Annonce
Livsstil

Ny aarhusiansk festival hylder serieuniverset

Aarhus Series Festival er en ny festival med fokus på serier. Den er egentlig en afløber af en seriefestival, der hovedsageligt henvendte sig til seriebranchen. – Sidste gang inviterede vi publikum ind og lærte, at en seriefestival har bred interesse, fortæller festivaldirektør Felicia Jackson. Foto: Gorm Branderup
Det er på tide, at Danmark får en seriefestival. Det er tanken bag Aarhus Series Festival. Og det skal ikke kun være inden for landets grænser. Ambitionen er, at gøre Aarhus til seriehovedstad i Norden.

- København har festivalen CPH DOX Dokumentarfilm, og Odense har den internationale kortfilmfestival OFF. Selvfølgelig skal Nordens største seriefestival ligge i Aarhus, konstaterer Felicia Jackson.

Hun er festivaldirektør for Aarhus Series Festival, som trykker på playknappen 29. oktober og afspiller en firedages festival, hvor der for alvor bliver mulighed for at bingewatche (se en masse episoder af en tv-serie i træk) i virkelighedens verden. På 10 kulturelle epicentre spredt i Aarhus kan serie-elskere fortabe sig i visninger af sæsonstart, talks med serieskabere eller slå sig ned i tronen fra den verdenskendte serie "Games of Thrones".

Tronen er en del af en udstilling, der finder sted på Dokk1. Selvfølgelig vil der være et element af underholdning, men festivalen vil mere end det. Derfor vil festivalen have fokus på serier med social relevans og kulturel gennemslagskraft.

- Det er noget, vi er gode til i Norden. Det er en nordisk værdi, at serierne skal handle om noget. De tør fortælle historier, der giver genklang og rører noget i os. Som festival vil vi gerne hylde det mod, derfor har vi lagt det her benspænd for os selv. Man kan også kalde det en public service-tankegang, forklarer Felicia Jackson.

Felicia Jackson er festivaldirektør for Aarhus Series Festival. Hun er kommunikations- og medieuddannet og har gennem tiden beskæftiget sig med at tilrettelægge tv-festivaler, været chefkonsulent i DR Medier i en årrække og vært på DRs børne- og ungeafdeling B&U, lavet talkshows i New York og så er hun ikke mindst en stolt seriejunkie. PR-foto

Serier, der giver genklang

Hun nævner serier som blandt andet ”Kemohjerne”, der handler om at være ung og have kræft, og serien ”Noia” med fokus på unge og stoffer, og hvordan den cocktail påvirker relationer.

Der vil desuden være premiere på sæsonafslutningen af ”Efterforskningen”, der er en serie om drabet på journalisten Kim Wall. Den dræbte journalists forældre har sagt god for at lave serien, der er skabt på deres datters eftermæle. I forbindelse med serien ”The Plot Against America” vil der være en talk med David Simon, der også er skaberen af den amerikanske seriesucces ”The Wire”.

- Den handler om, hvad der sker, når man lukker øjnene for fascisme. En serie som ”Kalifat” tager fat i det med at blive forført af en ideologi, fortæller Felicia Jackson, og sådan kan hun blive ved længe.

Der er masser af serier på programmet og over 50 visninger. En del af dem bliver efterfulgt af en talk med serieskaberen - nogle gennem en livestream andre fysisk. Også værten for de enkelte talks vil have relevans til emnet. For eksempel er det krigskorrespondent Nagieb Khaja, der kuraterer talken om ”Kalifat”.

- Det lyder seriøst, og det er det selvfølgelig også. Men det er også en sjov festival, understreger festivaldirektøren, som ikke er ked af at betegne sig selv som en seriejunkie.

Den slags seriejunkie, der er begejstret for at stå i spidsen for at stable festivalen på benene.

- Aarhus Series Festival er min baby. Det er et drømmejob. Når jeg ser serier i dag, kan jeg faktisk sige, at jeg arbejder, fortæller seriefanen, som glæder sig til at samle både branche og publikum i fire dage, hvor de kan dele tanker og analyser om den voksende genre.

Selv har Felicia Jackson ikke kunnet lade være med at gøre sig tanker om, hvad genren er i stand til.

- Serier boomer, og det kan have noget at gøre med, at vi godt kan lide historier, der har tid til at folde sig ud. Mange serier fortsætter i mange sæsoner og flere år. Historierne fortsætter, ligesom de også gør i vores eget liv. Det betyder også, at seriernes karakterer har plads til at udvikle sig, mener hun.

Annonce

I en coronatid

At festivalen finder sted i en tid, hvor restriktioner omkring corona ændrer sig på næsten ugentlig basis, har ikke været en stopklods. Men det er ikke ensbetydende med, at arrangørerne ikke tager situationen alvorligt.

- Vi har ikke trukket stikket, men i stedet tænkt kreativt. Det virker til, at folk er med på den præmis, for de fleste hungrer efter, at der sker noget, fortæller Felicia Jackson om den fleksible model, der er skabt til at afvikle festivalen på forsvarlig vis.

De gældende restriktioner vil blive fulgt. Der vil være afstand mellem sæderne, ingen kødannelse, dørene åbner 30 minutter før hver visning, der vil blive uddelt gratis masker og gjort ekstra ud af rengøringen.

- Vores ønske er, at folk kommer ud af det digitale rum og får mulighed for at tage ind og nyde serieuniverset sammen, forklarer Felicia Jackson og konstaterer:

- Selvfølgelig skal serierne have deres egen festival.

Og det bliver ikke kun i år. Aarhus Series Festival skal være en tilbagevendende begivenhed.

Oplev blandt andet sæsonstart på serier til Aarhus Series Festival. Foto: Gorm Branderup
Aarhus Series Festival er en fire dage lang festival, der finder sted i slutningen af oktober og begyndelsen af november. Foto: Gorm Branderup
Den aarhusianske seriefestival finder sted i 10 kulturelle knudepunkter i Aarhus. Blandt andet i byens domkirke. Arkivfoto: Kim Haugaard
Annonce
Lemvig For abonnenter

SOSU-hjælpere er en mangelvare i fremtiden, men: Line uddanner sig på 17 uger og med fuld løn

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 333 nye smittetilfælde - flere indlagte på sygehusene

Annonce
Annonce
Annonce
Vestjylland

Spurgt på gaden: Føler du dig tryg ved, at lægevagten er der, når du har brug for hjælp?

Sport For abonnenter

Breddehåndbolden ruller igen efter corona: - Aner ikke hvad de andre hold kommer med

Lemvig

42-årig sigtet for voldtægtsforsøg: Gik frivilligt med til at forlænge fængsling

Holstebro

Tyve tog to timer om at stjæle 45 opvaskemaskiner og tørretumblere: Det værste er, at de stjal to bestemte hvidevarer

Lemvig

Din varmeregning stiger: Næsten 1600 kroner mere om året

Debat For abonnenter

Manden har jo ret - vi får for lidt

Livsstil

Cecilia droppede fuldtidsjobbet for at blive selvstændig: Nu broderer hun med mormors gamle sytråd

Holstebro

Finn samler på en ting, vi allesammen har gået med i lommen: - Der er mange samlere, der køber bare for at købe

Forbrug

Tilbud onsdag aften: Du får ekstra 50 procent rabat på datovarer i supermarkeder

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Kultur

De Frivilliges Hus blev indviet: 'Den arkitekt skulle have brækket sin blyant...'

Danmark For abonnenter

Sygeplejestrejke spænder ben for coronasmittede: Senfølgeramte venter i månedsvis på hjælp

Erhverv

Åbent Landbrug skal tage livet af skræmmekampagner

Annonce