Annonce
Kultur

Ny Reumert-nominering til Black Box: Dommerne havde set nok inden den egentlige danmarkspremiere

"Tango er historien om en mand, der, da han rydder op på sin farmors loft, finder frem til familiens dybeste hemmelighed og ud af, hvorfor man aldrig danser i hans familie. Det er historien om at vælge sig selv og følge sin passion," lyder beskrivelsen af den Reumert-nominerede teaterforestilling. Pressefoto: Teater O
Længe inden den får "rigtig" danmarkspremiere, og knap et år inden den når Holstebro, har dommerne set nok af "Tango" til at nominere stykket, som Black Box Theatre har været med til at lave.

Holstebro: "Tango" får en mulighed for at gøre det, som "Halbal" og "X-Mythologies" inden den ikke formåde: At vinde en Reumert.

Ens - og væsentligt at pointere - for de tre teaterforestillinger er ligeledes, at alle har opnået det, som de allerfærreste prøver: At blive nomineret til den prestigefyldte pris.

Stoltheden er ikke til at tage fejl af hos direktør for Musikteatret Holstebro, Anders Jørgensen, og Black Box Theatre, som sammen med Teater O og Nørregaards Teater har lavet "Tango". Den er netop blevet nomineret i kategorien "Årets Børne-/ Ungdomsforestilling".

- Jeg kan ikke svare på, hvem der er favorit, men vi er stolte, fordi det viser, at det, vi gør, er kvalitet. Jeg ved ikke, om man kan sammenligne sådan en nominering med en anmeldelse, for om noget er godt, handler om øjnene, der ser det. Men i forbindelse med Reumert har man i hvert fald haft nogle skuespilsfaglige personer, som har set "Tango" og vurderet, at den er af høj kvalitet og på et højt niveau, siger Anders Jørgensen.

"Tango" er mere end bare en teaterforestilling. Der følger også undervisningsmaterialet med, så 4.-6. klasser kan arbejde med stykket.

- Det er noget, vi satser voldsomt meget på, siger Anders Jørgensen og tilføjer, at missionen er at motivere og vænne børn til at komme i teatret.

Black Box Theatre har i flere år samarbejdet med Teater O fra Aarhus. "Tango" fik forpremiere på Aprilfestival i Hjørring. Der er danmarkspremiere i slutningen af året, og 26. marts-3. april næste år vises forestillingen på Knudsens i Holstebro.

- Vi har valgt, at vi ikke vil have en fast skuespils-ensemble - vi har til gengæld en danseensemble - men i stedet shopper vi rundt efter dygtige samarbejdspartnere. Det har vi fundet i Teater O, som vi også lavede "Halbal" sammen med. Det er et fuldgyldigt samarbejde, siger Anders Jørgensen.

Reumert-priserne uddeles den 2. juni, og "Tango" er oppe imod "Dig og mig ved daggry" (Teater Nordkraft) og "Kom dans med mig" (Det Lille Teater).

Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Vindagen markeres i marken

Mest læste

Kultur For abonnenter

Bogkassen anbefaler: Når historierne tappes fra evighedens tønde

Bøger: Hvis man er til lyrik, er Einar Már Gudmundssons nye digtsamling ”Til rette vedkommende” en lise for sjælen. Hvis ikke man er til lyrik, skal man se at blive det i en fart. For denne lille, sansende og smukke bog er det tåbeligt at snyde sig selv for. ”Til rette vedkommende” er Gudmundssons fjerde digtsamling gennem 28 år som succesrig forfatter. Romanerne har fyldt mest. Det var også for en roman, ”Universets engle”, at han i 1995 blev tildelt Nordisk Råds Litteraturpris. Alligevel er Einar Már ifølge eget udslag mest glad for digtene. Han mener i øvrigt ikke, der er så stor forskel mellem prosa- og lyrikgenrerne. Lyrik skal rumme en historie, siger han, og prosa skal også være poetisk. Den holdning præger forfatterskabet, både når der digtes, og når der skrives prosa. ”Til rette vedkommende” er nok den lyseste, den letteste, den mest livsglade af Einar Már Gudmundssons fire digtsamlinger. Ikke på den måde, at digtene er uden dybde eller alvor - tværtimod. (Manden er jo islænding ...). Men fordi digtene trods tvivl, trods skygger og understrøm rummer en dejlig livsglæde. En samling digte - eller for den sags skyld en stor, episk roman - ville ikke være Gudmundsson, hvis ikke der var et glimt i øjet og en række underfundige formuleringer, der er alt for spændende eller smukke til bare at blive læst. Gudmundsson kræver tanker hos læseren. Alt andet er umuligt. Som når han skriver: Hvis du tapper historier fra evighedens tønde giver jeg kaffe på benzintanken og viser dig forstadskvartererne, småbyerne som sover og småbyerne som holder sig vågne, sindets udkanter, fodgængertunneller og baghaver, byen bag ved tiden ... En smuk strofe, ganske typisk for den nye digtsamling. Den kredser om mennesket i universet, den rummer klare eksistentielle emner - og den skildrer et samfund i evig forandring. Som når digtet fortsætter: Kaffebarerne, hvor kopperne dampede af digte/antikvariaterne som nu er forsvundet/excentrikerne som er døde/og det lille hus på skråningen/som for længst er borte ... Sådan er det jo. Det er en digters skildring af et samfund, der udvikler sig. Og under udviklingen også mister noget. Tiden er ikke til excentrikere - eller skæve eksistenser - og ikke til et lille hus på en skråning.

Lemvig

Jobprojekt hjælper i arbejde

Annonce