Annonce
Struer

Ny debatform vil mudderkastning til livs: Lind og Kissmeyer får lov at prøve

Sådan kan det se ud, når Annette Lind (S) debatterer. Når hun kommer til Struer den 13. maj, er der dog garanti for, at debatten ikke kommer til at se ud, som den plejer. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Når fremtidens sundhedsvæsen 13. maj kommer til debat på Struer Friskole, vil duellanterne Annette Lind (S) og Carsten Kissmeyer (V) få nogle lidt andre spilleregler, end de to politikere er vant til.

Struer: Skal regionerne nedlægges for at få mere nærhed i sundhedsvæsenet? Hvordan sikrer vi, at alle borgere i Danmark har en praktiserende læge?

Med disse to spørgsmål under overskriften "Fremtidens sundhedsvæsen" inviteres der den 13. maj til debat på Struer Friskole. Bag invitationen står Anette Overgaard Nielsen, som ud over lærer på Struer Højskole er uddannet debatpilot.

Det vil sige, at hun er blevet uddannet i en særlig metode til at gennemføre debatter, som man gerne skal blive klogere af.

- Hele konceptet (som går under navnet Frirummet, red.) er kommet frem, fordi politikere og medier har et fælles ansvar for at have fået oparbejdet konfliktunderholdning, forklarer Anette Overgaard Nielsen:

- Det foregår især på tv, hvor politikerne kaster mudder efter hinanden, argumenterne folder sig ikke ud, og vi (seerne, red.) lytter ikke. Det, vi prøver på, er, at vise, at vi sagtens kan sammen, selv om vi er uenige.

Målet for en debat i Frirummet er med andre ord ikke, at der skal findes en vinder.

Den her debatform gør, at folk har nemmere ved at snakke sammen. Det er meget idealistisk, men det virker faktisk.

Anette Overgaard Nielsen, arrangør af debat om fremtidens sundhedsvæsen

Nedlægges eller ej?

Helt konkret vil debatten den 13. maj, som har folketingspolitikerne Annette Lind fra Socialdemokratiet og Carsten Kissmeyer fra Venstre i panelet, være bygget op med tre runder.

I første runde foregår alt, som vi er vant til. Fronterne bliver trukket op, og der bliver set nærmere på, hvad de to er uenige om.

- Her vil det være, om regionerne skal nedlægges eller ej, og de får lov at folde deres argumenter ud, forklarer Anette Overgaard Nielsen.

I anden runde bytter de to politikere så plads og skal reflektere lidt over sig selv og forholde sig til modpartens argumenter.

- Så begynder folk at kunne se nuancerne og dilemmaerne. At tingene ofte ikke er så sort-hvide, siger arrangøren.

I tredje og sidste runde kommer publikum så på banen, og ideen er, at der skal findes nogle nye løsninger. I stedet for en spørgerunde er der mulighed for at finde nye, konkrete handlemuligheder.

- Den her debatform gør, at folk har nemmere ved at snakke sammen. Det er meget idealistisk, men det virker faktisk, siger Anette Overgaard Nielsen.

Om Frirummet

Frirummet blev skabt i 2016 af Friskoleforeningen, Efterskoleforeningen og Højskoleforeningen med støtte fra TrygFonden.

Formålet var og er at skabe gode kår for den politiske og offentlige debat, se nuancer i konflikter og involvere elever, lokalbefolkning og debattører i en fælles drøftelse om vores demokrati.

I dag er Frirummet en ny debatform og et pædagogisk initiativ, der betragter konflikten som en måde at blive klogere på.

I Frirummet er det centralt, at man tør være uenige, og at man gennem tvivl og nysgerrighed søger fælles initiativer.

Kilde: www.frirummet.org

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Hanstorken anses for at være enkemand

Debat For abonnenter

Nedgravede mink: Det er klogt at rive plasteret af, så smerten er overstået med det samme

Annonce