Annonce
Struer

Ny analyse: Kæmpeinvestering i vente, når der skal styr på vandet

Der venter en "kæmpestor og voldsom dyr" investering i kloakrør, når der skal styr på vandet i Struer Kommune, fastslår analyse fra den kommunale forvaltning. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Rørene under kommunens overflade fyldes hurtigere end nogensinde og der er udsigt til en "kæmpestor og voldsom dyr" investering, når der skal styr på vandet i fremtiden, lyder det i analyse fra den kommunale forvaltning

Struer: Det er ikke tale om en betingelsesløs kapitulation, men det ligner.

For vand, mere specifikt regnvand og spildevand, skal nu håndteres i så store mængder af Struer Energi, at rørene ikke kan følge med.

Skal udfordringerne, og dem er der flere af, løses, så kræver det en "kæmpestor og voldsom dyr" investering i fremtiden. Det kunne politikerne i udvalget for teknik-, miljø- og klima konstatere i forbindelse med en orientering, udvalget fik kort før månedsskiftet under overskriften "Problemvand".

Annonce

Analysen giver ikke noget overslag over, hvad betegnelsen "kæmpestor og voldsom" betyder i kroner og øre.

114 kubikmeter i timen

Det ændrede klima har blandt andet betydet mere nedbør, og dermed meget mere vand, i kloakrørene.

Rørsystemet anno 2021 kan ikke længere følge med. Ni ud af ti rør i jorden er gravet ned før 2005, og er ikke dimensioneret til de mængder af nedbør et ændret klima anno 2021 sender ned over kommunen, der er kloaksepareret. Det betyder, at spildevand løber i et system af rør, mens regnvand løber i et andet.

Ser man alene på spildevandet, så løber der hvert år cirka en million kubikmeter såkaldt "uvedkommende vand" ned i ledningerne, viser analysen.

I gennemsnit er det 114 kubikmeter vand i timen. Hver eneste time året rundt.

Det svarer nogenlunde til, hvad to voksne mennesker tilsammen bruger af vand til vask, bad, husholdning, bilvask med mere. På et år. Omregnet svarer det uvedkommende vand til  spildevandet fra godt 17.500 ekstra forbrugere.

Annonce

Langsigtet lappe-løsning

Det uvedkommende vand kommer fra gamle og utætte rør, der i praksis fungerer som drænrør i fugtige områder, fortæller analysen. Det giver især problemer, når det regner meget og længe.

Det kan også være en medvirkende årsag til, at spildevand står op ad gulvafløb og toiletter i eksempelvis kældre. Arbejdet med at skifte de utætte ledninger ud har derfor den højeste prioritet hos Struer Energi.

Hvert år har selskabet samlet set afsat cirka otte millioner kroner til at renovere rør. Blev alle pengene hvert år brugt på at lappe hullerne i spildevandsledningerne, så ville der kunne fjernes huller i omtrent en procent af rørene, viser analysen.

Tætte rør giver dog en anden udfordring: Nemlig et stigende grundvandsspejl. Med medfølgende bløde veje og fugt i kældre.

Annonce

Flere overflader

Hvis alle penge blev brugt på at lappe de utætte spildevandsledninger, så ville det efterlade Struer Energi uden penge til at knække udfordringen med de stadig større mængder af regnvand.

Uden penge til at udskifte de nuværende rør, og uden penge til andre foranstaltninger som eksempelvis forsinkelsesbassiner.

Udfordringen er større end bare mere regn fra oven. Flere og flere arealer i byen belægges med fliser eller asfalt, og vandet kan kun løbe i afløbet, fastslår analysen.

Som en følge af, at rørene ikke er dimensioneret til de nye store mængder af vand, så opleves der oftere oversvømmelser på og langs vejene, når ristene i rendestenen ikke kan tage mere vand.

Det giver ifølge analysen ofte vand ind i indkørsler og andre steder på lavtliggende steder.

Annonce
Lemvig For abonnenter

Manden var alvorligt syg, og Bitten stod med fire børn og alle de udfordringer, der fulgte med: Bare der havde stået en og banket på for at sige, nu skulle jeg nok få hjælp

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Skuffelse i Lemvig-lejren efter pointdeling: - Jeg synes det var tyveri ved højlys dag

Sport For abonnenter

Minut for minut: Lemvig måtte nøjes med det ene point i fredagsgyser i Skive

Kultur

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

Lemvig

Analyse: Nye Borgerlige skal mere end firedoble antallet af stemmer

Navne

Stort skulderklap til lokal kok: - Tårerne var lige ved at komme, men jeg holdt dem heldigvis tilbage

Erhverv For abonnenter

Det er Nordeuropas største solcellepark, men hvor meget fylder den præcist: Som 888.000 skriveborde? Som en bagatel? Som en forringelse af livskvaliteten?

Kultur

Hør om biologien bag sundhed og trivsel

Kultur

Stem her: Nu kan du være med til at finde det bedste billede i lokal fotokonkurrence

Erhverv

Her skal der helst være grus i maskineriet

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Leder For abonnenter

Højere afgift på dieselolien er det rene talmagi- det sænker ikke CO2-udledningen

Sport For abonnenter

Karakterbogen: 2 mål på 12 afslutninger gør ikke Thymann til en skurk

Lemvig

Ønske i valgkampen: Det skal være let for den pårørende når det er svært

Annonce