Annonce
Lemvig

Ny aftale om mindre gymnasier: Rektor er godt tilfreds

Landgymnasierne i Lemvig og Struer kan med den nye aftale se frem, at der bliver minimum 84 elever pr. årgang. Arkivfoto: Morten Stricker
Rektor på Struer Statsgymnasium Mads Brinkmann er meget godt tilfreds med den nye aftale, der skal sikre fremtiden for de mindste gymnasier. Kollegaen i Lemvig er på samme linje.

Nordvestjylland: Gymnasierne i Struer og Lemvig kan se frem til, at der minimum vil være 84 elever pr. årgang i fremtiden.

Det er resultatet af aftalen, der er indgået torsdag om det fremtidige optag i gymnasiet rundt om i Danmark. En af de store ambitioner bag aftalen har været at sikre eksistensen af mindre gymnasier i de kommende år, hvor ungdomsårgangene bliver mindre.

Mads Brinkmann, der er rektor på Struer Statsgymnasium, har ventet spændt på resultatet, og efter den første gennemlæsning er han godt tilfreds.

Annonce

- Jeg ser det som en meget god aftale for Struer Statsgymnasium. Det giver rigtig god mening at sikre et minimum af elever på hver årgang. Jeg synes, at det er en løsning, der både sikrer økonomisk og faglig bæredygtighed, siger Mads Brinkmann, der mener, at det er helt afgørende, at der er balance mellem tingene.

- Det er ikke nok bare at sende flere penge. Fagligheden skal også følge med, og det bliver der taget højde for. Det flugter også meget godt med det, vi har arbejdet med på Struer Statsgymnasium, så der i kommunen er et frit valg mellem de forskellige uddannelser, så det ikke bliver bopælen, der afgør den enkeltes valg af uddannelse, siger Mads Brinkmann, der afventer detaljerne og udfasningen for Struer Statsgymnasium, der har en bred vifte af ungdomsuddannelser.

- Jeg er ikke så bekymret for den del. Jeg er fortrøstningsfuld, siger Struer-rektoren.

Rektorkollegaen på Lemvig Gymnasium, Bo Larsen, der ud over det almene gymnasium også huser handelsgymnasium og 10. klasse, ser også fornuftige takter i aftalen.

- Jeg vil gerne afvente detaljerne i aftalen og, hvad det betyder for et fusionsgymnasium som vores.  Men generelt synes jeg, at det giver god mening, at gymnasierne er sikret et minimum af elever på hver årgang, siger Bo Larsen.

Muligheder for alle

Hos Landdistrikternes Fællesråd er der tilfredshed med aftalen.

- Der er gode, virksomme elementer i aftalen i form af både et loft over optaget på de største gymnasier samt en garanti på mindst 84 elever per årgang. Det vil være med til at sikre gymnasiale uddannelsesmuligheder for unge i hele landet. Samtidig vil jeg gerne opfordre aftalepartierne til at holde øje med, om minimumskapaciteten skal være højere for ungdomsuddannelsesinstitutioner, som udbyder flere gymnasiale uddannelser f.eks. stx og hhx, siger formand Steffen Damsgaard fra Lemvig i en pressemeddelelse.


Jeg ser det som en meget god aftale for Struer Statsgymnasium. Det giver rigtig god mening at sikre et minimum af elever på hver årgang. Jeg synes, at det er en løsning, der både sikrer økonomisk og faglig bæredygtighed

Mads Brinkmann, rektor


Den anden store del af aftalen skal gøre op med skævvridningen i de største byer i Danmark, når det gælder fordelingen af danske elever og elever med en anden etnisk baggrund end dansk. Der skal være en bedre fordeling af eleverne, og her skal forældres indkomst sikre en mere ligelig fordeling.

Aftalen er indgået mellem regeringen og støttepartierne samt Dansk Folkeparti, Alternativet og Kristendemokraterne.

Kritikken af aftalen er brutal fra det Konservative Folkeparti, der kalder aftalen for betonsocialisme, men partiet anerkender behovet for at støtte de mindre gymnasier.

- Der er en række gymnasier uden for byerne, som kæmper med økonomien. Vi er enige i, at de skal have et større tilskud. Men vi mener heller ikke her, at løsningen er, at elever skal tvinges ind på deres lokale gymnasium, som regeringen ønsker, siger politisk ordfører Mette Abildgaard i en pressemeddelelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
EM For abonnenter

Alle hold har været i kamp – vi kigger på fem højdepunkter og fem lavpunkter under EM indtil nu

Annonce