Selvfølgelig kan du tænke over, hvilket tøj, du vil have på og den slags, men det er inden i dig, hvem du er.- Jeg har helt klart selv tænkt i, hvilken musiker jeg ville være, men her i de senere år fundet ud af, at det ikke er det, det handler om. Men det er sindssygt svært, fordi spørgsmålet i virkeligheden er, hvem man er, hvad man står for, og hvad man vil med sit liv, siger han og vender tilbage til dengang, han sad og lavede musik hjemme i Ørum.I starten lavede han elektronisk musik, da dance var på sit højeste. Så kom rockmusikken tilbage, og bam - så sad han og lavede rockmusik.- Lige pludselig opdagede jeg, at jeg bare havde fulgt bølgerne, og at det ikke havde en skid at gøre med, hvem jeg var. Det er jo modenhed faktisk at kunne opdage det, tage et valg, sige fra og sige: ”Det er det her, jeg gør”.Konstruktiv frygtUndervejs har Martin Hedegaard også fundet ud af andre ting om sig selv. At han er ekstremt perfektionistisk, målrettet og konkurrenceminded - i en grad, så det faktisk blev et problem, fordi han brugte energien på at fokusere på, hvad der kunne gå galt. Angsten sneg sig ind.- Vi skulle fandeme ikke spille på Orange Scene og så få to stjerner for det. Det skulle være rigtigt godt. Noget, folk huskede. Jeg ville simpelthen være så ked af det, hvis jeg gik ned derfra og følte, at det havde været en dårlig koncert.Det tog det meste af 2018 at lære, hvordan han kunne bruge perfektionismen og angsten for ikke at præstere i stedet for at blive hæmmet af den.- Hvis man kan lære at bruge sin frygt til noget godt, og den faktisk gør dig klar, er det en force. Jeg havde aldrig følt, at jeg havde spillet en dårlig koncert eller ikke gjort mit allerbedste, og det syntes jeg faktisk, at jeg kunne takke min præstationsangst for. Det er på grund af den, at alle koncerter betyder noget, siger han og kalder det samtidig en balancegang at finde et mellemstadie, hvor man præsterer og samtidig evner at trække vejre, kigge ud på publikum og bare nyde, hvad man laver, når en af de andre for eksempel tager over med en solo.- Nu gør jeg det flere gange i løbet af en koncert. Det er nærmest de momenter, jeg lever for nu. Hvor jeg bare observerer og tænker: ”Shit, det er fantastisk, det vi har gang i!”. I dag ville jeg ikke undvære alle refleksionerne, den hårde periode og presset, for det har givet mig en evne til at kunne zoome ud i vilde situationer. Det har taget lang tid, men det er så fedt, når man kan mærke, at det at ville præstere ikke er en klods om benet.Mere klaver end computer”Beast Mode” kalder hans bandkammerater den tilstand, han kommer i lige inden, han går på scenen. Den, hvor øjenbrynene synker længere ned, og publikum får en Martin Hedegaard at se, som måske ikke er den, de forventede.- Det er også en del af mig. Det har sikkert været lidt overraskende for folk, som sidst har set mig i ”X Factor” og pludselig ser mig stagedive i bar mave fra Orange Scene. Det, tror jeg, er ret vildt for folk at se - det er det sgu egentlig også for mig, konstaterer han.En anden del af ham er nørden. Ham, der er vild med computerspil, tegneserier, fantasybøger og teknik.- Jeg elsker at sidde i et studie. Engang imellem bliver min manager nødt til at sige, at nu skal jeg simpelthen sætte mig ved klaveret i stedet for at få en lilletromme til at lyde godt. Jeg er ikke rykket ind i et studie med andre sangskrivere, men med folk, der er teknisk nørdede. Så står vi og siger: ”Prøv den der rumklang” og ”Hey, hvad gør I med et jack-kabel, hvis ...”. Alt muligt. Der er en praktisk side af mig, som godt kan lide noget konkret. Der er noget, som helt klart udfordrer sangskriveren, som bare skal være ved klaveret og lave nogle sange. Men jeg synes, at jeg bruger mere tid ved klaveret end ved computeren, end jeg har gjort før.Mørkere vandEt af de flueben, der stadig mangler, er et gennembrud i udlandet. Men det står højt på listen, siger Martin Hedegaard. Umiddelbart tænker man, at han her vil kunne møde skrappere krav til, hvordan han skal skrue på sig selv og sine værdier.- Det tror jeg også, men det er igen en præmis, man må tage med: Dem, vi skal arbejde sammen med, skal forstå Saveus, som vi er. Det er en del af rejsen og udfordringen. Det er sindssygt svært at være artist i Danmark, men man bliver også nødt til at komme derud, hvor vandet bliver lidt mørkere. Og vi er godt rustede herhjemmefra. Vi kan virkelig tage noget erfaring og proceserfaring med.- Proceserfaring, det lyder som en meget analytisk måde at gå til tingene ...?- Der er på godt og ondt nogle ligheder med at drive en maskine eller et firma. Vi har arbejdet meget med kommunikation mellem mig og bandet, og hvordan vi giver hinanden kritik. Hvis vi ikke gjorde det, ville musikken blive noget lort, men hvis vi ikke er gode til det, bliver det ikke en rar oplevelse at udfordre hinanden. Jeg har brugt meget tid på det og gået til coach for at blive bedre. Og det har gjort os bedre. Vi er blevet bedre til at arbejde og have det godt med det.- Er du en naturlig leder?- Ha! Jeg ville jo sige ”nej”, men det var en del af mit coachingforløb, at min coach snakkede med folk omkring mig, blandt andet bandet, og der blev det nævnt. Så kan det jo være lige meget, hvad jeg synes.Musikken kalderHvis udlandet er noget af det, der er fokus på i den nære fremtid, hvad så med den helt lange bane. Kan han forestille sig ikke at lave musik?- Engang kunne jeg faktisk godt. Lige da jeg flyttede til København, kom jeg ind på en uddannelse i medieproduktion og ledelse. Jeg havde en tanke om, at jeg godt kunne tænke mig at lave computerspil, men på det tidspunkt var jeg kommet i gang med at skrive sange til andre. Det begyndte at stikke rimeligt meget af, og så endte jeg med at måtte sige, at det ikke gik. Musikken kaldte, siger Martin Hedegaard:- Det er også noget, der sker i ens udvikling: Jeg kunne godt se, at de perioder i mit liv, hvor jeg har haft det allermest træls, er dem, hvor jeg i lang tid ikke har været i studiet og lave musik, så jeg vidste, at jeg ikke kunne leve uden. Og nu er der kommet en følelse af, at hvis jeg bare kan få lov til at lave musik resten af mit liv, er jeg rimeligt glad.

Fodbold For abonnenter

Da en "Gæv Kaal" ved navn Sophus Krølben endte i Tvis

Annonce