Annonce
Kultur

Nu kommer bogen: Verdenshistorien der strandede i Vrist

Den berømte og berygtede U20 strandede ved Vrist, hvor besætningen sprængte den i luften, som det kan ses af den forreste del af skibet. Tårnet samt periskopet fra U20 findes i dag på Sea War Museum i Thyborøn.
Ny bog fortæller historien om den tyske ubåd U20, der sænkede passagerskibet Lusitania og dermed afgjorde Første Verdenskrig

Vrist: Nogle af de største klenodier på Sea War Museum i Thyborøn stammer fra den tyske ubåd U20, der i 1916 strandede på den jyske vestkyst ved Vrist. Museet udstiller blandt andet tårnet, periskopet og skruen fra ubåden, der på mange måder fik afgørende betydning for hele verdenshistorien.

Nu har journalist og forfatter Knud Jakobsen samlet hele historien i bogen "U20 - ubåden som ændrede historiens gang", som netop er udgivet på museets eget forlag, og han har flere unikke detaljer.

- Jeg fandt frem til den nu 103-årige  Hildegard Eggerts, der er datter efter ubådens første kommandant, fortæller Knud Jakobsen.

Annonce

Gennem hende har han opnået et unikt indblik i livet om bord på den tyske ubåd.

- Kommandanten Otto Dröscher havde blandt andet et kamera med om bord, hvor der blev taget billeder på glasplader. Jeg fik nogle af billederne overdraget af Hildegard, fortæller Knud Jakobsen.

Derfor rummer bogen flere unikke billeder, der aldrig er set før.

Derfor tabte tyskerne

Det er første gang på dansk at historien om U20 bliver samlet og fortalt i bogform. Det er historien om ubåden, der på flere måder var med til at ændre verdenshistorien. Den var indirekte årsagen til, at Tyskland tabte Første Verdenskrig, hvilket også lagde kimen til Anden Verdenskrig.

Om bogen

U20 - ubåden som ændrede historiens gang

Skrevet af Knud Jakobsen

108 sider, rigt illustreret

Udgivet på både dansk og tysk fra Sea War Museums eget forlag

Pris 179 kroner på museet og i boghandler

U20 blev bygget og søsat i 1913. Da krigen brød ud året efter, måtte Otto Dröscher i et forsøg på at undslippe en engelsk destroyer sejle hele vejen rundt om England for at komme tilbage til Tyskland. Dermed beviste han for første gang, at ubåde kunne operere i Atlanterhavet og lagde derfor kimen til den ubådskrig, der blev et grundlæggende element i både første og anden verdenskrig. Turen kunne lade sig gøre, fordi ubåden i sig selv var en teknisk revolution med sine to, nyudviklede dieselmotorer, der blev forløbere for alle firetakts dieselmotorer, som MAN fabrikken efterfølgende har udviklet.

Annonce

Vendepunkt

U20 blev et vendepunkt for krigens gang. Den 7. maj 1915 var ubåden overdraget til en ny kommandant, Walter Schwieger, der denne dag sænkede passagerskibet "Lusitania". 1198 mennesker omkom, hvor af 128 var neutrale amerikanere. Det var til gengæld afgørende for, at USA opgav sin neutralitet og gik ind i krigen på allieret side.

U20 overlevede dog ikke krigen, for 4. november 1916 endte den sine dage på stranden i Vrist. Ubåden skulle assistere den tyske ubåd U30, der havde motorproblemer. Walter Schwieger forudså, det kunne blive nødvendigt at bugsere U30 tilbage til Tyskland, og derfor valgte han en kurs tæt på den danske kyst. Han overså imidlertid hvor tæt på kysten, han var kommet, og derfor strandede begge ubåde. Det lykkedes for U30 at komme fri ved egen hjælp, men U20 satte sig uhjælpelig fast. Tilkaldte, tyske torpedobåde var heller ikke i stand til at trække ubåden fri, og derfor måtte den til sidst opgives. Walter Schwieger fik tilladelse til at sprænge ubåden, hvilket skete for øjnene af en stor skare mennesker, der havde forsamlet sig på stranden.

- Folk var strømmet til for at se den tyske ubåd. De blev gennet om bag sandklitterne, hvorefter ubåden blev sprængt og dermed gjort ubrugelig. Metalstykkerne fløj højt op i luften, men heldigvis kom ingen til skade, fortæller Knud Jakobsen.

Metalstykkerne fløj højt op i luften, men heldigvis kom ingen til skade

Knud Jakobsen, journalist og forfatter

Besætningen sejlerede derefter med minestrygerne tilbage til Tyskland.

Annonce

Genfundet

Resten er stort set historie. Skiftende bjærgningsselskaber har efterfølgende hentet en del af det svære jern fra vraget, men i roligt vejr er det stadig muligt at sejle hen over stedet og se vraget.

Det er efterhånden 40 år siden Knud Jakobsen skrev om U20 for første gang.

- I 1979 var jeg journalist på Lemvig Folkeblad og hørte gennem museumsinspektør Ellen Damgaard om, at en gruppe dykkere fra Holstebro havde genfundet vraget, fortæller Knud Jakobsen.

Dykkerne var blandt andet Gert Normann Andersen, der har stiftet Sea War Museum i Thyborøn. Det lykkedes ham blandt andet at bjærge ubådstårnet og skruen, der i dag er udstillet på museet. I dag har museet også fået overdraget ejerskabet af vraget fra det selskab, der havde købt bjærgningsrettighederne.

Annonce

Historien om hundene

Bogen fortæller hele historien om ubåden fra byggeriet til overdragelsen til Sea War Museum i 2021. Undervejs giver den også et unikt indblik i livet ombord på ubåden.

- De havde blandt andet hunde ombord, fortæller Knud Jakobsen.

Og faktisk havde de flere hunde end planlagt. Kommandanten Walter Schwieger havde sin egen hund med, men det blev suppleret. Efter sænkningen af et skib fandt besætningen en hund, der svømmede rundt på det åbne hav og valgte at tage den om bord. Da der nu var både en han- og en hunhund, blev det på et tidspunkt til seks hunde ialt.

- Da man sænkede Lusitania, var der fortsat tre hunde om bord, fortæller Knud Jakobsen.

Også ved strandingen var der hunde med.

- Maleren Niels Bjerre så, at besætningen fik hundene med fra ubåden, siger Knud Jakobsen.

Annonce

Gensyn

Den 103-årige Hildegard Eggers har i årets løb besøgt Sea War Museum i Thyborøn for at se museet og tale med Knud Jakobsen, der på det tidspunkt var i færd med at skrive bogen. Ved den lejlighed så hun tårnet fra U20 og så gennem det periskop, hvor hendes far har stået som kommandant.Annonce
Lemvig For abonnenter

Ny fond bevilger penge til sø-restaurering: Vi har faktisk fået mere end vi har bedt om

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Dorte var på scenen for første gang: - Vi fandt sammen som et band over et par flasker rødvin

forside For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Nordvestjylland

Vestjylland

Efter amputationsskandalen: Fyret koncerndirektør afløses midlertidigt af to personer fra egne rækker

Vestjylland

Region Midtjylland lukker en række teststeder: Her kan du stadig blive testet for corona

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Lemvig

Selv om økonomien ser fornuftigt ud styrer kommunen mod at få en bøde

Leder For abonnenter

Regionen må bruge de tilbud, man selv har betalt for at få etableret

For abonnenter

Fynbo med fem robotfirmaer: Søren Juul køber op og skyder mange flere penge ind i robotterne

Struer

Apple stjal Karin fra B&O, men da hun efter syv år i Silicon Valley fik frit valg mellem job for B&O i enten Lyngby eller Struer, vendte hun hjem

Lemvig

Kort tid efter indvielsen: Regionen bruger sundhedshuset alt for lidt

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Lemvig

Porup får nu indflydelse uden for banen

Lemvig For abonnenter

Video - specialdyrlæge stak kniven i hvalen: - Det lugter altså slemt

Lemvig

Bare der er flere der vil få den samme gode idé

Annonce