Annonce
Lemvig

Nu vises hemmelighederne frem

Søren Nielsen, Maritimhistorisk Selskab, og Karen Marie Pedersen, Kystcentret, er klar til at åbne dørene til Radarbunker Thyborøn for offentligheden. Foto: Morten Stricker.

Radarbunkeren var lukket område for lokalbefolkningen og udefrakommende i det hele taget - nu åbner den som endnu et interessant tilbud i området ved De røde Barakker

Annonce

Thyborøn: Mange thyborønboere har vidst, at der lå en bunker ved De røde Barakker i byen, og at den jævnligt var bemandet. Men hvad der foregik inde i den, viste man ikke noget om. Det var militært område.

Det kan alle få en viden om nu, hvor Radarbunker Thyborøn bliver åbnet for offentlig fremvisninger. Det er en bunker, der har haft flere formål, men den blev ikke brugt til det egentlige formål.

Bunkeren blev bygget i 1944 som en del Atlantvolden, men den blev aldrig bygget færdig og kom aldrig i brug, fordi 2. Verdenskrig sluttede.

Bunkeren lå øde hen og blev ribbet for metal, og den lå således helt frem til 1986. Den blev fyldt med sand og vand, og den var på vej til at blive bunker-vrag, som vi kender så mange af langs vestkysten.

Men så skete der noget, Marinehjemmeværnet manglede et sted at være, og man tog fat på det hårde arbejde med at tømme bunkeren for sand, så den blev beboelig og brugbar. I 1991 blev den åbnet af kontreadmiral K.E.J.Borck.

Men heller ikke denne gang fik den lang levetid til det oprindelige formål, som var en del af Den Kolde Krig med at overvåge fjendtlige fartøjer. I stedet gik indsatsen over til at være medvirkende til søredning.

Også denne funktion døde ud, og da Marinehjemmeværnet ikke brugte den længere, så fik Lemvig Kommune den i 2015, og man overdrog den til Maritimhistorisk Selskab, som så kunne indrette et museum, der fortæller om Marinehjemmeværnets historie fra 1979 til 2015.

Maritimhistorisk Selskab har nu gjort forarbejdet, så man kan vise bunkeren frem. Den står i en stand, som den var, da den indgik operationelt, og det er derfor yderst interessant at se, hvad der blev arbejdet med, og hvordan inde bag de tykke mure og døre.

Søren Nielsen fra Maritimhistorisk Selskab viser rundt. Det er næsten en labyrint af rum, der viser, hvordan man arbejdede og boede i bunkeren. Der er masser af det oprindelge udstyr, og Maritimhistorisk Selskab finder hele tiden "nyt", der kan fortælle den originale historie.

Der er også materiale fra Den kolde Krig-tiden. Søren Nielsen viser i ét lokale det udstyr, som "fjenden" havde, og i et andet står "vennernes" udstyr fra Nato.

Og så er der de store rum, hvor det er udstyret fra SOK og redningsvæsnet, der vises frem, og man kan se de arbejdspladser, Marinehjemmeværnet havde, så man får et godt indtryk af, hvordan dette arbejde var. Og mandskabsrummene viser, hvordan man boede i bunkeren.

Det er Kystcentret, man har indgået et samarbejde med omkring rundvisninger. Maritimhistorisk Selskab holder åbent hver tirsdag 13-17 i juli og august, og om torsdagen har Kystcentret en guidet tur, hvor man også ser Skildpaddespionens bunker.

- Det er fantastisk for området her ved De røde Barakker, at vi nu også får denne del af historien med. I forvejen har vi Mindeparken og Sea War Museum til at fortælle om 1. Verdenskrig. Vi har Skildpaddespionen og de øvrige bunkers til 2. Verdenskrig. Og nu får vi tiden efter 2. Verdenskrig med Radarbunkeren. Det giver en helhed og en mulighed for at samarbejde om historiefotælling, som vi vil bruge og videreudvikle, siger Karen Marie Pedersen fra Kystcentret.

Selv om Radarbunkerne åbner nu, har Maritimhistorisk Selskab mange flere planer for at udbygge udstillingen og bunkerens tilstand. Blandt andet vil man gerne have nogle signalflag op ved indgangen, så man på den måde kan gøre opmærksom på bunkeren selv på lang afstand.

- Vi kan endnu ikke få folk op i tårnet på bunkeren. Der mangler noget restaureringsarbejde, før vi kan gøre det, siger Søren Nielsen.

Karen Marie Pedersen i arbejdslokalet for Marinehjemmeværnet. Foto: Morten Stricker.
Det er tunge døre, viser Søren Nielsen. Foto: Morten Stricker.
Sådan boede mandskabet. Foto: Morten Stricker.
Lytte-udstyr fra Den kolde Krig Foto: Morten Stricker.
Der er masser af spændende detaljer at fordybe sig i. Foto: Morten Stricker.
Det er som om, der lige i kaffepause. Nå ja, computerne ser jo noget anderledes ud end i dag.... Foto: Morten Stricker.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv For abonnenter

Tidligere minkavler i Nørre Nissum: Vi har brug for en afklaring

Debat

Debat: Udbetal hjælpepakkerne nu!

Kultur

Indstilleren er nu selv blevet kandidat til Lemvig Prisen: - Jeg syntes de fortjener prisen

Coronavirus

Ny melding fra Pfizer: Vil levere vaccinedoser som lovet fra 25. januar

Annonce