Annonce
Lemvig

Nu kan ministeren rode i sandet, der før var giftigt

Blot en dråbe af giften i depotet siges at være nok til at dræbe et menneske. Derfor var det her utænkeligt for få måneder siden, men efter sandet er renset, kan Jacob Ellemann-Jensen nu rode med fingrene sandet. Foto: Morten Stricker

Jacob Ellemann-Jensen så ved selvsyn et giftdepot i havstokken, der med jævne mellemrum arbejdet på at bryde gennem stensætningen

Tangen: - Når man står sådan et sted, kan man godt føle, at næste stop er England, siger miljøminister Jakob Ellemann-Jensen (V).

Han er på vej tilbage til ministerbilen efter sit besøg ved giftdepotet ved Høfde 42, hvor miljøforkæmperen Bjarne Hansen greb fat i ham. Det lykkedes ham at få ministeren med helt ud til kanten af depotet, hvor det kun er en den kraftige stensætning, der adskiller depotet fra havets bølger. Og det gav ministeren grund til ekstra overvejelser, mens han gik tilbage til bilen.

Ministeren var kommet til Vesterhavet netop for at se på depotet og høre om den kraftigt forurenede undergrund, det vil koste et stort millionbeløb at rydde op.

- Jeg vil gerne se det med egne øjne. Vi taler jo meget om de store generations-forureninger, som der er tre af her ude, hvis vi tæller Cheminova-området med. Det er en omfattende opgave, som staten kommer til at påtage sig, og så er det godt at komme ud og høre, hvad man siger lokalt, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Det fik ministeren rig lejlighed til, selv om han kun havde afsat en time til besøget. Ministeren ankom i usædvanlig god tid og var derfor på plads en halv time før aftalt tid. Derfor var det ministeren, der kunne tage imod både de øvrige politikere, fagfolk og pressen efterhånden som de dukkede op. Faktisk var regionformand Anders Kühnau (S) den absolut sidste, der nåede frem, men det var alligevel en veloplagt minister, der hilste og tog imod.

Anders Kühnau satte hurtigt ministeren ind i situationen og forklarede, at en oprydning af høfdedepotet vil koste mellem 250 og 600 millioner kroner afhængig af metoden og graden af oprensning. Han forklarede også, at der netop nu er styr på depotet, selv om den ligger i havstokken.

- Vi betragter den som helt sikker, men det er ikke sikkert, vi gør i fremtiden, sagde Anders Kühnau med tanke på klimaforandringerne og de stigende vandstande.

Derefter var der besøg hos de to virksomheder Krüger og Forsum, der begge gennemfører et forsøgsprojekt i stor skala for at finde ud af, om man kan rense især kviksølvet ud af giftdepotet. Krüger er længst fremme, idet deres forsøg allerede er gennemført, så derfor er de ved at tage anlægget ned igen.

Maiken Faurbye, der er afdelingschef for jordforurening hos Krüger, kunne fortælle, hvordan deres projekt gennem opvarmning var i stand til at rense alle pesticiderne ud samt 99,5 procent af alt kviksølv ved at opvarme sandet. Det fik ministeren ved selvsyn at se, da han fik lov til med hænderne at rode i det rensede sand, der lå i en container på pladsen. Maiken Faurbye ville dog ikke sætte pris på, hvad en oprensning af hele høfde 42 vil koste, da det vil afhænge af metoden og hvor rent, man ønsker at sandet skal være. Det vakte dog opmærksomhed, da hun forklarede, at Krüger formentligt vil være i stand til at rense depotet, hvor det ligger. Derefter var der besøg hos Forsum, der forklarede om deres projekt, hvor man vil vaske de kemiske stoffer ud under tryk. Selskabet er først i gang med at bygge deres anlæg og venter derfor først at have deres resultater klar omkring nytår.

Derefter vandrede selskabet til kysten for at besigtige selve høfdedepotet. To medarbejdere fra regionens jordforureningskontor viste ministeren, hvordan depotet ser ud i dag, men forklarede også problemet:

- Vi bruger cirka en million kroner om året på depotet, men det bliver dyrere at vedligeholde for hvert år, sagde Morten Bondgård, der er kontorchef i regionens jordforureningskontor.

- Vi kommunikerer meget, at vi har styr på depotet i dag, men vi ved ikke, hvad fremtiden bringer, tilføjede Anders Kühnau.

Regionsrådsmedlem Jørgen Nørby (V), der bor i Lemvig Kommune, supplerede med sin egen beretning om, hvor stærke kræfter havet har:

- Jeg kan huske som barn, at havet åd 17 meter af kysten her på en nat. Det vil ikke være rart, hvis det var sket i dag, sagde han.

Ministeren gav dog ingen løfter om en snarlig oprydning, men var lydhør overfor de mange argumenter. Det gjaldt også argumenterne fra Bjarne Hansen, der benyttede lejligheden til at overrække ministen bogen "Fisk kan ikke tale", der handler om Rav-Aages kamp mod Cheminova.

- Her kan du læse historien fra meget tidligt og helt op til i dag. Det er vigtigt for os og for turismen i området, sagde Bjarne Hansen, inden han inviterede ministen helt ud til kanten af depotet.

Og det var ikke en upåvirket minister, der efter besøget kørte videre.

- Jeg fik bestemt noget ud af besøget. Det giver da noget at stå her ude og se det ved selvsyn, sagde han.

Miljø- og Fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen gæstede mandag morgen giftdepotet Høfde 42 ved Harboøre sammen med Anders Kühnau, Jørgen Nørby, Pernille Blach Hansen. Foto: Morten Stricker
Så er der afgang helt ud til havstokken. Miljøministen har netop fået overrakt bogen om Rav-Aage, og er med den under armen på vej ud til strandkanten sammen med Bjarne Hansen. Foto: Morten Stricker
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

300 elever dystede i skolebasket

Annonce