Annonce
Lemvig

Nu skal tyskerne også have frisk fisk fra Thyborøn - leveret lige til døren

Harald Iversen & Søn i Thyborøn sælger 85 procent af produktionen til erhverv. Men salget til private er i stor vækst, fortæller marketingansvarlig Martin Hansen. Foto: Thomas Maxe
Harald Iversen & Søn har stor succes med at sælge frisk og frosset fisk til private. Nu undersøges muligheden for at udbrede konceptet til Tyskland.

THYBORØN: Hver måned henter privatkunder bestilte varer fra Harald Iversen & Søn ved fiskebilen i de fleste større byer i Jylland, og to dage om ugen kommer Xpressen med friske fisk direkte fra fabrikken på Thyborøn Havn.

Nu går firmaet med planer om at udvide succesen til Tyskland, i første omgang den nordtyske delstat Schleswig-Holstein.

- Vi har et rigtig godt samarbejde med det danske konsulat i Hamborg, som har hjulpet os med indledende markedsundersøgelser. Det nordtyske område minder meget om det danske marked, så med hjælp fra konsulatet og Erhvervshus Midtjylland er vi ved at få overblik over de tyske lovregler og så videre, så vi kan komme i gang med at levere til kunder dernede, fortæller Poul Lyng, indehaver af Harald Iversen & Søn.

Annonce

Fra fejedreng til direktør

Poul Lyng begyndte selv på fiskefabrikken som fejedreng i 1977. Siden fortsatte han i produktionen og blev efterhånden engageret i det administrative arbejde og fik mulighed for at købe sig ind i virksomheden.

Da tredje generation af Iversen-familien for otte år siden ønskede at afhænde resten, trådte Poul Lyng til og blev eneejer. Og gode idéer havde han mange af som supplement af salget til erhvervskunder.

- Det begyndte med en slags fabrikssalg til private. Vi satte en annonce i avisen og satsede på, at vi kunne sælge 100 kilo, men vi fik solgt tre og halvt ton. Folk stod i kø langt ned ad vejen, fortæller Poul Lyng.


Vi sprang mellemleddene over, og så kunne vi sælge gode varer til en bedre pris, der stadig lå 40 procent under supermarkedsprisen.

Poul Lyng, indehaver af fiskefabrikken Harald Iversen & Søn


Køen forsvandt dog lynhurtigt, da politiet pludselig dukkede op.

- Nogle af de lokale kunder troede åbenbart, at vi solgte ”sorte” fisk, men det gjorde vi altså ikke! Betjentene kom bare tilfældigt forbi, og så ville de såmænd bare gerne købe nogle fisk med hjem, når de nu alligevel var her, fortæller Poul Lyng og griner hjerteligt.

Annonce

Priskæden er hoppet af

Det har nok været de lave priser, der fik folk til at tænke, at skattefar var blevet snydt.

- I 1989 solgte vi rødspætter for 7,50 kroner pr. kilo. 20 år senere fik vi det samme for det, men prisen i supermarkedet var fulgt med den almindelige prisudvikling, så kæden måtte jo være hoppet af ét eller andet sted undervejs. Så vi sprang mellemleddene over, og så kunne vi sælge gode varer til en bedre pris, der stadig lå 40 procent under supermarkedsprisen, forklarer Poul Lyng.

I dag bliver fisk til private solgt via hjemmesiden, men der er ingen sure miner fra købmændene. Nærmest tvært imod, fortæller Martin Hansen, der står for markedsføringen og holder styr på Iversenfish.dk.

- Især de lokale købmænd vil rigtig gerne have, at vores fiskebil parkerer ved deres butik. Det er ret populært, når der pludselig kommer 87 kunder for at hente bestilte varer, og så er købmanden dygtig til at sørge for, at der er gode tilbud på tilbehøret, så man kan køre hjem og tilberede en god middag med det samme, siger Martin Hansen.

Poul Lyng begyndte som fejedreng hos Harald Iversen & Søn i 1977. I dag ejer han fiskefabrikken og er en idérig forretningsudvikler og vellidt arbejdsgiver for 20 ansatte. Foto: Thomas Maxe

Der er dog en enkelt udfordring, som Harald Iversen & Søn stadig bokser med.

- Vi sælger tre-fem kilo fisk ad gangen. Ellers kan det ikke betale sig for os at håndtere pakkerne til den lave pris. Men vi får jævnligt opkald fra især pensionister, som siger, at de ikke har så meget fryser-plads og ønsker mindre pakker. Foreløbig er vores bedste råd, at man går sammen med en nabo om at købe en pakke. De frosne fisk er jo pakket enkeltvis, så det er let at dele op, forklarer Martin Hansen.

Annonce

Måske også færdigretter?

Indehaver Poul Lyng har flere idéer på tegnebrættet.

- I starten var det primært folk på 50 år eller ældre, der købte vores fisk. Den yngre generation havde glemt, hvor godt det er, men nu er fisk blevet populært igen, muligvis fordi mange går på restaurant og café og får fisk der. Men det er stadig ikke alle, der kan finde ud af at tilberede fisk, så vi kunne godt tænke os at sælge forarbejdede varer, altså færdigretter af høj kvalitet, fortæller Poul Lyng.

I 2018 var det ifølge Miljø- og Fødevareministeriet kun 48 procent af danskerne, der tilberedte hjemmelavet mad. Markedet for hurtig og nem kvalitets-mad, såkaldt ”convenience”, vokser derfor i lyntempo. Så forhåbentlig varer det ikke længe, inden man kan tage en Harald Iversen & Søn-fiskelasagne eller torskefilet i sennepssauce op af fryseren og sætte retten direkte i ovnen.

Nogle af de finere restauranter betaler gerne ekstra for at få hånd-flåede rødspættefileter. Resten bliver maskin-filleteret. Foto: Thomas Maxe

Harald Iversen & Søn

  • Harald Iversen & Søn køber friske fisk fra auktioner i Danmark, primært fra Thyborøn, hvor firmaet selv ligger på havnen, og fileterer og sælger fisken frisk eller frosset.
  • Virksomheden blev stiftet af Harald Iversen for cirka 70 år siden. Tredje generation lod medarbejdere købe sig ind i virksomheden, og for otte år siden blev Poul Lyng eneejer. Han begyndte selv som fejedreng i 1977 og er nu arbejdsgiver for 20 ansatte.
  • 85 procent af produktionen går til eksport (erhvervssalg). En voksende mængde bliver solgt til private via nettet. Kunderne henter enten ved en fiskebil eller får varerne sendt med Xpressen lige til døren.
  • Hjemmeside: www.iversenfish.dk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Lokalbaner ønsker flere penge

Annonce