Annonce
Lemvig

Ny og stor mølle på vej i Thyborøn

Envisions tobladede mølle blev fjernet sidste år, men det er på nøjagtig samme sted, der nu er planer om at rejse en ny. Arkivfoto
Det folkeejede mølleprojekt Nissum Bredning Vind vil rejse en femte mølle i Thyborøn - og denne gang på land

Thyborøn: I syv år havde kinesiske Envision Energy en stor, tobladet forsøgsmølle på havnen i Thyborøn. Den blev fjernet sidste år, og derfor er der reelt plads til en ny mølle. Det mener i hvert fald vindmøllelauget Nissum Bredning Vind, der allerede driver fire møller i vandet ud for Thyborøn. Lauget er specielt ved, at alle anparter ejes af Jysk Energi eller af folk, der allerede bor i Lemvig Kommune.

Det tobladede Envision mølle var 149,9 meter høj, men Nissum Bredning Vind har planer om en meget større møller. Her arbejdes med en 7MW Siemens mølle af samme type som de fire møller i Nissum Bredning. Den nye mølle vil derfor få en totalhøjde på 197 meter. Hvis behovet er til stede, kan der anvendes en mindre tårn, så navhøjden bliver lavere. Dermed vil møllens totalhøjde blot blive 177 meter. Det fremgår af bilagene til sagen, at møllen skal være et forsøgsprojekt i samarbejde mellem Siemens Gamesa og Thyborøn Havn om en fremtidig, bedre udnyttelse af elproduktion fra vindmøller. Siemens Gamesa undersøger derfor også andre områder for at komme i gang, og derfor beder Nissum Bredning Vind om en hurtig sagsbehandling.

Møllen skal dog fortsat ejes af andelshaverne i Nissum Bredning Vind, som derfor skal have fortegningsret. Det er dog lavet en aftale om, at projektet også skal give mulighed for, at nye borgere kan komme med.

Og netop det sidste signal er ét, som formanden for teknik- og miljøudvalget, Steffen Damsgaard (V) har bidt mærke i.

- Jeg vil gerne have, at så mange borgere som muligt kan tegne sig ind i det her. Og især når man snakker en mølle af denne størrelse og med denne placering, siger Steffen Damsgaard.

Den ønskede mølle er noget højere end den gældende lokalplan giver mulighed for, så derfor skal der sættes gang i en større proces for at få en ny plan tilpasset og få lavet de relevante undersøgelser. Der var dog enighed i udvalget om at sætte arbejdet i gang. Den nye mølle kræver en miljøkonsekvensrapport, som normalt laves på bestilling af Miljøstyrelsen. Kommunen vil dog bede om tilladelse til at hjemtage også denne del af sagsbehandlingen.

- Vi mener i udvalget, at der kan være et kæmpe potentiale i denne mølle. Man ønsker at sætte den på netop denne placering, fordi man samtidigt kan arbejde med nogle nye teknikker omkring el og lagring af el. Derfor er der også teknologiudvikling i at få denne mølle op, siger Steffen Damsgaard.

Han bider mærke i, at en mølle også vil gavne havnen, da der skal betales leje for arealet.

- Men det afgørende i projektet er, at vi kan leve en sagsbehandling, der gør, at møllen kan komme op, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur For abonnenter

Kære Svend. Næste gang jeg kommer til Danmark, ringer jeg naturligvis til dig... med varm hilsen og høj agtelse, Kathleen Kennedy

Lemvig

Jesus har tunet ind på 89,1 MHz

Annonce