Annonce
Struer

Ny udstilling med fokus på de nye tilflyttere

150 gæster besøgte åbningen på udstillingen »Derfor har jeg bosat mig i Struer«. Foto: Struer Museum.

I lørdags summede Struer Museum af fremmede sprog og lyde. Dufte fra krydret mad og søde kager fyldte rummene, og de omkring 150 gæster til åbningen af museeets nye udstilling »Derfor har jeg bosat mig i Struer« blev derfor straks bevidste om, at det ikke var stegt flæsk med persillesovs, der var på menukortet.

I lørdags summede Struer Museum af fremmede sprog og lyde. Dufte fra krydret mad og søde kager fyldte rummene, og de omkring 150 gæster til åbningen af museeets nye udstilling »Derfor har jeg bosat mig i Struer« blev derfor straks bevidste om, at det ikke var stegt flæsk med persillesovs, der var på menukortet.

Annonce

I stedet var det østeuropæiske retter og kager i de mest vellidte former.

Maden og den rumænske musik, der meget dynamisk blev fremført af folkesangeren Daniel Gavrilas, understregede, at Struer Museum tre måneder frem vil lægge rum til en udstilling lavet af og om ganske fremmede kulturer. Kulturer der nu er en del af Struer. Udstillingen giver nemlig ordet til alle tilflytterne i Struer - nærmere bestemt rumænere, polakker, bulgarer og lettere.

Vender det hele på hovedet

I medierne bliver der i denne tid skrevet meget om den udvandring, der sker fra Vestjylland mod de større byer i Danmark. Men denne udstilling vender det hele på hovedet, og sætter netop fokus på de mennesker, der vælger at flytte til egnen. Nærmere bestemt de udenlandske borgere, der flytter ganske langt, og som vælger Struer som deres hjemby.

Tilflytterne ville gerne dele deres historier og fortælle om deres indtryk af Struer som et bosted, og som man bevæger sig gennem menneskemængden, finder man ud af, at der er mange grunde til at bosætte sig i Struer.

Mange er her på grund af arbejde eller studier. Anne Pinzenoka fra Letland studerer på Struer Statsgymnasium og vil gerne læse lingvistik på universitet. Hun valgte at flytte til Struer for at lære et nyt sprog, så valget mellem England og Danmark var ikke svært.

Nina Svalgaard kommer fra Bulgarien til Danmark, fordi hun giftede sig med en dansker. De mødte hinanden til et politisk seminar i Kroatien. Efter at have boet tre år i Herning og bagefter tre år i Odense flyttede hun med hendes mand til Struer. I dag arbejder hun som integrationssagsbehandler i Thisted.

Lucian Popescu fra Rumænien har sit eget firma i Danmark, der laver luftrensere, og han har derfor bosat sig i nærheden af Struer sammen med sin familie.

Kan lære af hinanden

Rumænske Simona Filip har været tovholder på udstillingen. Hun har interviewet og søgt efter genstande og kulturelt gods fra de forskellige østeuropæiske lande i et halvt års tid. Det er hendes første udstilling, og hun har villet vise forskellene mellem de østeuropæiske landes kultur.

De smukke folkedragter er alle håndsyede og er utroligt kostbare. De går i arv fra generation til generation, fortæller hun, og hun er stolt af at kunne låne dragter fra Bulgarien, Letland og Rumænien.

»Vi kan alle lære meget af hinanden, bare vi er åbne over for hinandens kulturer - det er mit hovedbudskab,« fortæller Simona.

En gigantisk jordklode med hvide beskyttende hænder hilser museumsgæsten velkommen, og ord og ordsprog, der handler om fred og om at gøre verden til et bedre sted fylder rummet fra gulv til loft.

Til åbningen var der egnsretter fra alle landene, kager og pølser i alle afskygninger. Der var ting og sager fra de forskellige lande, og beskrivelser af landenes natur og traditionelle egnsretter.

Udstillingen kan ses frem til den 5. maj på Struer Museum.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Stormturister i vinterferien

Annonce