Annonce
Lemvig

Ny præst med respekt for traditionerne

Simon Damgaard Bakbo foran Flynder Kirke, der bliver én af fire, hvor han fremover skal forrette gudstjenester. Foto: Morten Stricker
Simon Damgaard Bakbo er tiltrådt som ny præst i syd-området, hvor han skal skabe sammenhæng mellem fire sogne

Flynder: Han er blot 28 år, og embedet for Bøvling-Flynder-Møborg-Nees bliver hans første som sognepræst. Simon Damgaard Bakbo er dog klar og glæder sig til jobbet, som reelt er gået i gang. Han tiltrådte nemlig pr. 1. april, men det er først på søndag han bliver ordineret ved en gudstjeneste i Viborg Domkirke. Søndagen efter - den 18. april - bliver han indsat som sognepræst i de fire kirker.

Derfor har han fået en stille start i sit nye job.

- Jeg har mest brugt tiden på administrativt arbejde. Jeg har haft tid til at indrette den nye præstebolig på Østvangen i Bækmarksbro og lære området at kende. Der ud over er tiden indtil nu mest gået med administrative opgaver som tilrettelæggelse af gudstjenester og forberede de kommende opgaver, siger han.

Annonce

Er ikke stedkendt

Han har også haft brug for tiden til at lære området at kende, for han erkender blankt, at han ikke kender dem synderlig godt, omend han er godt kendt med den vestjyske mentalitet. Han stammer nemlig fra vestjyske Haderup, hvor han er vokset op i en familie, hvor kirke og kristendom altid har været en naturlig ting. Forældrene var trofaste kirkegængere, men som barn var det ikke kirken, der trak mest i Simon Damgaard Bakbo. Og da slet ikke tanken om at blive præst.

- Jeg får en halvtids-kollega. Det betyder noget for mig, at jeg får én at sparre med og læne mig op af, siger Simon Damgaard Bakbo.Foto: Morten Stricker

- Jeg havde som alle drenge en drøm om, at jeg skulle være professionel fodboldspiller, siger Simon Damgaard Bakbo.


Jeg havde som alle drenge en drøm om, at jeg skulle være professionel fodboldspiller

Simon Damgaard Bakbo, sognepræst


Det var dog en tanke, han måtte opgive efter et efterskoleophold på Søndbjerg i Sydthy. Her forvred han et knæ, så han efterfølgende er henvist til, hvad han selv kalder for "hyggebold".

Annonce

Modnet

Til gengæld fik han en masse andet med fra den kristne efterskole. Den var nemlig med til at ændre hans livsopfattelse og gav ham efterfølgende modet til at engagere sig i det kirkelige liv. Det førte ham til arbejde i Indre Missions Ungdom, hvor han også var engageret, mens han gik på gymnasiet. På det tidspunkt kredsede tankerne om at læse enten samfundsfag eller statskundskab, men efter et halvt års højskoleophold modnedes tanken om at læse teologi.

- Jeg troede, jeg skulle lære en masse på et intenst højskoleophold, men det endte med, at relationer til nye venner og lærere fyldte opholdet. Da én nævnte overfor mig, at jeg burde læse teologi, begyndte tanken at modnes, siger Simon Damgaard Bakbo.

Inden da blev det dog til et par ophold i Grønland, hvor han arbejdede først som voluntør på et sømandshjem i Sisimiut og senere et halvt års tid som afløser for souschefen.

Annonce

Lidt for akademisk

I 2013 begyndte han at læse teologi i Århus, men det viste sig at være noget helt andet, end han havde forestillet sig.

- Det var et meget akademisk miljø, hvor det handlede meget om videnskab og metodik. Det lidt for akademisk for mig. Jeg kunne ikke koble det med, at jeg en dag som præst skulle ud og møde gårdmand Jensen. Jeg følte mig fejlplaceret i studiet, men noget fik mig til at fortsætte, siger Simon Damgaard Bakbo.

Følg med i ordinationen

Søndag den 11. april kl. 14.30 og 16.30 holder biskop Henrik Stubkjær Ordinationsgudstjeneste i Viborg Domkirke. Da skal tre nye sognepræster ordineres.

Normalt er ordinationsgundstjenester åbne for alle, men på grund af corona-restriktioner er det tilladte antal personer begrænset. Derfor bliver gudstjenesterne i stedet streamet. De vises live på Viborg Domkirkes hjemmeside https://www.viborgdomkirke.dk/

I alt skal tre nye sognepræster skal ordineres:

Kl. 14.30: Kirstine Rasmussen, der pr. 1. april 2021 er ansat i stillingen som sognepræst (kbf) i Søndermark Pastorat, Viborg Domprovsti

Kl. 16.30: Simon Damgaard Bakbo, der pr. 1. april 2021 er ansat i stillingen som sognepræst (kbf) i Bøvling-Flynder-Møborg-Nees Pastorat, Lemvig Provsti, samt Britta Hald Vestergaard, der pr. 1. maj 2021 er ansat som sognepræst i Fredens Pastorat, Herning Søndre Provsti.

Vendepunktet kom for alvor, da han kom i praktik og i tre uger fulgte en sognepræst i et mindre landsogn. Han følte, han var havnet på den rette hylde.

Annonce

Sparring

I efteråret afsluttede han sin eksamen og kunne begynde at søge job - og det skulle helst være i Jylland.

- Jeg har siden efteråret vidst, at stillingen her ville blive ledig. Jeg hørte det gennem venner fra efterskolen, der bor i området, men mine forældre har også venner i området, som gjorde mig opmærksom på det. Derfor har vi været her ude på forhånd for at se på området og mærke efter, om vi kunne se os selv her ude, siger Simon Damgaard Bakbo.

Resten er stort set historie.

I slutningen af marts flyttede Simon Damgaard Bakbo, hustruen Signe og den otte måneder gamle søn Jakob ind i præsteboligen i Bækmarksbro, hvor de siden har gået og indrettet sig.

Han får ansvaret for fire kirker, men han skal dele det med provst Ole Rasmussen, der deler sin arbejdstid mellem præste- og provstegerningen.

- Jeg får altså en halvtids-kollega. Det betyder noget for mig, at jeg får én at sparre med og læne mig op af, siger Simon Damgaard Bakbo.

Annonce

Samarbejde

Derfor er han ikke bekymret for, at han kommer til at samarbejde med ikke færre end fire kirker og fire menighedsråd på én gang.

- Det er da mange, men så må jeg jo stikke en finger i jorden og fornemme, hvad de laver i dag. Jeg kommer ikke for at revolutionere en masse, men jeg vil da gerne være med til at udvikle kirken i respekt for de lokale traditioner, siger Simon Damgaard Bakbo.

- Grundlæggende vil jeg bare gerne gøre en forskel for de, der bor her, siger han.

Foreløbig arbejdes der stadig på at gøre et kontor færdig i præsteboligen i Bækmarksbro.

- Men så snart kontoret står færdig, er alle velkommen til at kigge indenfor, siger Simon Damgaard Bakbo.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Endnu en flyttedag for kviktestcenter

Annonce