Annonce
Lemvig

Ny aftale på plads: Lærere kan vælge at arbejde mere hjemme

Fællestillidsmand Steen Madsen glæder sig over, at Vestjysk Lærerkreds og Lemvig Kommune er blevet enige om en ny arbejdstidsaftale. Arkivfoto: Benny Gade
Der bliver friere rammer for selv at planlægge sin arbejdsdag efter ny lokalaftale, som lærerne har forhandlet på plads med Lemvig Kommune

Lemvig: Alt tyder på, at folkeskolelærerne i Lemvig Kommune efter sommerferien får en ny arbejdstidsaftale.

Lemvig Kommune og Vestjysk Lærerkreds har forhandlet en lokalaftale på plads, og den skal godkendes af familie- og kulturudvalget, der holder møde i den kommende uge.

Ét af de centrale punkter i arbejdstidsaftalen er, at lærerne fremover får langt bedre muligheder for selv at tilrettelægge, hvor man ønsker at arbejde. Tidligere har det været op til den enkelte skoleleder at bestemme, hvor lærerne skulle have deres arbejdspladser. Men aftalen lægger op til, at lærerne i højere grad selv kan bestemme, hvor de ønsker at lægge deres forberedelsestid.

Annonce

- Det bliver mere frit for den enkelte lærer at bestemme, om man vil have sin forberedelsestid på skolen eller om man ønsker at arbejde hjemme. Under den nuværende ordning har det været op til den enkelte skoleleder at beslutte om man skulle have hele sin arbejdsdag på skolen, siger Steen Madsen, der er fællestillidsmand for lærerne i Lemvig Kommune.

Han mener, at en mere fri placering af forberedelsestiden er en fordel for lærerne.

- Jeg tror ikke, man nødvendigvis får den bedste ide klokken 15.45 en torsdag eftermiddag, mens man sidder på skolen. Det er svært at lave god undervisning på kommando, og jeg tror, det bliver lettere at få ideer til en god undervisning, når man selv kan tilrettelægge sin arbejdstid, siger Steen Madsen.

Pauser er ikke forberedelse

Han peger på, at lærerne fremover selv kan bestemme sig for, om de eksempelvis ønsker at sidde på skolen for at rette stile eller lave forberedelse til de næste dages undervisning, eller om de ønsker at tage hjem for at gøre det.

- Nogle lærere kan se en fordel i at gøre det, mens de stadig er på skolen, mens der er andre, der hellere vil gøre det, når de er hjemme, siger han.


Jeg tror ikke, man nødvendigvis får den bedste ide klokken 15.45 en torsdag eftermiddag, mens man sidder på skolen

Steen Madsen, fællestillidsmand


Et andet centralt punkt i aftalen er, at pauserne i skoledagen ikke længere er en del af lærernes forberedelsestid.

- I praksis har det dog aldrig været sådan, at pauserne har været brugt på forberedelse, ud over  man som lærer måske har lavet nogle kopier til en klasse. Det har simpelthen ikke været muligt at kunne lave noget forberedelse på eksempelvis de 15 minutter, hvor der er pause. Men med aftalen er det nu slået fast, at elevernes pauser også er lærernes pauser, siger fællestillidsmanden.

Steen Madsen kan dog se nogle ulemper ved den mere frie arbejdstid for lærerne.

- Det kan blive mere besværligt at finde et tidspunkt at mødes til eksempelvis forberedelse i teams, når man selv kan tilrettelægge arbejdstiden. Men jeg synes ikke, der er grund til at male Fanden på væggen af den grund, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat For abonnenter

Det er en floskel, men den tæller også efter Eriksen i Parken: Der er ikke noget, der er så skidt, det ikke er godt for noget

Annonce