Struer

Nu kan vi få mange flere til at stoppe op ved Oddesund

Arkitekturen er både rå og smuk i den åbne natur lige nord for Oddesundbroen. Foto: Johan Gadegaard

Oddesundtårnet stod tirsdag eftermiddag klar til indvielse som et vartegn for hele området.

Oddesund Nord: Tilslutningen var overvældende, da Struer Kommune og beboerforeningen Oddesund Nord tirsdag eftermiddag inviterede til åbning af Oddesundtårnet.

Teltet som var stillet op som et værn mod blæsten viste sig at være alt for småt til at rumme alle de mange thyholmere og nysgerrige fra både nord og syd, som gerne ville være med til at indvie det nye vartegn for hele området, og formanden for beboerforeningen, Lone Børsting, kunne glæde sig over, at det endelig blev en realitet.

Men udsigten fra det nye formidlingstårn ved Oddesundbroen rækker langt ud over de nærmeste omgivelser.

Thomas Holst Christensen fra Geopark Vestjylland var mindst lige så begejstret for resultatet, som den lokale beboerforening, da han kunne beskrive det nye infotårn ved Oddesund som en helt ny indgang til hele Geopark Vestjylland.

- Hvis vi skal have Geopark Vestjylland godkendt af UNESCO, er det netop den slags, vi er blevet anbefalet, fortalte han i sin tale.

Hvis vi skal have Geopark Vestjylland godkendt af UNESCO, er det netop den slags, vi er blevet anbefalet.

Thomas Holst Christensen, Geopark Vestjylland

Oddesundtårnet

Oddesundtårnet ligger lige nord for Oddesundbroen.Det nye tårn blev indviet tirsdag den 4. december klokken 14 med taler af Struers borgmester Niels Viggo Lynghøj og den lokale beboerforeningsformand Lone Børsting, arkitekten Per Clausen og lederen af Geopark Vestjylland, Thomas Holst Christensen.

Tårnet er 12,5 meter højt med en 360 graders udsigt fra toppen.

Der er fire niveauer i tårnet med formidling af både områdets natur og historie på dem alle. Besøgende kan opleve historiske fortællinger om området og nogle af de markante personer, som har levet her. Man kan lære noget om naturen, geologien, og hvordan Limfjorden blev skabt.

Prisen for tårnet er 5,3 millioner kroner. Struer Kommune er med 3,2 millioner kroner den langt største bidragsyder. Dernæst kommer Friluftsrådet med 750.000 kroner. Der er desuden støtte fra: LAG Struer-Holstebro, Grønne Partnerskaber, Louis-Hansen Fonden, Færchfonden og Geopark Vestjylland.

Formanden for Oddesund Nord Beboerforening og Bådelaug, Lone Børsting, kunne sammen med alle de mange andre, der var med til indvielsen, glæde sig over udsigten og de mange detaljer på det nye tårn. Foto: Johan Gadegaard

Mangler lys og lås

Inden borgmester Niels Viggo Lynghøj (S) og formanden for Oddesund Nord Beboerforening og Bådelaug, Lone Børsting kunne åbne for adgang til tårnet og klippe den røde snor ved indgangen måtte arkitekten, Per Clausen, fra MNT Arkitekter i Struer, beklage, at der desværre ikke var lys i de forskellige info-tavler, og teknikken fungerede heller ikke, hvis man ville tjekke, hvordan man med udgangspunkt fra det nye tårn ved Oddesund kan søge efter både overnatningsmuligheder og andre attraktioner i hele Struer Kommune.

- Der er kommet vand i de elektriske installationer, så det er et problem, vi skal have løst, konstaterede han.

Tårnets elevator var derfor heller ikke i drift, og hvis man havde behov for at benytte det offentlige toilet i tårnet, skulle man også have både lygten i sin mobiltelefon i brug og gerne en vagt til at holde skansen ved døren.

- Vi mangler at få installeret en lås, men det kommer, forsikrede arkitekten i sin tale i teltet.

Borgmester Niels Viggo Lynghøj (S) og formanden for Oddesund Nord Beboerforening og Bådelaug, Lone Børsting, klippede den røde snor ved indgangen. Foto: Johan Gadegaard

Entusiasme og detaljer

Men det var detaljer.

Tårnet stod klar til indvielsen, og efter en forberedelsesfase, som har strukket sig helt fra beboerforeningens første kontakter til Struer Kommune i 2011 til det første spadestik midt i maj, er det gået stærkt.

- I starten havde vi problemer med at finde håndværkere, som ville påtage sig opgaven, fortalte arkitekten, Per Clausen.

Men da de rigtige folk kom på opgaven, blev der gået til den med udelt entusiasme, og Per Clausen, opfordrede blandt andet til at lægge mærke til det helt unikke arbejde med udskæringer i jernpladerne og andre detaljer, som gjorde oplevelsen i tårnet til noget helt specielt, da ildsjælene fra Oddesund Nord Beboerforening og Bådelaug dermed kunne sætte flueben ved endnu et af de mange projekter, som indgår i en helhedsplan for hele området omkring Oddesund fra 2013.

Tårnet er fyldt med detaljer og fortællinger. Foto: Johan Gadegaard
Tilslutningen var stor, og teltet, der var sat op som et værn mod en bidende kold blæst fra vest, viste sig at være alt for småt til at rumme alle de mange, der gerne ville være med til indvielsen. Foto: Johan Gadegaard
0/0
Annonce
Erhverv For abonnenter

Først tabte de selv 85 kilo - nu har de hyret manden bag til hele virksomheden

Struer

Flere og flere melder sig syge

Struer For abonnenter

Han glæder sig til at udvikle Struer Energi Park

Struer For abonnenter

Christian efterlyste et job i fyldt kantine: Sådan går det i dag

Struer For abonnenter

Det mener vælgere om valgkampen - indtil nu

112

Mand fundet død ud for Venø

Byens Bedste

Se lørdagens store show: De blev kåret som Byens Bedste

Struer

Struer-borgmester om tilbagegang: Vi er i fuld gang med at kigge på det

Annonce