Holstebro

Nu bliver det dyrere at blive revisor

En del unge arbejder i revisionsfirmaer i Nordvestjylland og studerer på deltid på universitet i Aalborg. Men en reform, der gør det dyrt, at studere på halvtid gør, at revisionsbranchen frygter, at der kan blive lavet om på den praksis. Arkivfoto: Scanpix

Fremdriftsreformen har gjort det dyrere at blive revisor. Det kan betyde, at revisionsfirmaer overvejer at have færre, der studerer ved siden af arbejdet.

Ved nytår trådte den såkaldte fremdriftsreform i kraft. Den har til hensigt, at få studerende hurtigere igennem uddannelsessystemet og ud på arbejdsmarkedet. Det betyder blandt andet, at der er en bonus til studerende, der bliver færdige under normeret tid, mindre muligheder for at få ekstra SU, hvis de har taget sabbatår og forhøjelse af fribeløbet, så studerende kan tjene penge ved siden af SU.

Reformen har også gjort det dyrere at være studerende på halvtid, da der er kommet en ekstrabetaling. Det rammer dog revisorbranchen, der ligger langt fra storbyerne. Her er der nemlig mange, der benytter muligheden for at arbejde samtidig med, at de studerer HD eller HA og senere cand.merc.aud.

»Vi har oplevet, at det er blevet dyrere for de unge, som vi har ansat og som gerne vil læse for at blive revisor,« fortæller Henrik Holm, der er statsautoriseret revisor og partner i revisionsfirmaet Krøyer Pedersen.

Der er nemlig en del unge i revisorbranchen, der flere gange om ugen tager turen til Aalborg for, udover at passe jobbet, at følge undervisning på universitetet.

FSR - danske revisorer, frygter dog, at fremdriftsreformen vil sætte en stopper for modellen, hvis det bliver dyrere for de mindre revisionsfirmaer at have unge ansat. Og de unge vil i stedet flytte til de store byer og tage en uddannelse, inden de efterfølgende vil tage arbejde i et revisorfirma.

»Det kan føre til, at flere yngre mennesker flytter til universitetsbyerne uden at komme tilbage igen. Derfor vil vi arbejde for, at man indfører en model, hvor man kan studere på deltid, mens man arbejder, fordi teori og parksis tilsammen giver de bedste resultater,« skriver Charlotte Jepsen, der er administrerende direktør i FSR - danske revisorer, i en pressemeddelelse.

»Det vil give staten skatteindtægter og besparelser på SU´en. Men vigtigst af alt, så vil vores løsning gøre det nemmere at få en karriere og samtidigt blive boende i de egne af landet hvor arbejdspladserne ligger,« siger Charlotte Jepsen.

Prisstigningen på uddannelserne kan betyde, at Krøyer Pedersen vil tage færre unge mennesker ind, der ønsker en uddannelse.

»Når det bliver dyrere, er vi nødt til at vurdere om vi kan klare os med færre, der læser. Vi har lige ansat to unge, som vi plejer, men prisen kan få betydning fremover,« siger Henrik Holm.

Meldingen er den samme hos RSM Plus, hvor statsautoriseret revisor, partner og afdelingsleder i Holstebro, Per Nielsen, fortæller, at det vil få konsekvens for, hvem der vil få lov til at læse fremover.

»Vi vil gerne have, at vores ansatte læsere videre. Lige nu har vi én, der læser cand. merc. aud. i Kolding. Men det er også klart, at når det bliver dyrere for os, så kommer vi til at sortere hårdere i, hvem der får lov til at læse videre,« siger Per Nielsen, der er bange for, at det sværere at tiltrække unge, der er færdiguddannet fra de store byer.

»Vi mærker allerede i dag, at det kan være svært at trække kvalificeret arbejdskraft til. Og vi vil også gerne være med til at forme unge i forbindelse med uddannelsen,« siger Per Nielsen,

Uddannelses- og forskningsminister, Esben Lunde Larsen (V), meldte tidligere på måneden ud, at man vil indlede et reformarbejde af fremdriftsreformen.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Siden finanskrisen: Lemvig i top tre over økonomisk vækst

Sport

Riis har lukket Handbergs cykelhold: Det er vemodigt, men jeg er på ingen måde overrasket

Lemvig For abonnenter

Miljøtilladelse til smågrise-producent skal diskuteres i byrådet: Naboer vil have sagen i ny høring

Lemvig

Viceforstander takker af efter 37 år

HB For abonnenter

HB videre efter overtids-drama: Én kamp fra at indløse billet til jyllandsserien

112 For abonnenter

Formand for dyreværnsforening: Det største svineri mine frivillige har set

Annonce